Conectează-te cu noi

Social-Cultură

„Împănatul boului” va avea loc duminica viitoare la Mănăstirea!

Publicat acum

pe

La fel ca în fiecare an, în duminica de Rusalii, în localitățile din zona Dejului, și nu numai, fetele nemăritate participă la „împănatul boului”. Tradiţia spune că cea care reuşeşte să potolească boul se va mărita anul viitor.

Tradiţia „împănatului boului” se păstrează de zeci de ani şi se transmite din generaţie în generaţie. Sărbătoarea începe imediat după ce sătenii ies de la biserică. Aceștia împodobesc boul cu flori, în timp ce tinerele fete, îmbrăcate în straie populare, așteaptă începerea ”competiției”.

Apoi, boul este lăsat liber pe drum, iar fetele se ”luptă” să îl țină în frâu. Potrivit tradiției, fata care reușește să facă acest lucru se vă mărita în următorul an.

În unele localități, tinerii din sat sunt costumați în diferite personaje și sunt udați de săteni cu găleți cu apă. Obiceiul are o semnficaţie agrară cu scopul de a aduce ploile şi de a asigura fertilitatea solului, dar şi prosperitatea recoltelor.

Tradiția „împănatul boului” se ține în fiecare an în satele Mănăstirea, Batin, Fizeşu Gherlii şi Mintiu Gherlii. Astfel, duminică, 4 iunie, imediat după încheierea slujbei de la biserică, curioșii sunt așteptați să ia parte la aceste tradiții în satele de pe Valea Someșului.

În localitatea Mănăstirea, comuna Mica, municipalitatea, în parteneriat cu Studio Magic Star, a pregătit și un spectacol, cu începere de la ora 12:00, în fața castelului din Mănăstirea. Pe scenă vor urca sportivii de la CS Budokan Ryu, trupa de breakdance No Limit, dar și Garage Band. De la ora 14, cu toții se vor putea bucura de recitalurile susținute de Ansamblul Mugurii Mintiului, Zegrenii de la Ceaba, Roxana Suciu, Diana și Camelia Rodilă, Vlad Georgiu, Mixandra Dan și Ovidiu Purdea Someș.

Evenimentul va fi prezentat de Mariana Reman.

Ca în fiecare an, ducem această tradiție mai departe, iar bucuria mea este să văd că tot mai mulți cetățeni, dintre care mulți tineri, se implică în organizarea acestui eveniment.

Este o sărbătoare de suflet pentru locuitorii comunei Mica, iar dorința noastră este aceea de a face ca ziua de Rusalii să fie specială, prin momentele artistice care vor avea loc și nu în ultimul rând prin promovarea tradițiilor noastre.

Vă astept cu mare drag să participăm într-un număr cât mare la aceasta frumoasă sărbătoare din comuna Mica – ÎMPĂNATUL BOULUI”, a transmis Tiberiu Zelencz, primarul comunei Mica.

Dej24.ro este partener media al acestui eveniment.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER