Conectează-te cu noi

Politic

În prag de alegeri, primarii îşi cer drepturile

Publicat acum

pe

alegeri vot

În prag de alegeri, subiectul salariilor edililor revine în prim-plan. Atât Asociaţia Municipiilor din România (AMR), cât şi PNL au anunţat că vor o majorare a lefurilor primarilor.

„Mult nu ar trebui să mai pună, dar ceva-ceva ar mai trebui pus. Nu zice nimeni ia-mi, Doamne, ci dă-mi!”, comentează un primar liberal, ai cărui colegi din Parlament au fost deja însărcinaţi deja să rezolve problema, anunţă Gândul.

Nu cerem neapărat o creştere salarială, ci vrem o echilibrare, o echitate între administraţia publică locală şi cea centrală. Nicăieri în lume nu există această diferenţă, în cele mai multe state dezvoltate, salariile sunt la fel pe funcţiile respective. Cerem o echilibrare la nivelul salarizării. Ne dorim să fie o echilibrare în sus, nu să scadă salariile administraţiei centrale, ci să crească cele de la nivelul administraţiei locale. Suntem la jumătatea nivelului salariilor şi faţă de mediul privat, sunt jurişti şi economişti şi în privat, plătiţi dublu faţă de administraţia locală. Am făcut demersuri către Guvern şi am arătat cum stau lucrurile”, declara, marţi, preşedintele AMR, Robert Negoiţă.

La doar trei zile distanţă, liberalii, reuniţi în cadrul Ligii Aleşilor Locali, la Braşov, au adoptat o rezoluţie privind salarizarea primarilor, dar şi o creştere medie de 22% a salariilor pentru funcţionarii publici, începând cu 2017.  Prezent la eveniment, primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că diferenţele între salariile miniştrilor, deputaţilor şi cele regăsite în administraţia locală ar trebui reduse, fiind de părere că primarii au nevoie de salarii „decente”. Cu toate acestea, a refuzat să aproximeze o sumă care s-ar încadra în parametrii decenţei când a fost întrebat de jurnalişti, punctând în schimb că Executivul „care guvernează în funcţie de resursele pe care le are” ar trebui să răspundă la această întrebare.

Nu sunt de acord cu pensii speciale pentru a crea categorii privilegiate. Din această perspectivă şi pentru administraţia publică locală este de preferat şi de dorit să ai salarii decente pentru a avea pensii decente şi să nu existe discrepanţe atât de mari între salarizarea din administraţia centrală care este de două, de trei ori mai mare decât salarizarea din administraţia locală (…) În momentul în care noi am făcut salarizarea unitară, Banca Mondială a apreciat că maxim ce poate fi între administraţia centrală şi restul administraţiilor să fie între 15 şi 20%, maxim, dar nu de două ori sau de trei ori mai mare”, a ţinut să precizeze fostul premier.

 

Sursa – gandul.info

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER