Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, înglodat în datorii! S-ar putea închide

Publicat acum

pe

 

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca face apel la societatea civilă şi la mediul de afaceri să sprijine financiar unitatea, existând riscul încetării activităţii dacă se vor bloca toate conturile din Trezorerie din cauza datoriilor de aproape 2 milioane de lei, conform Mediafax.

Managerul interimar al ICUTR Cluj-Napoca, Silviu Moga, a declara că institutul se află în procedură de executare silită, existând o sentinţă definitivă în acest sens.

Am lansat un apel pentru salvarea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) care, deşi în prezent se află într-o situaţie de criză, este sustenabil financiar pe termen mediu şi lung. Apelul este adresat societăţii civile şi mediului de afaceri, să contribuie financiar cu sponsorizări pentru asigurarea continuităţii activităţii medicale şi a ajuta institutul care înregistrează datorii de aproape 2 milioane de lei. Suntem în curs de executare silită, avem o sentinţă definitivă, iar blocarea tuturor conturilor, inclusiv din Trezorerie, se poate întâmpla oricând”, a spus Moga.

Potrivit apelului public lansat, în cazul în care nu se vor plăti sume semnificative din totalul datoriei, „ICUTR va ajunge în situaţia de a avea toate conturile din Trezorerie blocate şi pe cale de consecinţă, blocată întreaga activitate”.

Având în vedere procesul de derulare a executării silite, s-a ajuns în situaţia critică de a se bloca, efectiv, conturile instituţiei noastre atât din băncile comerciale cât şi din Trezorerie”, se arată în documentul citat.

Actuala conducere a ICUTR Cluj-Napoca a explicat că, pe parcursul ultimilor ani, managementul defectuos şi colaborarea impusă de fosta conducere cu o clinică privată, în urma unui contract de colaborare păgubos, a condus la scăderea serviciilor medicale atât calitativ, cât şi cantitativ.

La începutul acestui an s-a schimbat conducerea managerială a institutului, găsind instituţia într-o situaţie financiară dezastruoasă, cu datorii mari, cu dosare de executare silită pe rolul instanţelor de judecată, cu servicii medicale prestate în baza contractului cu CJAS Cluj necorespunzătoare, majoritatea acestora fiind în fapt îngrijiri ale pacienţilor trataţi în altă unitate sanitară. Ca urmare, principalii indicatori de performanţă erau la valori mici, ceea ce a condus la o finanţare insuficientă”, se mai arată în apel.

De asemenea, s-a înregistrat o scădere semnificativă a transplantelor renale realizate, de la 167 în 2013, la 42 în 2017, iar la începutul anului 2017 existau două dosare de executare silită din partea a doi creditori şi multe alte somaţii de plată venite din partea altor creditori.

Trebuie remarcat că pentru datoriile din perioada 2013-2016, faţă de cei 2 creditori principali, anterior anului 2017, nu s-a făcut nici un demers pentru a fi achitate”, se menţionează în apel.

Noua administraţie a considerat plata arieratelor o prioritate pe lângă asigurarea bunei funcţionări a ICUTR, iar astfel s-a reuşit în primele luni ale anului 2017 achitarea a peste 500.000 lei.

Cu alte cuvinte, anul acesta s-a reuşit reducerea semnificativă a deficitelor financiare de la 58.746 lei la 25.320 lei pe lună în condiţiile unei finanţări defavorabile datorită indicatorilor din anul precedent. Măsurile întreprinse de noua conducere ce au inclus şi întreruperea colaborării cu clinica privată, au condus la creşterea serviciilor medicale prestate în relaţie cu CJAS Cluj şi îmbunătăţirea indicatorilor de performanţă ai spitalului”, se precizează în documentul citat.

Actuala conducere a ICUTR Cluj-Napoca susţine că, în urma performanţelor din anul 2017, institutul deţine premizele unei mai bune finanţări a activităţii medicale astfel încât acesta ar putea deveni sustenabil pe termen mediu şi lung.

Din păcate, datoria acumulată în trecut şi blocarea conturilor institutului periclitează desfăşurarea activităţilor curente”, se menţionează în apelul ICUTR Cluj-Napoca.

În prezent, ICUTR este singurul furnizor de servicii de sănătate legate de transplantul renal pentru regiunile Centru, Vest şi Nord-Vest ale României, potenţialul de transplantare renală fiind de 100-150 transplante renale anual, ceea ce situează institutul între unităţile de elită din Europa. Anual, sunt luaţi în evidenţă pe lista de aşteptare aproximativ 400 de pacienţi noi. De la începutul anului 2017 până în prezent au fost luaţi în evidenţă 209 pacienţi noi. De asemenea, anual sunt efectuate peste 3.000 de controale post-transplant, absolut necesare pentru asigurarea funcţiei grefei şi implicit a supleerii funcţiei renale prin transplant. Pe primele 9 luni din 2017, au fost efectuate 2.980 de controale post-transplant.

În institutul clujean sunt angajate 125 persoane, dintre care 17 medici, aici aflându-se în stagii de formare profesională 7 medici rezidenţi de urologie şi 177 medici rezidenţi de alte specialităţi.

 

Sursa – Mediafax

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER