Conectează-te cu noi

Social-Cultură

INTERVIU. Dejeanul Dorin Ioan Rus a câștigat MARELE PREMIU ”Câștigă România!” – FOTO

Publicat acum

pe

Dejeanul Dorin Ioan Rus a câștigat marele premiu ”Câștigă România!”. Concurentul, care a intrat în competiție în ultima ediţie a sezonului precedent, a răspuns corect întrebărilor în zece ediţii consecutive și a devenit învingător în cel de-al zecelea sezon al concursului de cultură generală difuzat de TVR 2. Dorin Ioan Rus a câştigat marele premiu, un autoturism și suma de 23.000 de lei.

„Sezonul cu numărul 10 debutează cu mai mulţi câştigători pentru că, sincer, noi toţi din echipă şi toţi care l-au urmărit pe Dorin am avut de câştigat. Mărturisesc că, fiind ultimul concurent din sezonul trecut, când a câştigat doar o ediţie, l-am simţit foarte sigur pe el, foarte atent la întrebări şi bine pregătit. Atunci am simţit că va ajunge departe. Nu intuiam că o să fim faţă în faţă în cea de-a 10-a ediţie şi că va fi atât de fain. Îi multumim! Este un debut de sezon extraordinar pentru „Câştigă România!” şi pentru cei care urmăresc concursul de cultură generală de la TVR 2”, a spus Virgil Ianțu, prezentatorul emisiunii.

Dorin Ioan Rus este din Dej, dar locuiește în București de peste 30 de ani. În vârstă de 52 de ani, este de profesie consilier şi absolvent al facultăților de Chimie și Drept. Timp de 7 ani, Dorin Ioan Rus a reprezentat România în 5 misiuni internaționale de menținere a păcii sub egida ONU și UE, în țări din Balcanii de Vest și Libia, activând în domeniul cercetării penale. ”Cred că sunt primul poliţist român care ia marele premiu la „Câştigă România!” şi mă bucur că prin reuşita mea am îmbunătăţit imaginea Poliţiei Române. Dedic succesul meu familiei, care îmi este mereu aproape, dar şi foştilor colegi care sunt corecţi şi îşi fac treaba cu pasiune”, a spus câştigătorul.

Dorin Ioan Rus a lucrat la ”Direcţia Arme, Exploziv, Substanţe Toxice”, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. În 1993, când în România s-a făcut trafic cu materiale radioactive, Dorin Ioan Rus îi prindea în flagrant pe cei care aduceau şi comercializau atât materiale radioactive cât şi substanţe toxice, gen mercur.

Aflat la prima sa întâlnire cu un concurs de televiziune, Dorin Ioan Rus spune că l-a atras provocarea și că a fost un minunat prilej de a-și testa cunoștințele despre propria țară. A călătorit mult, nu numai în România, ci și în toată lumea, parțial datorită meseriei, dar și pentru a descoperi alte culturi. În timpul concursului a dovedit o bună stăpânire de sine, în ciuda oboselii. Printre pasiunile sale se numără: lectura, conducerea autoturismelor, practicarea sporturilor, vizitarea muzeelor, teatrul, muzica, geografia şi istoria. Îi mai plac întâlnirile cu foștii profesori și colegi de liceu și facultate, dar şi activitățile fizice în aer liber. Bărbatul, este căsătorit și tatăl unei fete de 20 de ani, studentă a Facultăţii de Medicină.

Dorin Ioan Rus este cel de-al şaselea concurent care a învins în 10 ediții consecutive „Câştigă România!” și al cincilea care pleacă acasă la volanul unei mașini.

INTERVIU

De ce aţi ales să participaţi în concursul „Câştigă România”?

Am vrut să văd, în primul rând, cum se simte. Mi-a plăcut foarte mult sportul şi ideea de competiţie şi cred că acesta a fost „motoraşul” care m-a propulsat să mă înscriu. Am citit toată viaţa cât de mult am putut. Preferam de multe ori să-mi las maşina acasă, şi, în loc să stau în ambuteiaj, să citesc în mijloacele de transport în comun. Iată că roadele vin în timp. Am fost înclinat spre studiu de mic, mi-a plăcut mult cartea şi sunt foarte mulţumit că s-au confirmat acumulările făcute de-a lungul anilor.

Aţi făcut multe călătorii în străinătate. Dar în România?

Am mers în multe concedii în ţară, cam peste tot, în aproape toate regiunile ţării. Am vizitat în Moldova mânăstirile de cel puţin două ori. Pe lângă monumentele UNESCO recunoscute, am încercat să văd şi locurile mai puţin mediatizate, ca Dragomirna sau Arbore. Îmi place să văd, să caut şi să cercetez.

Am înţeles că v-aţi „pregătit” pentru „Câştigă România!” şi între sezoane…

Am fost „liantul” între ultima ediţie a sezonului trecut şi nouă ediţii în sezonul cu numărul 10. Cifra 10 este spledidă, este cea pe care o căutăm cu toţii în şcoală. Trebuie să mărturisesc că am vizionat toate ediţiile „Câştigă România!” pentru că m-au captivat şi m-au făcut să acumulez un bagaj mai mare de cunoştinţe. Pentru mine să înveţi este o plăcere.

Aveţi o carieră interesantă…

Am terminat două facultăţi, cea de Chimie, la zi, imediat după liceu, iar a doua facultate a fost Dreptul. Armata am făcut-o la „arme chimice”, la Câmpulung Muscel, o unitate faină. M-am angajat la „Direcţia Arme, Exploziv, Substanţe Toxice”, care era pe profilul Chimie şi lucram la „Serviciul Exploziv Radioactive”. În 1993, începuse nebunia cu traficul materialelor radioactive în ţară. Am avut destule cazuri, îi prindeam în flagrant pe cei care aduceau şi comercializau în România atât materiale radioactive cât şi substanţe toxice, gen mercur. Am lucrat şi la „deţinere ilegală de arme şi muniţie” sau „deţinere ilegală de exploziv”. O muncă frumoasă şi un colectiv foarte bun.

Am urmat şi Facultatea de Drept pentru că mi-am dorit să-mi îmbogăţesc cunoştinţele, mai ales că lucram în domeniul juridic. Făcând activităţi de cercetare penală, mă loveam zilnic de codul de procedură penală. Toată viaţa am încercat să fac mai mult, să cresc profesional. Şi cred că am reuşit.

sursă: TVR 2

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER