Conectează-te cu noi

Recomandări

INTERVIU – Povestea Dr. Radu Valer Pop, unul dintre cei mai apreciați medici din Dej

Publicat acum

pe

Pop Radu Valer

”Să dăm viaţă anilor şi ani vieţii”, acesta este motto-ul vieţii şi activităţii doctorului dejean Radu Valer Pop, medic format în cadrul şcolii medicale clujene.

Radu Valer Pop a înţeles şi a fost preocupat, încă de pe băncile facultăţii, de cunoaşterea corpului uman, deoarece cunoaşterea lui, a modului de funcţionare al acestuia, cauzele bolilor şi posibilităţile de îndepărtare a bolilor sunt condiţii de a asigura viaţă anilor şi ani vieţii.

Din copilărie îşi pune problema de ce oamenii trebuie să apară într-un anumit ceas al istoriei şi la un moment dat trebuie să dispară? Care este rolul vieţii pe pământ, cum a apărut omul şi de ce la apusul vieţii sale se transformă într-o umbră din ceea ce a fost la începutul vieţii sale? Încă din timpul şcolii primare, pe care a urmat-o la Dej, unde a absolvit şi Liceul ”Alexandru Papiu Ilarian” Dej, promoţia 1974, a manifestat un interes desosebit pentru creaţiune şi cunoaşterea corpului uman.

A avut şansa de-a se naşte într-o familie de oameni modeşti şi cu teamă de Dumnezeu şi cu o verticalitate morală deosebită, lucru care l-a marcat şi l-a asimilat şi el pentru toată viaţa. A fost şi este fascinat de complexitatea corpului uman, de mecanismele şi procesele care stau la baza funcţionării lui. Acest lucru l-a determinant să ia decizia de a-şi continua studiile la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, în cadrul secţiei de medicină generală, pe care a absolvit-o în 1982. Impresionat de integritatea şi funcţionarea organismului uman, a abordat latura integrată a medicinei, şi anume medicina generală, respectiv a medicinei de familie. În acest mod reuşeşte să cunoască, să investighez şi să trateze diferirite boli ale corpului uman.

Debutul carierei profesionale are loc prin efectuarea stagiaturii în diferite clinici clujene, alături de personalităţi din lumea medicală clujeană şi sub îndrumarea acestora. Datorită mediei finale de la stagiatură şi mediei de absolvire generală, va fi repartizat în judeţul Cluj, lucru greu de realizat în acea perioadă, la dispensarul din localitatea Sânmartin, unde profesează timp de un an, apoi fiind dirijat către dispensarul comunei Mica. După un an, prin câştigarea examenului de ocupare pe post, ajunge medic pe platforma industrială din Dej, cunoscută sub denumirea CCH Dej, coordonând activitatea medicală din cadrul instituţiei.

Între anii 1982 şi 1990 sistemul medical din România a fost blocat, astfel, nemaiputându-se ţine concursuri pentru urmarea diverselor cursuri de specializare în cadrul medicinei. După 1990, urmând cursurile de ecografie, cu reputatul prof. dr. Gheorghe Badea, obţine competenţa în imagistica medicală, în anul 1992. Tot în acelaşi an deschide primul cabinet medical privat din municipiul Dej, iar peste 3 ani pune bazele unui proiect ambiţios şi deschide primul Centru Medical privat din zona Dej, cunoscut sub denumirea Centrul Medical RADEX. Ideea acestui Centru Medical a apărut în urma unei vizite de 3 luni în Canada, unde a avut ocazia să cunoască o parte din mecanismele de funcţionare a sistemului medical. Se întoarce în ţară şi pune în practică experienţa acumulată, implementând cunoştinţele, realizând primul centru medical.

Fiind fascinat de rolul alimenţiei în organism şi de geneza bolilor, se decide să urmeze mai multe cursuri pe aceasta temă. În urma cunostinţelor acumulate şi a experienţelor trăite pe această nouă provocare, legate de alimentaţia naturală, începe să scrie mai multe cărţi, alături de un colectiv şi de colaboratorii, printre care dr. Cornelia Radulovici, farm. Elena Pop, asist. Nadia Pop.

Având dorinţa de a face cât mai cunoscute principiile noului stil de viaţă, a susţinut zeci de conferinţe în diverse oraşe din ţară şi străinătate, a scris mai multe cărţi de nutriţie practică şi a susţinut mai multe emisiuni la radio şi televiziune. De asemenea, dr. Pop Radu Valer este singurul dejean care a apărut în cel de-al doilea volum din seria dicționarelor de personalități clujene, intitulat ”Elite Clujene Contemporane” (Academia Română).

Î: De ce ați ales medicina și cum şi-a pus amprenta acest domeniu pe biografia dumneavoastră?

Din copilărie aveam un respect deosebit pentru medici şi consideram că sunt nişte adevăraţi zei care dau sănătate celor suferinzi. Îmi doream nespus de mult să devin medic, dar aveam o reţinere, credeam că nu voi putea niciodată face parte din lumea medicilor, având în vedere originea mea modestă. Indiferent de sacrificiile personale pe care ar fi trebuit să le fac, doream să cunosc minunata creaţiune, mecanismele de funcţionare şi să pot contribui la ameliorarea suferinţelor umane. Acest gând m-a urmărit încă din timpul liceului, când studiam anatomia şi eram fascinat de complexitatea structurală a organismului.

În aceea perioadă eram educaţi într-un spirit evoluţionist şi nu puteam să-mi explic cum hazardul a produs o asemenea perfecţiune, care este corpul uman. Am devenit din ce în ce mai încrezător că omul a fost creat, ceea ce m-a determinat să studiez actul creaţiunii. Ştiam că studiind medicina voi fi mai aproape de creator şi de frumuseţea creaţiunii.

Factorul decisiv, care m-a determinat să iau decizia de-a urma medicina, a fost atitudinea negativă pe care a avut-o un medic faţă de mine. Eram bolnav şi m-am prezentat la cabinet. Am rămas surprins că a refuzat să mă consulte, pentru că timpul de consultaţii a expirat de 10 minute. În acel moment mitul despre medici s-a spulberat şi am luat hotărârea să devin un altfel de medic în relaţiile cu bolnavul. Am înţeles atunci că sănătatea nu vine de la medic, ci de la Dumnezeu, iar medicul este doar instrumentul pe care îl foloseşte pentru a-şi recăpăta starea de bine. Odată devenit medic, viaţa mea a fost marcată de profesie şi de încredere neclintită în Dumnezeu, singurul care îmi poate coordona gândurile şi acţiunile în folosul omului bolnav. Personaliatea mea s-a grefat în totalitate pe acest lucru.

Î: Ce traseu ați parcurs, de la educaţie şi formare profesională la specializările şi experienţa acumulată? Care ar fi cele mai semnificative realizări ale activităţii dvs. medicale?

Întotdeauna am perceput pacientul ca fiind creaţiunea lui Dumnezeu. Am avut, am şi voi avea un respect deosebit faţă de orice pacient care se prezintă în cabinet, întrucât îl percep ca având o valoare inestimabilă, creat după chipul creatorului. Pornind de la acest punct, am încercat să studiez tot timpul, pentru a fi la zi cu toate noutăţile în domeniu, dar un accent deosebit l-am pus pe cauzele care duc la îmbolnăvire. Am considerat că a cerceta efectul este o activitate incompletă fară a studia, a găsi şi a elimina cauzele care au determinat îmbolnăvirea. M-am gândit mult la ce spunea Hipocrate, „nu poţi trata o boală dacă nu cunoşti compoziţia alimentelor”.

Am înţeles că Dumnezeu ne-a creat vegetarieni, ne-a dat alimentaţia cea mai corectă a creatorului şi am ajuns astăzi, creştini fiind, să negăm prospectul dat de Dumnezeu, ba chiar mai mult, să-l ridiculizăm, să-l dispreţuim. Hipocrate a spus: „alimentele voastre să fie medicamentele voastre iar medicamentele voastre să fie alimentele voastre”, iar E.G. White a spus: „Cerealele, fructele şi zarzavaturile sunt dieta aleasă de Creator pentru noi, acestea în combinaţie cu seminţele dau un sânge bun”. La un moment dat m-am gândit ce ar însemna dacă la o maşină care este concepută să funcţioneze pe motorină am încercat să-i punem în rezervor, la recomandarea mecanicului, benzină. Am avea curajul să modificăm combustibilul prevăzut în prospect? Sunt sigur că nu. Dacă la o maşină încercăm să respectăm prospectul dat de constructor, cu atât mai mult ar trebui să respectăm prospectul dat de creator pentru funcţionarea  corectă a organismului. Azi nu mai este un secret pentru nimeni că animalele bolnave sunt tratate cu antibiotice, cu vaccinuri, sunt hrănite cu anabolizante şi toate acestea au un efect extrem de negativ asupra sănătăţii omului. Am urmat cursuri de nutriţie, am studiat compoziţia alimentelor şi am ajuns la concluzia: faptul că noi mai trăim este o binecuvântare, având în vedere că ne alimentăm atât de nesănătos. Am implementat în viaţa mea şi am încercat să-mi îndrum pacienţii spre un stil de viaţă sănătos şi pot să spun că rezultatele au început să apară. Am ajuns la concluzia că atâta timp cât oamenii vor consuma carne, medicii nu vor rămane şomeri.

Î: La Dej aţi fondat şi patronaţi un important aşezământ de sănătate. Ce reprezintă şi ce ofertă are pentru pacienţi Centrul Medical Sanradex?

Pentru a pune în practică aceste lucruri, am înfiinţat la Dej, cu ajutorul lui Dumnezeu, un Centru Medical, denumit Sanradex. De fapt, am pornit de la un cabinet de ecografie şi activitatea s-a extins treptat, ajungând ca azi acest centru să fie un important aşezământ de sănătate, la confluenţa celor două râuri Someş. În prezent, în cadrul centrului funcţionează cabinete medicale de diverse specialităţi, în număr de 19. Centrul medical dispune de un laborator acreditat ISO 15189, fiind printre primele laboratoare acreditate din judeţul Cluj. Laboratorul din cadrul centrului medical dispune de aparatură de ultimă generaţie. Centrul medical mai dispune de un departament de ecografie dotat cu ecografe 3D şi 4D şi de un departament de reumatologie şi balneologie, având bază de tratament proprie. În cadrul centrului medical mai funcţionează şi alte specialităţii medicale, cum ar fi: dermatologie, ginecologie, ORL, neurologie, psihiatrie, chirurgie urologică, endocrinologie, medicină internă, medicină de familie, stomatologie, nutriţie şi boli metabolice, oncologie, pneumologie, pediatrie. Centrul în ambulator a fost acreditat ISO 9001/2008. Activitatea din cadrul centrului medical este deservită de medici de înalt profesionalism, unii dintre ei desfăşurând activităţi part time, lucrând şi în clinici universitare. Adresabilitatea este foarte mare, fiind conceput în aşa fel încât să aibă acces toţi bolnavii, indiferent de venituri. Centrul medical are spaţii de emisie la diferite posturi radio şi tv, unele cu acoperire regională.

Î: Ce figuri întâlnite în viaţa personală şi profesională v-au impresionat cel mai puternic şi ce personalităţi v-au trezit admiraţie?

Dumnezeu mi-a scos în cale modele de oameni deosebiţi, care au lăsat asupra mea o puternică amprentă. Ambiţia de a studia mi-a fost însufleţită de sora mea, dr. Cornelia Radulovici, care îmi spunea: „toţi suntem creaţi la fel, avem aceleaşi şanse să realizăm în viaţă ceea ce dorim, dacă avem ambiţia de-a studia şi a ne atinge ţinta.” Ea a fost un sprijin atât moral cât şi material în realizarea mea profesională. Am avut şansa să mai am un model în viaţă, deosebit, care să-mi îndrume paşii în momente critice ale vieţii mele, în persoana naşului meu, Pompei Bora, un om de înaltă cultură şi profesionalism. Prezenţa sa îmi dădea încrederea că voi reuşi să trec orice obstacol. Am preluat de la dânsul o idee care m-a urmărit toată viaţa, şi anume, nimic nu este imposibil dacă omul doreşte un lucru.

Din lumea medicilor şi a dascălilor mei am avut multe modele, fiecare lăsându-şi o amprentă asupra mea, ca om şi medic. Îmi amintesc cu multă plăcere, din perioada facultăţii, de cei care m-au format şi îndrumat şi aş dori să nominalizez doar câţiva profesori, şi anume: Roman Vlaicu, care m-a învăţat să fiu optimist; Dumitru Dumitraşcu, de la care am învăţat meticulozitatea în stabilirea diagnosticului; regretatul Gheorghe Badea, de la care am învăţat importanţa insistării asupra informaţiilor pentru a pune un diagnostic corect; Petru A. Mircea, care m-a instruit în tainele imagisticii ecografice. Aş fi incorect dacă nu aş aminti încă două nume de medici care au lăsat o amprentă deosebită, dr. Monica Marin şi conf. dr. Angela Butnar, de la care am învăţat ordonarea gândirii medicale.

În latura spirituală, modelul vieţii mele a fost, este şi va fi Isus, iar dintre oameni: E.G. White şi Maica Terezia.

Î: Sunţeţi adeptul şi promotorul unui regim de viaţă naturist. Unde îşi are originea opţiunea pentru medicina naturistă? Cum apreciați rezultatele dvs. relevante în domeniul ocrotirii sănătăţii prin mijloace exclusiv naturiste?

De multe ori m-am gândit de ce bolnavii nu se vindecă ci, marea lor majoritate se ameliorează. Unde este greşeala? Răspunsul l-am găsit în Psalmul 103, unde Dumnezeu spune: „Eu îţi vindec toate bolile tale” şi totuşi nu se vindecă orice bolnav. De ce? Am meditat mult la acest lucru şi am ajuns la concluzia că Dumnezeu nu poate vindeca orice bolnav, dacă nu restabilim  în corp legile puse de El, cel care guvernează funcţionarea corectă a corpului.

Dacă avem într-o cameră inundaţie, degeaba încercăm să scoatem apa din cameră, dacă  nu reuşim să oprim robinetul prin care curge apa. Atât timp cât nu se revine la alimentaţia dată de Creator, bolile nu vor dispărea. Pot să fiu contrazis în ceea ce priveşte modul de alimentaţie dar, de fapt, cine contrazice acest lucru, îl contrazice pe Dumnezeu, pentru că el ne-a creat vegetarieni. El ne-a creat, El ne-a dat un stil de viaţă sănătos iar dacă noi ne considerăm creatorii putem să-l schimbăm, dar cu consecinţele de rigoare. Oameni nu se vor vindeca atâta timp cât nu vor renunţa la dictatura papilei gustative şi a tradiţiilor alimentare nesănătoase.

Fără a fi considerat lipsit de modestie, pot preciza că în ultima perioada avem pacienţi în cadrul centrului din întreaga ţară şi chiar şi din străinătate. Rezultatele tratamentelor şi a modului de viaţă pe care l-am recomandat nu au întârziat şi chiar unele din bolile cumplite ale secolului, sub tratament, au regresat şi chiar s-au vindecat. Concluzia este foarte clară, cheia vindecării bolilor este respectarea legilor puse de Dumnezeu în corpurile noastre. Originea opţiunii mele pentru naturism se găseşte în actul Creatorului. Spun acest lucru cu riscul chiar de-a mă repeta.

Î: Care sunt plantele cu proprietăţi terapeutice pe care le recomandaţi consumului pentru a îndepărta suferinţa şi boala din organismul uman?

Se aude tot mai mult vorbindu-se depre necesitatea implementării noului stil de viaţă. Acesta se bazează pe punerea în practică, în viaţa de zi cu zi, a celor 8 factorii din programul NEW START. Ce reprezintă acest program? Practic, fiecare literă din program reprezintă un factor din cei 8 şi care poate fi o sursă de boală sau de sănătate: N = Nutriţie, E = Exerciţiu, W = Wather (Apă), S = Sun (Soare), T = Temperanţă, A = Air (Aer), R = Rest (Odihnă), T = Trust (Încredere) în Dumnezeu.

Este necesar să avem o nutriţie conform prospectului dat de creator, deci vegetariană. Zinlic noi avem nevoie de cel puţin 35 minute de exerciţii de mişcare, să consumăm 2 litri de apă pe zi, dar atenţie, niciodată în timpul mesei!!! Soareale poate fi un mijloc de sănătate − atunci când expunerile sunt moderate, sau de boală − când ne expunem la ore nerecomandate sau un timp îndelungat. Este importantă calitatea aerului pe care-l respirăm. Temperanţa sau cumpătarea este un mijloc de sănătate. Să fim temperaţi în alimentaţie, în activitate. Odihna zinlică cât şi cea săptămânală este foarte importantă pentru menţinerea sănătăţii. Noaptea trebuie folosită pentru refacerea zilnică a organismului, iar ziua a şaptea originală (sâmbăta) pentru refacerea corporală şi spirituală. Încrederea în Dumnezeu este funia de salvare a celui căzut în groapa suferinţei sau gardul de protecţie pentru cel ce este în faţa prăpastiei înbolnăvirii. Implementarea acestor factorii în viaţa fiecărui om ar modifica viaţa pe pământ iar suferinţa ar deveni o curiozitate.

Mă întrebaţi care sunt plantele? Răspunsul este foarte simplu. Tot ce a creat Dumnezeu reprezintă mijloace de prevenire şi tratament a bolilor. Nu există plantă sau aliment (zarzavaturi, legume, fructe, seminţe) care să nu aibă un rol bine definit în prevenirea şi tratarea bolilor. Brandul acestor medicamente îi aparţine lui Dumnezeu.

Î: Care sunt satisfacţiile şi împlinirile majore ale omului şi medicului Radu Valer Pop, care se întâlnesc cu sfera vieţii private, cu familia? Ce preocupări actuale aveţi?

E greu de spus, pentru că tot ce am realizat, tot ceea ce sunt, este cu ajutorul numai şi numai a lui Dumnezeu. Lucruri în viaţa mea, lucruri lipsite de importanţă privite din afară, pentru mine au reprezentat împliniri majore. Pe line profesionlă se numără realizarea Centrului Medical Sanradex, centru medical cu greutate.

Am avut un sprijin deosebit în soţia mea, care a fost alături de mine în cele mai grele momente prin care am trecut. De asemenea, un sprijin material şi moral l-am avut în sora mea, dr. Cornelia Radulovici, iar verticalitatea decizilor şi consecvenţa în realizarea ideilor le-am moştenit de la părinţii mei. Aceste lucruri am încercat să le implementez în familia mea şi am încercat să respect legile Creatorului.

Preocupările mele şi acţiunile de viitor sunt îndreptate spre consolidarea centrului medical şi consolidarea familiei. Sunt preocupat de a realiza o legătură strânsă cu Creatorul, îndrumătorul vieţii mele. Sunt atât de fericit că am fost creat de El, condus de El şi am simţit ajutorul lui în orice urcuş al vieţii mele! De aceea nu-mi este frică de nimic, atâta timp cât El este cu mine…

Reclamă
Protejat cu parola. Introdu parola pentru a vedea comentariile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER