Conectează-te cu noi

Recomandări

INTERVIU – Povestea Dr. Radu Valer Pop, unul dintre cei mai apreciați medici din Dej

Publicat acum

pe

Pop Radu Valer

”Să dăm viaţă anilor şi ani vieţii”, acesta este motto-ul vieţii şi activităţii doctorului dejean Radu Valer Pop, medic format în cadrul şcolii medicale clujene.

Radu Valer Pop a înţeles şi a fost preocupat, încă de pe băncile facultăţii, de cunoaşterea corpului uman, deoarece cunoaşterea lui, a modului de funcţionare al acestuia, cauzele bolilor şi posibilităţile de îndepărtare a bolilor sunt condiţii de a asigura viaţă anilor şi ani vieţii.

Din copilărie îşi pune problema de ce oamenii trebuie să apară într-un anumit ceas al istoriei şi la un moment dat trebuie să dispară? Care este rolul vieţii pe pământ, cum a apărut omul şi de ce la apusul vieţii sale se transformă într-o umbră din ceea ce a fost la începutul vieţii sale? Încă din timpul şcolii primare, pe care a urmat-o la Dej, unde a absolvit şi Liceul ”Alexandru Papiu Ilarian” Dej, promoţia 1974, a manifestat un interes desosebit pentru creaţiune şi cunoaşterea corpului uman.

A avut şansa de-a se naşte într-o familie de oameni modeşti şi cu teamă de Dumnezeu şi cu o verticalitate morală deosebită, lucru care l-a marcat şi l-a asimilat şi el pentru toată viaţa. A fost şi este fascinat de complexitatea corpului uman, de mecanismele şi procesele care stau la baza funcţionării lui. Acest lucru l-a determinant să ia decizia de a-şi continua studiile la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, în cadrul secţiei de medicină generală, pe care a absolvit-o în 1982. Impresionat de integritatea şi funcţionarea organismului uman, a abordat latura integrată a medicinei, şi anume medicina generală, respectiv a medicinei de familie. În acest mod reuşeşte să cunoască, să investighez şi să trateze diferirite boli ale corpului uman.

Debutul carierei profesionale are loc prin efectuarea stagiaturii în diferite clinici clujene, alături de personalităţi din lumea medicală clujeană şi sub îndrumarea acestora. Datorită mediei finale de la stagiatură şi mediei de absolvire generală, va fi repartizat în judeţul Cluj, lucru greu de realizat în acea perioadă, la dispensarul din localitatea Sânmartin, unde profesează timp de un an, apoi fiind dirijat către dispensarul comunei Mica. După un an, prin câştigarea examenului de ocupare pe post, ajunge medic pe platforma industrială din Dej, cunoscută sub denumirea CCH Dej, coordonând activitatea medicală din cadrul instituţiei.

Între anii 1982 şi 1990 sistemul medical din România a fost blocat, astfel, nemaiputându-se ţine concursuri pentru urmarea diverselor cursuri de specializare în cadrul medicinei. După 1990, urmând cursurile de ecografie, cu reputatul prof. dr. Gheorghe Badea, obţine competenţa în imagistica medicală, în anul 1992. Tot în acelaşi an deschide primul cabinet medical privat din municipiul Dej, iar peste 3 ani pune bazele unui proiect ambiţios şi deschide primul Centru Medical privat din zona Dej, cunoscut sub denumirea Centrul Medical RADEX. Ideea acestui Centru Medical a apărut în urma unei vizite de 3 luni în Canada, unde a avut ocazia să cunoască o parte din mecanismele de funcţionare a sistemului medical. Se întoarce în ţară şi pune în practică experienţa acumulată, implementând cunoştinţele, realizând primul centru medical.

Fiind fascinat de rolul alimenţiei în organism şi de geneza bolilor, se decide să urmeze mai multe cursuri pe aceasta temă. În urma cunostinţelor acumulate şi a experienţelor trăite pe această nouă provocare, legate de alimentaţia naturală, începe să scrie mai multe cărţi, alături de un colectiv şi de colaboratorii, printre care dr. Cornelia Radulovici, farm. Elena Pop, asist. Nadia Pop.

Având dorinţa de a face cât mai cunoscute principiile noului stil de viaţă, a susţinut zeci de conferinţe în diverse oraşe din ţară şi străinătate, a scris mai multe cărţi de nutriţie practică şi a susţinut mai multe emisiuni la radio şi televiziune. De asemenea, dr. Pop Radu Valer este singurul dejean care a apărut în cel de-al doilea volum din seria dicționarelor de personalități clujene, intitulat ”Elite Clujene Contemporane” (Academia Română).

Î: De ce ați ales medicina și cum şi-a pus amprenta acest domeniu pe biografia dumneavoastră?

Din copilărie aveam un respect deosebit pentru medici şi consideram că sunt nişte adevăraţi zei care dau sănătate celor suferinzi. Îmi doream nespus de mult să devin medic, dar aveam o reţinere, credeam că nu voi putea niciodată face parte din lumea medicilor, având în vedere originea mea modestă. Indiferent de sacrificiile personale pe care ar fi trebuit să le fac, doream să cunosc minunata creaţiune, mecanismele de funcţionare şi să pot contribui la ameliorarea suferinţelor umane. Acest gând m-a urmărit încă din timpul liceului, când studiam anatomia şi eram fascinat de complexitatea structurală a organismului.

În aceea perioadă eram educaţi într-un spirit evoluţionist şi nu puteam să-mi explic cum hazardul a produs o asemenea perfecţiune, care este corpul uman. Am devenit din ce în ce mai încrezător că omul a fost creat, ceea ce m-a determinat să studiez actul creaţiunii. Ştiam că studiind medicina voi fi mai aproape de creator şi de frumuseţea creaţiunii.

Factorul decisiv, care m-a determinat să iau decizia de-a urma medicina, a fost atitudinea negativă pe care a avut-o un medic faţă de mine. Eram bolnav şi m-am prezentat la cabinet. Am rămas surprins că a refuzat să mă consulte, pentru că timpul de consultaţii a expirat de 10 minute. În acel moment mitul despre medici s-a spulberat şi am luat hotărârea să devin un altfel de medic în relaţiile cu bolnavul. Am înţeles atunci că sănătatea nu vine de la medic, ci de la Dumnezeu, iar medicul este doar instrumentul pe care îl foloseşte pentru a-şi recăpăta starea de bine. Odată devenit medic, viaţa mea a fost marcată de profesie şi de încredere neclintită în Dumnezeu, singurul care îmi poate coordona gândurile şi acţiunile în folosul omului bolnav. Personaliatea mea s-a grefat în totalitate pe acest lucru.

Î: Ce traseu ați parcurs, de la educaţie şi formare profesională la specializările şi experienţa acumulată? Care ar fi cele mai semnificative realizări ale activităţii dvs. medicale?

Întotdeauna am perceput pacientul ca fiind creaţiunea lui Dumnezeu. Am avut, am şi voi avea un respect deosebit faţă de orice pacient care se prezintă în cabinet, întrucât îl percep ca având o valoare inestimabilă, creat după chipul creatorului. Pornind de la acest punct, am încercat să studiez tot timpul, pentru a fi la zi cu toate noutăţile în domeniu, dar un accent deosebit l-am pus pe cauzele care duc la îmbolnăvire. Am considerat că a cerceta efectul este o activitate incompletă fară a studia, a găsi şi a elimina cauzele care au determinat îmbolnăvirea. M-am gândit mult la ce spunea Hipocrate, „nu poţi trata o boală dacă nu cunoşti compoziţia alimentelor”.

Am înţeles că Dumnezeu ne-a creat vegetarieni, ne-a dat alimentaţia cea mai corectă a creatorului şi am ajuns astăzi, creştini fiind, să negăm prospectul dat de Dumnezeu, ba chiar mai mult, să-l ridiculizăm, să-l dispreţuim. Hipocrate a spus: „alimentele voastre să fie medicamentele voastre iar medicamentele voastre să fie alimentele voastre”, iar E.G. White a spus: „Cerealele, fructele şi zarzavaturile sunt dieta aleasă de Creator pentru noi, acestea în combinaţie cu seminţele dau un sânge bun”. La un moment dat m-am gândit ce ar însemna dacă la o maşină care este concepută să funcţioneze pe motorină am încercat să-i punem în rezervor, la recomandarea mecanicului, benzină. Am avea curajul să modificăm combustibilul prevăzut în prospect? Sunt sigur că nu. Dacă la o maşină încercăm să respectăm prospectul dat de constructor, cu atât mai mult ar trebui să respectăm prospectul dat de creator pentru funcţionarea  corectă a organismului. Azi nu mai este un secret pentru nimeni că animalele bolnave sunt tratate cu antibiotice, cu vaccinuri, sunt hrănite cu anabolizante şi toate acestea au un efect extrem de negativ asupra sănătăţii omului. Am urmat cursuri de nutriţie, am studiat compoziţia alimentelor şi am ajuns la concluzia: faptul că noi mai trăim este o binecuvântare, având în vedere că ne alimentăm atât de nesănătos. Am implementat în viaţa mea şi am încercat să-mi îndrum pacienţii spre un stil de viaţă sănătos şi pot să spun că rezultatele au început să apară. Am ajuns la concluzia că atâta timp cât oamenii vor consuma carne, medicii nu vor rămane şomeri.

Î: La Dej aţi fondat şi patronaţi un important aşezământ de sănătate. Ce reprezintă şi ce ofertă are pentru pacienţi Centrul Medical Sanradex?

Pentru a pune în practică aceste lucruri, am înfiinţat la Dej, cu ajutorul lui Dumnezeu, un Centru Medical, denumit Sanradex. De fapt, am pornit de la un cabinet de ecografie şi activitatea s-a extins treptat, ajungând ca azi acest centru să fie un important aşezământ de sănătate, la confluenţa celor două râuri Someş. În prezent, în cadrul centrului funcţionează cabinete medicale de diverse specialităţi, în număr de 19. Centrul medical dispune de un laborator acreditat ISO 15189, fiind printre primele laboratoare acreditate din judeţul Cluj. Laboratorul din cadrul centrului medical dispune de aparatură de ultimă generaţie. Centrul medical mai dispune de un departament de ecografie dotat cu ecografe 3D şi 4D şi de un departament de reumatologie şi balneologie, având bază de tratament proprie. În cadrul centrului medical mai funcţionează şi alte specialităţii medicale, cum ar fi: dermatologie, ginecologie, ORL, neurologie, psihiatrie, chirurgie urologică, endocrinologie, medicină internă, medicină de familie, stomatologie, nutriţie şi boli metabolice, oncologie, pneumologie, pediatrie. Centrul în ambulator a fost acreditat ISO 9001/2008. Activitatea din cadrul centrului medical este deservită de medici de înalt profesionalism, unii dintre ei desfăşurând activităţi part time, lucrând şi în clinici universitare. Adresabilitatea este foarte mare, fiind conceput în aşa fel încât să aibă acces toţi bolnavii, indiferent de venituri. Centrul medical are spaţii de emisie la diferite posturi radio şi tv, unele cu acoperire regională.

Î: Ce figuri întâlnite în viaţa personală şi profesională v-au impresionat cel mai puternic şi ce personalităţi v-au trezit admiraţie?

Dumnezeu mi-a scos în cale modele de oameni deosebiţi, care au lăsat asupra mea o puternică amprentă. Ambiţia de a studia mi-a fost însufleţită de sora mea, dr. Cornelia Radulovici, care îmi spunea: „toţi suntem creaţi la fel, avem aceleaşi şanse să realizăm în viaţă ceea ce dorim, dacă avem ambiţia de-a studia şi a ne atinge ţinta.” Ea a fost un sprijin atât moral cât şi material în realizarea mea profesională. Am avut şansa să mai am un model în viaţă, deosebit, care să-mi îndrume paşii în momente critice ale vieţii mele, în persoana naşului meu, Pompei Bora, un om de înaltă cultură şi profesionalism. Prezenţa sa îmi dădea încrederea că voi reuşi să trec orice obstacol. Am preluat de la dânsul o idee care m-a urmărit toată viaţa, şi anume, nimic nu este imposibil dacă omul doreşte un lucru.

Din lumea medicilor şi a dascălilor mei am avut multe modele, fiecare lăsându-şi o amprentă asupra mea, ca om şi medic. Îmi amintesc cu multă plăcere, din perioada facultăţii, de cei care m-au format şi îndrumat şi aş dori să nominalizez doar câţiva profesori, şi anume: Roman Vlaicu, care m-a învăţat să fiu optimist; Dumitru Dumitraşcu, de la care am învăţat meticulozitatea în stabilirea diagnosticului; regretatul Gheorghe Badea, de la care am învăţat importanţa insistării asupra informaţiilor pentru a pune un diagnostic corect; Petru A. Mircea, care m-a instruit în tainele imagisticii ecografice. Aş fi incorect dacă nu aş aminti încă două nume de medici care au lăsat o amprentă deosebită, dr. Monica Marin şi conf. dr. Angela Butnar, de la care am învăţat ordonarea gândirii medicale.

În latura spirituală, modelul vieţii mele a fost, este şi va fi Isus, iar dintre oameni: E.G. White şi Maica Terezia.

Î: Sunţeţi adeptul şi promotorul unui regim de viaţă naturist. Unde îşi are originea opţiunea pentru medicina naturistă? Cum apreciați rezultatele dvs. relevante în domeniul ocrotirii sănătăţii prin mijloace exclusiv naturiste?

De multe ori m-am gândit de ce bolnavii nu se vindecă ci, marea lor majoritate se ameliorează. Unde este greşeala? Răspunsul l-am găsit în Psalmul 103, unde Dumnezeu spune: „Eu îţi vindec toate bolile tale” şi totuşi nu se vindecă orice bolnav. De ce? Am meditat mult la acest lucru şi am ajuns la concluzia că Dumnezeu nu poate vindeca orice bolnav, dacă nu restabilim  în corp legile puse de El, cel care guvernează funcţionarea corectă a corpului.

Dacă avem într-o cameră inundaţie, degeaba încercăm să scoatem apa din cameră, dacă  nu reuşim să oprim robinetul prin care curge apa. Atât timp cât nu se revine la alimentaţia dată de Creator, bolile nu vor dispărea. Pot să fiu contrazis în ceea ce priveşte modul de alimentaţie dar, de fapt, cine contrazice acest lucru, îl contrazice pe Dumnezeu, pentru că el ne-a creat vegetarieni. El ne-a creat, El ne-a dat un stil de viaţă sănătos iar dacă noi ne considerăm creatorii putem să-l schimbăm, dar cu consecinţele de rigoare. Oameni nu se vor vindeca atâta timp cât nu vor renunţa la dictatura papilei gustative şi a tradiţiilor alimentare nesănătoase.

Fără a fi considerat lipsit de modestie, pot preciza că în ultima perioada avem pacienţi în cadrul centrului din întreaga ţară şi chiar şi din străinătate. Rezultatele tratamentelor şi a modului de viaţă pe care l-am recomandat nu au întârziat şi chiar unele din bolile cumplite ale secolului, sub tratament, au regresat şi chiar s-au vindecat. Concluzia este foarte clară, cheia vindecării bolilor este respectarea legilor puse de Dumnezeu în corpurile noastre. Originea opţiunii mele pentru naturism se găseşte în actul Creatorului. Spun acest lucru cu riscul chiar de-a mă repeta.

Î: Care sunt plantele cu proprietăţi terapeutice pe care le recomandaţi consumului pentru a îndepărta suferinţa şi boala din organismul uman?

Se aude tot mai mult vorbindu-se depre necesitatea implementării noului stil de viaţă. Acesta se bazează pe punerea în practică, în viaţa de zi cu zi, a celor 8 factorii din programul NEW START. Ce reprezintă acest program? Practic, fiecare literă din program reprezintă un factor din cei 8 şi care poate fi o sursă de boală sau de sănătate: N = Nutriţie, E = Exerciţiu, W = Wather (Apă), S = Sun (Soare), T = Temperanţă, A = Air (Aer), R = Rest (Odihnă), T = Trust (Încredere) în Dumnezeu.

Este necesar să avem o nutriţie conform prospectului dat de creator, deci vegetariană. Zinlic noi avem nevoie de cel puţin 35 minute de exerciţii de mişcare, să consumăm 2 litri de apă pe zi, dar atenţie, niciodată în timpul mesei!!! Soareale poate fi un mijloc de sănătate − atunci când expunerile sunt moderate, sau de boală − când ne expunem la ore nerecomandate sau un timp îndelungat. Este importantă calitatea aerului pe care-l respirăm. Temperanţa sau cumpătarea este un mijloc de sănătate. Să fim temperaţi în alimentaţie, în activitate. Odihna zinlică cât şi cea săptămânală este foarte importantă pentru menţinerea sănătăţii. Noaptea trebuie folosită pentru refacerea zilnică a organismului, iar ziua a şaptea originală (sâmbăta) pentru refacerea corporală şi spirituală. Încrederea în Dumnezeu este funia de salvare a celui căzut în groapa suferinţei sau gardul de protecţie pentru cel ce este în faţa prăpastiei înbolnăvirii. Implementarea acestor factorii în viaţa fiecărui om ar modifica viaţa pe pământ iar suferinţa ar deveni o curiozitate.

Mă întrebaţi care sunt plantele? Răspunsul este foarte simplu. Tot ce a creat Dumnezeu reprezintă mijloace de prevenire şi tratament a bolilor. Nu există plantă sau aliment (zarzavaturi, legume, fructe, seminţe) care să nu aibă un rol bine definit în prevenirea şi tratarea bolilor. Brandul acestor medicamente îi aparţine lui Dumnezeu.

Î: Care sunt satisfacţiile şi împlinirile majore ale omului şi medicului Radu Valer Pop, care se întâlnesc cu sfera vieţii private, cu familia? Ce preocupări actuale aveţi?

E greu de spus, pentru că tot ce am realizat, tot ceea ce sunt, este cu ajutorul numai şi numai a lui Dumnezeu. Lucruri în viaţa mea, lucruri lipsite de importanţă privite din afară, pentru mine au reprezentat împliniri majore. Pe line profesionlă se numără realizarea Centrului Medical Sanradex, centru medical cu greutate.

Am avut un sprijin deosebit în soţia mea, care a fost alături de mine în cele mai grele momente prin care am trecut. De asemenea, un sprijin material şi moral l-am avut în sora mea, dr. Cornelia Radulovici, iar verticalitatea decizilor şi consecvenţa în realizarea ideilor le-am moştenit de la părinţii mei. Aceste lucruri am încercat să le implementez în familia mea şi am încercat să respect legile Creatorului.

Preocupările mele şi acţiunile de viitor sunt îndreptate spre consolidarea centrului medical şi consolidarea familiei. Sunt preocupat de a realiza o legătură strânsă cu Creatorul, îndrumătorul vieţii mele. Sunt atât de fericit că am fost creat de El, condus de El şi am simţit ajutorul lui în orice urcuş al vieţii mele! De aceea nu-mi este frică de nimic, atâta timp cât El este cu mine…

Eveniment

REPORTAJ | CRIMINALUL prins la Dej a fost la ”Casa Copilului”! Dezvăluiri INCREDIBILE ale familiei sale – GALERIE FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Dej24.ro a aflat detalii incredibile din viața lui Cristian Sabou, principalul suspect în cazul crimei Valeriei Graves, prins de polițiști într-un imobil din Dej. Bărbatul originar din satul sălăjean Chilioara și cei trei frați ai săi au fost abandonați de mama lor, bunica fiind cea care a avut grijă de ei. De asemenea, timp de aproximativ un an, Cristian s-a aflat în Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Speranța” din Zalău, un fel de ”Casa Copilului”, după cum s-a exprimat chiar mama sa vitregă.

Cristian Sabou și-a petrecut o bună bucată din copilărie într-o casă modestă din satul Chilioara, comuna Coșeiu, județul Sălaj, alături de cei trei frați – Ana-Maria, Mădălina și Vlad -, de tatăl – Viorel (54 de ani) și de bunica sa. Ulterior, celor șase membri li s-a alăturat Nela (49 de ani), actuala soție a tatălui său. La numai câțiva metri distanță de casa lor locuiește doamna Valeria Păcurar (85 de ani), sora bunicii lui Cristian. Cu aceasta am discutat prima dată, la sosirea în satul Chilioara. Sprijinită într-o botă, femeia ne-a spus că cei patru frați Sabou au fost abandonați de mama lor, sora sa fiind cea care i-a crescut.

Doamna Valeria – sora bunicii lui Cristian

”Mama lui Cristi trăiește, dar i-a lăsat când erau mici… i-a abandonat. Tatăl lor i-a adus aici, că trăia bunica (copiilor), sora mea. Au stat cu ea, s-au înțeles, a fost bine… (n.r. – Cristian) a fost un copil foarte bun, respectuos, nu pot să zic nimic rău. A fost prunc liniștit, i-a crescut bunica…”, ne-a povestit sora bunicii lui Cristi – așa cum îi spune toată lumea din sat.

Ulterior, am cunoscut-o pe Nela, mama vitregă a lui Cristian, actuala soție a tatălui său, cea care ne-a invitat în casă și a făcut mai multe mărturisiri incredibile în timp ce ne arăta poze mai vechi cu cei patru frați Sabou. Așa am aflat că, timp de aproximativ un an, Cristi a ajuns la ”Casa Copilului”, după cum s-a exprimat chiar ea. Mai exact, Cristi s-a aflat la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Speranța” din Zalău.

”De la 14 ani l-am crescut (n.r. – pe Cristian), eu l-am dus să își facă buletin în 2005. A locuit aici (în Chilioara)… A rămas aici, noi am plecat în Italia. Copiii au rămas cu bunica. Ulterior, s-au dus la <<casa copilului>>, în Zalău, dar nu au stat decât aproximativ un an… Cristi avea cam 17 ani când s-a dus și a stat până aproape la 18. Eu am venit din Italia și am semnat pentru el (n.r – documentele pentru plecarea lui din respectivul orfelinat)”, a declarat femeia de 49 de ani.

Tot cu Nela a fost Cristi în Italia, la muncă: ”A fost cu mine, nu a stat foarte mult, poate un an. Era tânăr… Pe câmp a lucrat. A fost și tatăl său, el era sudor… mai lucra și cu el. Avea 20 și ceva de ani…”. Ulterior, dragostea l-a făcut pe Cristi să se mute în Gârceiu, comuna Crișeni, județul Sălaj, acolo unde locuia Claudia, cea care i-a devenit ”soție” (*nu au fost căsătoriți legal, cu acte, însă toți din familie folosesc acest termen când se referă la ea). Cristi și Claudia au locuit și în Chilioana o perioadă, însă – conform Nelei – nu le-a plăcut prea mult și, într-un final, au luat calea străinătății.

Femeia crede că fiul său vitreg ar fi putut comite fapta din Marea Britanie pentru a face rost de mai mulți bani. ”Nu știu ce anturaj avea acolo, dar că ei (n.r – Claudiei) îi trebuiau bani, asta știu! Vopsele, minuni…”. Nela a mers și mai departe de atât și a arătat cu degetul spre Claudia: ”Ea (n.r. – Claudia) l-a denunțat pentru bani, pentru recompensă! Eu de asta sunt ferm convinsă! E părerea mea, normal… pentru bani, nu pentru că a lăsat-o cu fetele sau altceva…”.

Aceasta ne-a mai povestit că a aflat de Gabriela – actuala iubită a lui Cristi – de la fosta sa ”noră”, Claudia. ”În Dej, la Gabriela, (n.r – Cristi) a venit din Anglia… Despre despărțirea de Claudia… am aflat chiar de la ea. Mi-a spus că Cristi a plecat în Dej… S-a dus direct la Gabriela… (n.r – Claudia) nu părea supărată… Mi-a spus că e fiul meu, să vorbesc cu el, dar eu ce pot să fac? Acestea au fost problemele lor, să le rezolve ei… Dacă doi oameni nu se înțeleg, nu pot să stea cu forța”, a explicat Nela.

De când s-a mutat, în chirie, la Dej, Nela nu l-a mai văzut pe Cristi, însă au vorbit la telefon: ”De când locuiește în Dej nu m-am mai văzut cu el, dar ne suna. Am vorbit de mai multe ori…”. În final, mama vitregă a lui Cristian ne-a mai spus că acesta nu era agresiv și că nu știe niciun caz de violență în trecutul lui.

Școala Gimnazială Nr. 1 – Coșeiu

La numai câțiva kilometri distanță, în satul Coșeiu din aceeași comună, l-am cunoscut și pe tatăl celui suspectat de crimă, la doi pași de școala unde Cristi a învățat câțiva ani. Viorel (54 de ani) – care de meserie este instalator – ne-a povestit că fiului său i-au plăcut mereu banii și că avea vise mari.

”A fost un copil extraordinar… Și la școală era plăcut de toată lumea, sărea în ajutorul oricui. Nu a fumat niciodată, dar normal, îi plăceau fetele… Știu că visa bani mulți! Voia să ajungă în America, în Australia… Când era în Marea Britanie zicea că vrea să plece în Australia. Îi plăceau animalele, inclusiv șerpii! Chiar avea o idee să recolteze venin de la șerpi, să facă bani…”, a declarat Viorel, cel care ne-a mai povestit că fiul său i-a vândut toate sculele pentru a face rost de bani să plece în Marea Britanie.

Viorel – tatăl lui Cristian

Viorel ne-a explicat și cum a ajuns fiul său în orfelinat. ”Copiii au venit de la Oradea, de la mama lor, aduși de cumnatul… că eu nu am putut să vin în țară (n.r. – România nu era în UE). I-am spus fetei mele mai mari Ana-Maria (avea 17 atunci): <<trebuie să ne ajuți, nu ai ce face, eu nu pot să vin acasă>> și ea a fost de acord. Atunci trăia mama mea, bunica copiilor. Cristi se înțelegea foarte bine cu ea… Un vecin a spus că <<ce bine ar fi să stea copiii la orfelinatul Speranța>>, deși eu am spus că ei au tot ce le trebuie… Și a influențat-o pe mama… Cristi i-a dus (n.r – pe Vlad și Mădălina) la orfelinat, căci Ana-Maria era la muncă, în Italia… Erau mai mult acasă, îi lăsau să vină… ”, și-a amintit bărbatul.


Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Speranța” Zalău

Miercuri, 10 iulie, câțiva polițiști din Zalău, îmbrăcați în civil, i-au bătut la ușă și i-au spus despre fapta comisă de fiul său. ”Dacă este adevărat, fiul meu ar trebui să fie pedepsit pentru ce a făcut. Eu cred că această Claudia l-a denunțat. Sigur că știa (n.r – de crimă), erau împreună… El se destăinuia tot la ea…”. Întrebat dacă Cristi i-a mărturisit vreodată ceva referitor la crima din Marea Britanie, Viorel ne-a dat de înțeles că fiul său ar fi încercat să îi spună, cumva printre rânduri, însă nu a reușit: ”Îmi zice ceva, dar nu spune concret… <<Spune, mă, că eu sunt tatăl tău…>>… Probabil s-a ferit de mine pentru că eu, totuși, sunt un om corect. Probabil că s-a gândit <<stai că ăsta îmi e tată, dar ăsta mă denunță!>>. Adevărul trebuie să iasă!”.

Întrebat cum sau de la cine crede că au aflat oamenii legii despre fiul său, fără să clipească, bărbatul a spus: ”Claudia știa!”.

În final, Viorel ne-a zis că, în ciuda celor întâmplate, nu este mânios pe fiul său și este decis să îl viziteze ori de câte ori va avea posibilitatea: ”E copilul meu! Îl iubesc…”.

Între timp, Cristian Sabou a fost extrădat în Marea Britanie și este judecat.

Nela și Viorel
Citește toate materialele publicate de Dej24.ro pe marginea acestui subiect:
Criminalul prins la Dej a fost EXTRĂDAT în Marea Britanie. Azi a avut prima înfățișare
Fosta cumnată a criminalului prins miercuri la Dej: „Sora mea mi-a spus că…” – FOTO

DETALII NOI în cazul CRIMEI lui Valerie Graves! Cum a fost prins ucigașul din Dej după CRIMA care a șocat Marea Britanie

FOTO Dej24.ro – El este principalul SUSPECT în cazul CRIMEI din Marea Britanie

Percheziții la Dej! Suspect de OMOR în Marea Britanie, prins de polițiștii români – FOTO/VIDEO

Criminal cu sânge rece, depistat într-un apartament din Dej la 6 ani după ce a omorât o femeie în Marea Britanie! Cine este suspectul
Criminalul din Dej: ”S-a întâmplat un accident… Îmi pare rău” – FOTO/VIDEO

Continuă să citești

Administraţie

Soluții moderne de colectare a deșeurilor la Dej! Proiectul pilot există de ceva vreme pe o stradă din oraș – FOTO

Publicat acum

pe

FOTO – Facebook/Mandru ca-s dejean? (strada Zefir)
loading...

Fața salubrizării municipiului Dej urmează să se schimbe în următoarea perioadă, conform afirmațiilor făcute de primarul Morar Costan.

Potrivit acestuia, punctele gospodărești existente pe raza municipiului Dej ar urma să fie modernizate și altfel mobilate.

Am demarat un proiect pilot pe strada Zefir, unde am înlocuit punctul gospodăresc cu unul foarte modern. Am în proiect ca celelalte 30 de puncte gospodărești să le modernizăm, 80-90% în acest an, astfel încât să schimbăm cu totul fața salubrizării orașului”, a declarat Morar Costan, edilul municipiului Dej.

Întrebat cum vor arăta noile puncte de colectare a deșeurilor, acesta a spus că marea majoritate vor fi altfel mobilate și utilate. Conform acestuia, după ce fața salubrizării orașului va fi schimbată va fi de datoria dejenilor ca aceste locații modernizate să fie întreținute.

Vor fi puncte gospodărești cu totul și cu totul altfel mobilate. Responsabilitatea ne revine și nouă, tuturor cetățenilor municipiului Dej ca aceste zone să fie așa cum le amenajăm, să le întreținem”, a mai spus primarul.

Din cele 40 de puncte gospodărești existente pe raza municipiului Dej, 10 dintre acestea vor fi îngropate. Acest lucru nu poate fi deocamdată posibil, conform lui Morar Costan, din cauză că municipiul Dej face parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj, în celebrul proiect S.M.I.D. (Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor), care are ca scop principal gestionarea deșeurilor în județul Cluj.

Noi avem un proiect acum, din 40 de puncte gospodărești, pentru 10 puncte gospodărești am făcut achiziția de europubele, care vor fi îngropate, dar nu putem face acest lucru acum, pentru că suntem efectiv în legătură directă cu investiția de la Eco-Metropolitan, acel proiect pe fonduri nerambursabile al județului. În momentul în care va fi un nou operator, acesta va trebui să aibă un sistem de macara la mașini, ca să poată ridica acele eurocontainere din subsol. Deci noi suntem pregătiți pe de-o parte pe linia asta și pe de altă parte pe celelalte 30 de puncte gospodărești să nu fie îngropate, să fie la suprafață, dar cu totul și cu totul altfel mobilate”, a conchis Morar Costan.

Continuă să citești

Administraţie

Salt tehnologic la Dej! De când vor putea circula dejenii cu autobuze electrice

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Primăria Municipiului Dej intenționează să achiziționeze 20 de autobuze electrice de ultimă generație, investiţia urmând să fie suportată din fonduri europene.

Procedura de achiziție va demara în această vară, iar în primăvara anului viitor autobuzele electrice ar putea circula deja pe străzile Dejului.

Această procedură va demara în această vară și undeva în primăvara anului viitor, în aprilie-mai 2020, vom avea cele 20 de autobuze”, a declarat edilul Dejului, Morar Costan.

Potrivit acestuia, municipalitatea ar dori achiziționarea unor autobuze cât mai apreciate ca marcă, care să ofere confort și eficiență în transport.

Aș dori să avem autobuze de marcă cât mai apreciată. Vom fi foarte atenți în așa fel încât, dacă am putea, cea mai bună marcă să vină în Dej, dar vedem cum pentru că nu putem direcționa prin licitație marca respectivă, dar încercăm să aducem autobuze electrice în așa fel încât cetățenii municipiului Dej să fie mulțumiți de calitatea lor, de confortul lor și de eficiența lor”, a mai spus acesta.

Pentru că saltul tehnologic este inevitabil și pentru că pe străzile municipiului Dej au început să circule și autovehicule electrice, primarul Morar Costan promite că va facilita utilizarea stațiilor de încărcare a autobuzelor electrice și de către persoanele fizice care dețin autoturisme electrice.

În proiectul nostru o să avem și stație de încărcare și evident o să facilităm și pe cei care dețin autoturisme electrice. Evident că nu putem să nu ne pliem pe cerințele comunității noastre”, a conchis primarul municipiului Dej.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ANUNȚ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare