Conectează-te cu noi

Naţional

A intrat în vigoare Ordinul privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului

Publicat acum

pe

In data de 23 februarie 2017 a intrat in vigoare Ordinul privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2017.

Asociatia Nationala de Combatere a Braconajului si Poluarii informeaza ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 139/23.02.2017 a fost publicat Ordinul comun al Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministrului Mediului, cu nr. 12/144 februarie 2017 privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2017.

Ordinul privind prohibitia pescuitului instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in habitatele piscicole naturale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 1 aprilie – 30 mai inclusiv, iar in apele care constituie frontiera de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durata de 45 de zile, in perioada 1 aprilie – 15 mai inclusiv, cu exceptiile prevazute in ordin.

“Prin prezentul ordin se interzice pescuitul in scop comercial, recreativ si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in fata gurii Dunarii – Meleaua Sfantu Gheorghe pana la Ciotic, precum si in In Complexul Razim-Sinoe si in lacurile litorale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 1 aprilie-30 mai inclusiv.

O exceptie de la perioadele mentionate anterior o constituie pescuitul in scop comercial, recreativ si familial la stiuca, perioada de prohibitie pentru aceasta specie de pesti incepe la data intrarii in vigoare a prezentului Ordin (23 februarie) pana la data de 15 martie inclusiv, dar si cu respectarea prevederilor art. (1), a respectivelor perioade de prohibitie”, se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei Nationale de Combatere a Braconajului si Poluarii.

De asemenea, se interzice pescuitul comercial, recreativ si familial al speciilor de pesti si al altor vietuitoare acvatice, dupa cum urmeaza:

  • a)coregonul si lipanul, tot timpul anului;
  • b)pastravul de mare (somonul de Marea Neagra) tot timpul anului;
  • c)pastravul indigen, pastravul curcubeu si pastravul fantanel, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului ordin pana la data de 30 aprilie inclusiv si din 15 septembrie pana pe 31 decembrie;
  • d)sturionii, tot timpul anului, cu exceptia pescuitului in scop stiintific;
  • e)capturarea lipitorilor medicinale (Hirudo verbana), pe o durata de 62 de zile, in perioada 1 iulie-1 august inclusiv.

In apele Marii Negre se interzic:

  • a)prin exceptie de la prevederile art. 1 (1), pescuitul rechinului, detinerea si comercializarea acestuia, in perioada 15 martie-15 aprilie inclusiv si in perioada 15 octombrie- 30 noiembrie inclusiv;
  • b)retinerea la bord a femelelor de rechin gestante, pe toata perioada anului;
  • c)pescuitul sturionilor, tot timpul anului, cu exceptia pescuitului in scop stiintific;
  • d)pescuitul guvizilor, pe o durata de 31 de zile, in perioada 1 mai-31 mai inclusiv;
  • e)pescuitul delfinilor, tot timpul anului, mentinandu-se obligativitatea raportarii capturilor accidentale de delfini inclusiv din ZEE (zona economica exclusiva).

Pescuitul calcanului se supune dispozitiilor Regulamentului (UE) nr. 2.372/2016 al Consiliului din 19 decembrie 2016 de stabilire, pentru 2017, a posibilitatilor de pescuit pentru anumite resurse halieutice si grupe de resurse halieutice din Marea Neagra care stabileste ca perioada de prohibitie a acestei specii 15 aprilie-15 iunie inclusiv.

Pentru pescuitul calcanului se folosesc unelte (setci) cu dimensiunea ochiului de plasa egala sau mai mare de 400 mm (2a ≥ 400 mm), iar dimensiunea minima a exemplarelor care vor fi retinute pe timpul pescuitului va fi de cel putin 45 cm (lungime totala).

Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (1) speciile marine de pesti, altele decat cele prevazute la alin. (2) si (3) din prezentul articol sunt permise la pescuit tot timpul anului, cu folosirea uneltelor specifice autorizate.

Capturarea rapanei (Rapana venosa) este permisa tot timpul anului. Utilizarea “beam traulului” in perioada de prohibitie a speciilor demersale se face cu obligativitatea notificarii Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura la fiecare iesire/intrare in port a ambarcatiunilor, pentru verificarea eventualelor capturi accidentale de calcan, cu exceptia teritoriului Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii” pana la izobata de 20 m.

Ordinul privind prohibitia pescuitului prevede ca dimensiunile minime ale pestilor si ale altor vietuitoare acvatice vii care pot fi pescuite sa fie conforme cu cele aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 342/2008 privind dimensiunile minime individuale ale resurselor acvatice vii din domeniul public al statului, pe specii, care pot fi capturate din mediul acvatic.

Nerespectarea prevederilor prezentului ordin se sanctioneaza potrivit dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 317/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER