Conectează-te cu noi

Naţional

Iohannis: Nu vor urma 3 zile fără restricții. Dacă situația se va înrăutăți voi declara din nou stare de urgență

Publicat acum

pe

Președintele României, Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă, de la ora 18:30, în care a anunțat că ”nu vor fi trei zile fără restricții”.

”Suntem la finalul a două luni dificile în care cei mai mulți dintre dumneavoastră ați respectat restricțiile. Ați stat în casă, ați renunțat să vă vedeți familia și prietenii, ați pus mai presus sănătatea celorlalți. Printr-un efort național am reușit să stopăm pandemia. Dumneavoastră, dragi români, sunteți eroi naționali. Vă mulțumesc pentru sacrificii. 

Acum putem spune <<Împreună am salvat vieți>>. Așa arată o națiune puternică și unită. Și la fel de puternici și unici trebuie să continuă și în lunile următoare, pentru că lupta cu virusul e departe de a se fi încheiat.

Era obligatorie instituirea unor măsuri excepționale dacă voiam să oprim răspândirea virusului. La data de 16 martie România a intrat în stare de urgență, fiind printre primele țări care au făcut acest lucru. Faptul că a fost o decizie bună o reprezintă numărul redus al infecțiilor și deceselor. 

Fără aceste măsuri, unele foarte dure, precum carantinarea unor localități restricționări severe, închiderea școlilor, numărul victimelor ar fi fost mult mai mare.

Unde se află România la finalul stării de urgență. România înregistrează 16.247 de cazuri de îmbolnăvire. Numărul de cazuri vindecate este mai mare decât cel al cazurilor active. 225 de pacineți se află la ATI și vreau să menționez că pe toată durata stării de urgență nu s-au înregistrat depășiri de capacitate.

La începutul stării de urgență capacitatea de testarea a fost de 704 teste pe zi. Astăzi am ajuns la un număr de 10.643 de testări pe zi. Vreau să mulțumesc medicilor și personalului medical pentru eforturile extraordinare din această perioadă.

Protejarea cu celeritate a cadrelor medicale a fost esențială în lupta cu răspândirea virusului. România, din păcate, a fost foarte puțin pregătită pentru a face față unei criză. În rezerva statului nu am găsit tot ce era necesar. Într-un timp foarte scurt am reușit să achiziționăm tot ce era nevoie. Situația fără precedent ne-a pus în față o oglindă nemiloasă pentru ce a însemnat eșecul din ultimii 30 de ani în fundaemntarea unui stat eficient. Cea mai importantă reformă este reconstrucția statului. Este un obiectiv ambițios și este necesar să începem resetarea pentru a reforma țara noastră.

Sănătatea, Educația trebuie să fie prioritățile nostre. În plus, ne-am confruntat și cu o legislație insuficientă. A trebuit să ne descurcăm cu 2-3 acte normative făcute în urmă cu zeci de ani.

Guvernul e obligat să se adapteze permanent în timp ce în Parlament, politicieni vechi și retrograzi, au încercat să dărâme ce aveam la dispoziție. Am văzut și zilele trecut cum unii parlamentari au vrut să facă inoperabilă și legislația guvernului.

În ultimele săptămâni s-au văzut foarte bine dar aceste lucruri pot fi depășite dacă președintele și guvernul lucrează ca o echipă.

De mâine intrăm într-o nouă etapă. Din punct de vedere medical avem semnale pozitive, dar pericolul este departe de a fi făcut. Ce am făcut până acum s-a dovedit eficient. În continuare sunt necesare măsuri pentru revenirea la o viață apropiată de normalitate, dar în condiții de maximă siguranță.

Astăzi CNSSU declară starea de alertă și va institui măsurile obligatorii.

Am văzut discuții în spațiul public legat de legea care intră în vigoare de luni. Nu vor urma 3 zile fără reguli și restricții. Reîntoarcerea bruscă e imposibilă. Virusul nu ține cont de acte administrative. Avem un cadru legal în vigoare și în baza lui vor fi luate toate deciziile pentru ca inclusiv în următoarele trei zile să păstrăm toate regulile necesare.

Intrare în stare de alertă aduce cu sine riscuri noi și responsabilități suplimentare.

Fără măsuri și reguli, fără responsabilitate, lucrurile pot ușor degenara. Dacă situația se va înrăutăți atunci nu voi ezita să declar din nou stare de urgență.

Să nu compromitem tot ce am realizat până acum cu mari sacrificii”, a declarat președintele.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER