Conectează-te cu noi

Social-Cultură

„La mulți ani jandarmilor dejeni” din partea primarului municipiului Dej, Morar Costan

Publicat acum

pe

Costan-Morar

După anul 1834 și până în anul revoluționar 1848, domnitorii Moldovei și Țării Românești au făcut din „Corpul slujitorilor” o forță cu atribuții clare, capabilă să asigure siguranța publică în principatele românești. 

Odată cu urcarea pe tronul Moldovei, la data de 22 iunie 1849, a lui Grigore Alexandru Ghica, organizarea ordinii interne a constituit pentru acesta o prioritate. Alături de numeroase măsuri economice și administrative ca își propuneau modernizarea Moldovei, domnitorul a promulgat printr-un „Ofis domnesc”, la 3 aprilie 1850, „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în Corp de jandarmi” prin transformarea slujitorilor din ținuturi. Adoptarea legii prin care au fost reglementate structurile și atribuțiile instituției a constituit izvorul noilor și numeroaselor reglementări în perioada ce a urmat. Acest moment marchează consacrarea Jandarmeriei Române.

Prin această lege, Jandarmeriei i-a fost atribuit un statut juridic și s-a urmărit crearea unei instituții moderne pentru asigurarea ordinii interne în Moldova, similară instituțiilor deja existente în centrul și vestul Europei.

„Dragi dejeni, astăzi 3 aprilie, este o zi importantă pentru Jandarmeria Română care împlinește 165 de ani de la înființare. Cu această ocazie transmit aprecierea mea cadrelor Detașamentului de Jandarmi Dej pentru întreaga activitate desfășurată în cadrul misiunilor de menținere a ordinii și siguranței publice în municipiul nostru, pentru operativitatea și profesionalismul dovedit și pentru colaborarea în desfășurarea evenimentelor organizate la nivelul orașului nostru. În acest moment aniversar, urez tuturor jandarmilor dejeni și familiilor acestora „La mulți ani”, sănătate, succes și putere de muncă în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu!”, a spus primarul municipiului Dej, ing. Morar Costan.

Jandarmeria Română (Inspectoratul General al Jandarmeriei Române – IGJR) este structura militară cu atribuții în menținerea și restabilirea ordinii și liniștii publice, transportul și paza valorilor, bunurilor și materialelor periculoase, cât și paza și apărarea obiectivelor de importanță deosebită. Jandarmeria Română este subordonată Ministerul Afacerilor Interne.

Sursă informații: Wikipedia

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER