Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Lada de zestre, plină de colinde, a fost deschisă la Dej – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Din lada de zestre a satului somesean (13)

Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, Despărțământul „Dr. Teodor Mihali” Dej a organizat astăzi un concert de colinde și obiceiuri tradiționale.

Sub denumirea ”Din lada de zestre a satului someșan”, concertul de colinde a debutat cu începere de la ora 13 la Cercul Militar Dej. După cuvintele rostite de ec. Radu Găvrilă, președintele ASTRA Dej și prof. Viorel Lăcătuș, cei care au răspuns ”prezent” invitației de a participa la acest spectacol au putut să îi vadă pe scenă pe colindătorii Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Dej (prof. Viorel Lăcătuș), Liceului Tehnologic Gâlgău (prof. Susana Șomcutean, Augustin-Ioan Șomcutean, Ionuț Vaida, Petronela-Mihaela Vaida și Laura-Ana Chiroban), Liceului Tehnologic ”Someș” Dej (prof. Daniel Dascălu), Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” Dej (prof. Ioana Sâncrăianu și Daniela Petrescu), Școlii Gimnaziale Vad (prof. Aurelia Boian și Ana Covaciu), Școlii Gimnaziale Chiuiești (prof. Andra Georgiu, Domnica Dolhăscu și Mariana Georgiu) și pe cei ai Școlii Gimnaziale Cășeiu (coordonator Anca Boldor și Alina Ștețco).

Numeroșii colindători au primit pachețele cu dulciuri, iar organizatorii au pregătit și diplome pentru toate școlile prezente la concertul de colinde.

Spectacolul ”Din lada de zestre a satului someșan” a avut parte de un decor special, frumos colorat, specific împrejurimilor municipiului Dej. De asemenea, pe scenă s-a aflat o ladă de zestre veche de zeci de ani, iar curioșii au putut să afle la ce era folosită această în trecut. Mai exact, pe vremuri, în aceste lăzi se păstra zestrea viitoarei mirese – pânzeturi, podoabe, covoare, obiecte de vestimentaţie cusute, chiar de tânăra ce urma să se căsătorească. Lada reprezenta simbolic hărnicia miresei, dar şi bogăţia familiei acesteia. După nuntă, lada de zestre era folosită ca dulap şi era păstrată în apropierea patului.

Totodată, dejenii prezenți la evenimentul de la Cercul Militar din Dej au putut admira și o expoziție foto-etnografică cu oamenii și locurile de pe Valea Someșului.

La concertul de colinde și obiceiuri tradiționale organizat de ASTRA Dej au participat și primarul Morar Costan și viceprimarul Aurelian Mureșan.

Posted by Dej24.ro on 16 Decembrie 2015

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER