Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Legea privind înfiinţarea Centrului Muzeal al Locomotivelor la Dej, promulgată de Klaus Iohannis

Publicat acum

pe

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind promulgarea Legii pentru înfiinţarea Centrului Muzeal al Locomotivelor în municipiul Dej.

Prin această lege se înfiinţează, în judeţul Cluj, municipiul Dej, comuna Cuzdrioara, „Centrul Muzeal al Locomotivelor (…) structură de expunere a materialului rulant de cale ferată, de promovare a istoriei şi tehnicii feroviare, de importanţă naţională, în subordinea Muzeului Căilor Ferate Române, aflat în structura Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară – CENAFER, instituţie publică, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Transporturilor”.

Activitatea Centrului Muzeal este finanţată din bugetul CENAFER. Centrul Muzeal este condus de către un expert coordonator, desemnat prin concurs organizat de către CENAFER.

Centrul Muzeal are ca principale obiective: restaurarea, conservarea şi expunerea vehiculelor feroviare, cât şi a altor instalaţii sau subansamble folosite în sistemul feroviar românesc, organizarea de evenimente, editarea şi publicarea de materiale documentare, atragerea, cu titlu de donaţie, şi achiziţionarea de noi materiale, exponate şi documente de importanţă care privesc trecutul feroviar românesc, cercetarea istorică, documentarea pe teren şi realizarea de studii privind istoria şi cultura feroviară din România, organizarea şi derularea de programe de şcolarizare şi perfecţionare profesională.

În ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea acestui act normativ. El argumenta că din conţinutul normativ al legii transmise la promulgare transpărea că intenţia legiuitorului ar putea fi aceea ca această structură să funcţioneze ca un muzeu, dar să nu aibă acest statut.

Camera Deputaţilor a adoptat, în octombrie, în calitate de for decizional, proiectul de lege ca urmare a cererii de reexaminare a şefului statului.

Tot luni, şeful statului a promulgat Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 78/2017 pentru modificarea şi completarea Legii apelor nr. 107/1996.

 

Sursa – Agerpres

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER