Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Lungmetraj filmat și în Dej, de vineri în cinematografele din România – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

„Mariţa”, debutul în lungmetraj al lui Cristi Iftime, bazat pe un scurtmetraj realizat de regizor în timpul facultăţii, va avea premiera în cinematografele româneşti vineri, scrie News.ro.

Povestea filmului, cu Adrian Titieni şi Alexandru Potocean în rolurile principale, a pornit de la o secvenţă la care a asistat regizorul – el şi ea, divorţaţi de mai mult timp, se îndreaptă împreună din obişnuinţă spre maşina care a aparţinut cuplului. În jurul acestei idei ilustrate la finalul filmului, Cristi Iftime a construit „Mariţa”.

Filmul îl are în centru pe Costi, care alege să îl viziteze, în ajunul Sărbătorilor, pe tatăl lui, Sandu. Împreună, cei doi ajung să se întâlnească cu restul familiei şi, după un drum lung, petrec o seară în care deapănă amintiri.

Lungmetrajul a fost filmat în ianuarie – februarie 2016, în Cluj-Napoca, Dej, Pasul Tihuţa şi Vatra Dornei.

Mi-am pus mai multe întrebări, cum ar fi «ce iei din familia în care te-ai născut şi duci mai departe, în a ta?». Scenariul a fost realizat de aşa manieră încă lucrurile să pară accidentale, să dăm impresia de viaţă. Am fost destul de riguroşi, am pregătit repetiţiile, dar am lăsat şi câteva «accidente» – ştergătorul căzut, o parte din discuţia de la cină”, a povestit, marţi, regizorul Cristi Iftime, la o întâlnire cu presa.

Iftime a mai povestit cum a lucrat cu actorii: „Am repetat foarte mult cu fiecare, până am ajuns la nuanţele respective. Pentru personajul Sandu a fost greu, dar cumva uşor, să fie un bufon, însă, de cealaltă parte, el era un singuratic şi a trebuit să ne concentrăm pe ambele variante. Am lucrat cu nişte actori incredibili. Au avut şi ei răbdare”.

Repetiţiile au avut loc în Bucureşti, unde cei doi actori şi regizorul au mers cu maşina prin oraş, dar şi în fiecare dintre locaţiile de filmare.

Totul a pornit de la un scurtmetraj pe care Cristi Iftime l-a realizat în anul al II-lea de facultate (Regie, la UNATC). „L-am scris apoi dintr-o suflare, împreună cu soţia mea (Anca Buja, n.r.). Au fost mici ajustări, cizelări, dar a fost o singură variantă”.

Pelicula lui Cristi Iftime a fost recompensată anul acesta cu premiul juriului FEDEORA pentru cel mai bun film din competiţia „East of the West” a Festivalului Internaţional de la Karlovy Vary şi cu trofeul Anonimul. În plus, lungmetrajul a fost prezentat în selecţiile oficiale ale mai multor festivaluri internaţionale.

Cu o imagine semnată de Luchian Ciobanu, pelicula îi are în distribuţie şi pe Lucian Iftime, Victoria Cociaş, Andrei Huţuleac, Bogdan Dumitrache şi Ana Ciontea.

Scenariul este semnat de Anca Buja şi Cristi Iftime, montajul de Dragoş Apetri, designer de costume este Alexandra Alma Ungureanu, de machiaj s-a ocupat Maria Andreescu, scenografia aparţine Mălinei Ionescu, iar sunetul lui Dan-Ştefan Rucăreanu, Alexandru Dumitru şi Florin Tăbăcaru. Producători sunt Ada Solomon şi Radu Stancu.

„Mariţa” este o producţie Hi Film Productions, în coproducţie cu deFILM, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Programul MEDIA – EUROPA CREATIVĂ al Uniunii Europene, Băneasa Developments SRL, Zenith Romania, BCR, Bilka Steel, savana, Henkel Romania, Dr. Oetker, Alexandrion Grup România, UNIQA Asigurări, Fashion Days.

Filmul a fost dezvoltat în cadrul Transilvania Pitch Stop, Match Me! Locarno International Film Festival, ScriptTeast (Varşovia).

Sursa – News.ro

CITEȘTE ȘI:

Secvențe ale unui film, înregistrate astăzi la Dej – FOTO (ACTUALIZARE)

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER