Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Mai mult de 10% dintre unitățile de învățământ din județul Cluj nu sunt autorizate sanitar

Publicat acum

pe

Aproape 99 la sută dintre unitățile de învățământ care nu au autorizație sanitară de funcționare se găsesc în zona rurală a județului Cluj, scrie radiocluj.ro.

87% din obiective sunt cu autorizație, mai multe cu aproximativ 3% decât cele de anul trecut. Sunt situațiile în care este lipsa apei curente sau apei potabile, unde, sigur, e nevoie de investiții de multe milioane de euro ca să se introducă apa în satul respectiv, că, în general, discutăm despre sate unde nu există rețele de apă, nu despre centre de comună, și atunci, bineînțeles, nu poate să existe nici autorizație de funcționare”, a declarat Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Cazurile întâlnite la nivel de municipii și orașe se referă, în general, la anexe ale unităților de învățământ, cum ar fi ateliere pentru practică, săli de sport sau spălătorii. Acestea trebuie autorizate separat de corpul principal și nu întotdeauna îndeplinesc toate condițiile cerute de normele sanitare.

Probleme mari există, în general, la școli care funcționează în sate unde nu există rețele de apă și, de aceea, nici școlile nu au aceste facilități, fără de care nu pot obține autorizația.

În urmă cu câțiva ani, Consiliul Județean Cluj a demarat un proiect care prevedea foraje la mare adâncime pentru captarea apei și sisteme de asigurare a potabilității ei.

Șeful Inspectoratului Școlar Cluj, Valentin Cuibus, arată că după ce, prin acest proiect, s-a introdus apa în câteva zeci de școli de la sate, proiectul a fost abandonat.

Anul acesta programul nu a mai funcționat. Anul trecut a mers greu, pentru că nu au existat firme interesate să facă lucrările. Au fost mai multe proiecte făcute, pentru mai multe unități de învățământ, pentru introducerea apei, dar, din păcate, nu au fost și firme care să dorească să facă aceste lucrări, motiv pentru care anul acesta nu s-au mai prevăzut fonduri în buget, rămânând anul trecut bani mulți necheltuiti”, a afirmat Valentin Cuibus.

Până luni, 10 septembrie, când începe școala, și lucrările de reparații la unitățile de învățământ trebuie terminate. Chiar dacă vor mai exista intervenții punctuale și după data de 10 septembrie, Valentin Cuibus apreciază că acestea nu vor periclita procesul de învățământ, în condițiile în care nicio primărie din județ nu a solicitat amânarea cursurilor sau transferarea provizorie a copiilor în alte locații.

ACTUALIZARE:

În județul Cluj, peste 80 de unităţi de învăţământ preuniversitar încep anul şcolar fără autorizaţie sanitară, deoarece fie nu au apă potabilă, fie au latrina în curte, în unele cazuri fiind vorba doar de o groapă comună, neamenajată.

De exemplu, grădiniţa din satul Dângăul Mare are toaletă tip latrină, cea din Someşul Rece Uzină nu are apă potabilă, latrina este cu groapă simplă, curtea este neamenajată, cu animale şi comună cu o locuinţă, tâmplăria este degradată, iar clădirea insalubră.

La şcoala din satul Ghermăneşti, fosa septică este neetanşă, iar cea din satul Mărişel Cătun are acoperiş neetanş. La sala de sport a Colegiului Tehnic Turda s-a constatat că uşile şi ferestrele sunt degradate.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER