Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Mănăstirea din Vad și sărbătorit hramul: Sfântul Ștefan cel Mare – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Mănăstirea din Vad și-a sărbătorit hramul – Sfântul Ștefan cel Mare -, cu această ocazie Sfânta Liturghie fiind oficiată de ÎPS Andrei Andreicuț.

În a patra duminică după Rusalii, având alături în slujire un sobor numeros de preoți, Ierarhul a sfințit altarul de vară nou ridicat în incintă, iar începând cu ora 9 Sfânta Liturghie. După citirea pericopei evanghelice, ÎPS Andrei Andreicuț, în cuvântul de învățătură, și-a exprimat admirația față de voievodul Ștefan cel Mare.

Obștea de călugări de la Mănăstirea „Ștefan Vodăˮ din localitatea Vad este condusă de Protos. Nicodim Pop, cel care la finalul Liturghiei i-a mulțumit pentru prezență și grijă arhipăstorului și, de asemenea, le-a mulțumit și celorlați participanți de seamă Arhim. Dumitru Cobzaru, Exarh al Arhiepiscopiei noastre, Protopopului de Dej, Pr. Ioan Buftea, stareților și duhovnicilor de la celelalte mănăstiri, dar și preoților din parohiile învecinate.

Printre invitații de seamă s-a numărat și Academicianul Marius Porumb, unul dintre apropiații Mănăstirii de la Vad, care a subliniat importanța celor două mănăstiri, scaune episcopale, al căror ctitor principal este Sfântul Ștefan cel Mare. ”Vin aici la Vad de peste 50 de ani, așa cum și meseria mea o fac de 50 de ani, aceea de istoric de artă, de apărător al monumentelor neamului românesc. Iorga spunea despre Ștefan că a iubit neamul și țara din clipa întâia până în cea din urmă, așa să-l iubim și noi pe Ștefan pentru că este un Sfânt al românilor. Vreau să vă mai spun că anul viitor România împlinește 100 de ani, este extrem de important să sărbătorim acest lucru așa cum se cuvine”, a spus acesta.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea bistrițeană Piatra Fântânele, se anunță pe site-ul Mitropoliei Clujului.

Social-Cultură

Comandantul jandarmilor din Dej, recompensat de Armata SUA – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Maiorul Cosmin Covaciu, comandantul Detașamentului de Jandarmi Gherla-Dej, a fost recompensat recent de Armata Statelor Unite ale Americii, ”Meritorius Service Medal”, aceasta fiind cea mai înaltă distincţie militară americană acordată trupelor aliate. Distincția i-a fost înmânată în cadrul activității de evaluare a Jandarmeriei Române, pentru anul 2019.

Cu aceeași ocazie, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela i-a înmânat jandarmului clujean “Emblema de onoare a Ministerului Afacerilor Interne, cu însemn de război”.

Aflat la cea de-a doua sa misiune internațională, maiorul Cosmin Covaciu a participat în perioada februarie-septembrie 2019 la misiunea NATO Resolute Support, în teatrul de operații Afganistan.

În calitate de consilier al instructorilor implicați în pregătirea poliției afgane, ofițerul s-a făcut remarcat prin capacitatea deosebită de rezolvare a problemelor, prin inițiativă și dăruire, acțiunile sale contribuind la procesul de înfăptuire a păcii în zonă.

Din anul 2016, maiorul Cosmin Covaciu este comandantul Detașamentului de Jandarmi Gherla-Dej.

Motto-ul său este ”Vorbele bune pot fi scurte si repede rostite, dar ecoul lor este nesfârșit”.

Continuă să citești

Social-Cultură

Ziua Națională Constantin Brâncuși va fi marcată și la Dej

Publicat acum

pe

loading...

Primăria Municipiului Dej organizează, miercuri, 19 februarie 2020, activități dedicate Zilei Naționale Constantin Brâncuși.

În incinta Muzeului Municipal Dej, în sala multimedia va rula, între orele 09:00- 13:00, documentarul „Constantin Brâncuși. Coloana sau lecția despre infinit”, creație premiată de Uniunea Cineaștilor din România în anul 2001, la categoria „Film mărturie”.

Proiecția filmului se adresează profesorilor și elevilor dejeni, care vor participa organizat la acest eveniment cultural, dar și dejenilor iubitori de artă. Filmul este o producție Cinepub în regia și scenariul lui Laurențiu Damian. Firul documentarului se concentrează pe momentul octombrie 1996, atunci când „Coloana fără sfârşit” a fost demontată. După patru ani de expertize tehnice, lucrările de restaurare au fost iniţiate în toamna anului 2000 şi finalizate la începutul iernii. Documentarul surprinde acest proces, probabil unic, în contextul mai larg al operei şi personalității lui Constantin Brâncuși.

La ora 14:00, în incinta Muzeului Municipal va fi deschisă o expoziție de tehnici mixte intitulată: „Brâncuși în viziunea copiilor” ediția a II-a. Lucrarile sunt create de micii artiști de la Clubul Copiilor Dej, coordonați de profesor Loredana Tomșa.

Continuă să citești

Social-Cultură

DEJ | Patinoarul artificial din Piața Bobâlna SE ÎNCHIDE!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Patinoarul artificial din Piaţa Bobâlna se închide, potrivit unui anunț al Primăriei Dej. Acesta va funcţiona până în data de 16 februarie, inclusiv, în intervalul orar 10:00-21:30, iar începând de luni, 17 februarie va începe demontarea lui.

În prima fază vor fi efectuate operațiunile de dezghețare a suprafeței de gheață a patinoarului artificial, care vor urmate de demontarea instalațiilor și a podiumului pe care a fost amplasat. Aparatura şi componentele podiumului vor fi dezasamblate şi depozitate pentru a fi montate în sezonul de iarnă 2020- 2021.

Și în acest an patinoarul artificial pe care l-am amenajat în centrul municipiului, s-a dovedit a fi atractiv. În cele 2 luni de funcționare peste 7000 de persoane au frecventat patinoarul, iar copiii din școlile dejene au putut să își desfășoare orele de sport”, a afirmat edilul Morar Costan.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare