Conectează-te cu noi

Naţional

Mare sărbătoare astăzi – Sf. Petru și Pavel. Ce nu ai voie să faci în această zi

Publicat acum

pe

Sfintii Petru si Pavel

Astăzi, 29 iunie, în Calendarul Creștin Ortodox sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Aceasta zi este cunoscută în popor și sub numele de „SanPetru de Vara” și aduce cu ea o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții pe care oamenii le respectă înca din cele mai vechi timpuri. Majoritatea acestor tradiții se păstrează în totalitate în zonele rurale.

Această sărbătoare marchează începutul secerișului, dar și mijlocul verii. Oamenii consideră că Sfântul Petru este stăpân peste soare și peste ploi și aruncă grindina peste pământ. Pentru a nu face pagube mari creștinilor, tradiția spune că el fierbe grindina trei zile înainte de a o arunca pe ogoare. Când se aud tunetele înaintea furtunii se spune că Sfântul Petru a pus grindina la fiert.

De Sfinții Apostoli Petru și Pavel nu se fac treburi în gospodarie și nici la câmp. Se spune că femeile care torc astăzi nu pot să dea colaci de pomană, pentru că aceștia se întorc. În majoritatea regiunilor țării astăzi se dă de pomană mâncare gătită, dar și vase mari din lut cu apă. Se spune că în acest fel morții nu flămânzesc și nici nu însetează pe lumea cealaltă.

Cei care fac munci agricole în această zi nu vor avea parte de rod bun și grindina se va abate asupra ogoarelor lor.

Femeile văduve nu trebuie să mănânce mere până la Sfântul Ilie dacă vor să fie sănătoase pe tot timpul anului. În unele zone din țară merii nu se scutură până la această dată, pentru ca ogoarele să fie protejate. Se mai spune că cine se spală cu apă în această zi, atunci când cântă cocoșul, va scăpa de pistrui.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER