Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Militarii din Dej, detașați în Afganistan, i-au comemorat pe eroii căzuţi la datorie, în anul 2010 – FOTO

Publicat acum

pe

Comemorare eroi Afganistan (11)

Pe data de 1 octombrie, în Baza Aeriană Kandahar – Afganistan, militarii Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei „Dragonii Transilvani” Dej au desfăşurat ceremonialul militar şi religios de comemorare a eroilor sublocotenent (p.m.) Marius Florin Sfecheş şi sublocotenent (p.m.) Cristian-Petru Filip, căzuţi la datorie în anul 2010.

În cadrul ceremonialului, care a avut loc la ora 10:30 exact la 5 ani de la sacrificiul celor doi eroi, preotul Iustin Şomodean a oficiat o slujbă de pomenire. Au fost rostite câteva cuvinte despre cei doi militari pentru a rememora evenimentele din acea zi, iar cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere.

Vă reamintim, pe data de 1 octombrie 2010, în jurul orei 10.30, sergentul major Marius Florin Sfecheş, mecanic conductor şi soldatul Cristian-Petru Filip, pistolar, ambii din Batalionul 812 Infanterie „Şoimii Carpaţilor” au căzut la datorie în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE în care se aflau.

Atacul s-a produs în Provincia Zabul, la aproximativ 40 de km nord-est de orașul Qalat. Pentru actele de devotament excepţional şi sacrificiul suprem sub culorile Drapelului naţional în timpul executării misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan, celor doi eroi le-a fost acordat post-mortem gradul de sublocotenent şi li s-a conferit Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

În 2010, în urma aceleiaşi explozii a fost rănit şi caporalul, pe atunci, Vasile Zbâncă. Militarul rănit a fost transportat, conform procedurilor, cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman, ulterior, cu un avion de la Kandahar la Centrul medical regional din Landstuhl (Germania), unde a fost supus unor intervenţii chirurgicale la ambele picioare, evoluţia post operatorie fiind favorabilă.

În semn de recunoştinţă pentru devotamentul şi curajul manifestate în timpul îndeplinirii misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan caporalul Vasile Zbâncă a fost avansat la gradul de plutonier şi i s-a conferit Emblema Onoarea Armatei României. A rămas în cadrul Armatei Române, la o unitate militară din Bistriţa, unde îşi continuă activitatea şi în prezent constituind un exemplu de ambiţie şi profesionalism pentru toţi cei care îmbracă haina militară.

Mai multe FOTOGRAFII găsiți AICI!

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER