Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Niciodată nu e prea târziu! Pensionarii din Cluj deprind tainele IT. Îi ajută să iasă din depresie şi le alungă singurătatea

Publicat acum

pe

Peste 30 de pensionari din Cluj-Napoca urmează cursuri gratuite de iniţiere în tainele utilizării computerului şi a dispozitivelor smart – tablete, telefoane – cu ajutorul cărora pot ţine legătura cu copiii sau prietenii aflaţi în străinătate, prin intermediul reţelelor de socializare, scrie Mediafax.

Clubul Rotary Cluj-Napoca, în parteneriat cu compania NTT Data România, organizează cursuri gratuite pentru 30 de pensionari din cadrul Fundaţiei pentru Îngrijirea Vârstnicului, în trei serii de câte zece persoane, care durează câte două ore de două ori pe săptămână, în total 10 şedinţe.

Emeric Fülöp, preşedintele Rotary Club Cluj-Napoca, a declarat că proiectul ”IT4Seniors” porneşte din experienţele sale trăite cu un unchi de-al său care avea 3 copii, unul în SUA, unul în Ungaria şi unul care a rămas acasă, în România.

Copiii plecaţi în străinătate i-au cumpărat smartphone, tabletă, pe care, însă, el nu le putea folosi, pentru că nu ştia. M-am inspirat în acest proiect şi dintr-un alt caz, al unui pensionar care s-a obişnuit în cele din urmă cu tableta, astfel că o punea seara pe masă şi se conecta prin sistemul video şi mânca împreună cu copiii aflaţi în ţări străine sau făceau mici reparaţii împreună prin casă. Astfel de cursuri, de iniţiere în tainele utilizării computerului şi a dispozitivelor smart – tablete, telefoane, îi ajută să pe pensionari să iasă din depresie, le alungă singurătatea, au posbilitatea de a intra pe reţele de socializare şi să obţină diverse informaţii, pot ţine legătura cu copiii sau prietenii din străinătate”, a spus Fülöp.

Directorul companiei care organizează cursurile şi care a pus la dispoziţie trainerii, Daniel Metz, a declarat, la rândul său, că digitalizarea societăţii oferă şansa persoanelor în vârstă să aibă acces la lumea informaţiei moderne, îi ajută pe pensionari să rămână conectaţi la informaţie.

Prin astfel de cursuri îi luăm pe cei în vârstă cu noi în viitor, îi introducem în lumea tehnologiei. Pasul următor ar putea fi ajutarea acestora să efectueze plata online a facturilor de utilităţi, să-şi facă o programe online la medic, să aibă internet banking”, a spus Metz.

Tudor Cristian are 76 de ani, nu are cont de Facebook, dar utilizează Internetul, care îl ajută la întocmirea unor expertize judiciare, în condiţiile în care toate procesele sunt pe site-uri şi nu mai trebuie să răsfoiască dosare în instanţe.

Când eram tânăr, nu era nimic, în primul an de facultate prima noastră preocupare era să calculăm cu rigla de calcul, saltul este absolut uriaş. Am deprins lucrul cu calculatorul, acum lucrăm cu Skype, am copiii în Australia de 30 de ani, discut cu ei, cu nepoţii. Este uşor că îi mai vezi la faţă. Am calculator acasă, iar telefonul îl folosesc doar să vorbesc, pentru că acum oamenii nu mai discută între ei. Vezi la restaurant că primul lucru pe care îl fac clienţii este să îşi pună telefoanele mobile pe masă şi nu mai discută unul cu altul”, a spus Cristian.

Acesta consideră că proiectul care se adresează celor de vârsta a treia este binevenit.

Două rânduri mai în spate, Cornelia Micuşan (72 de ani), fostă profesoară de biologie, lucrează la două mâini, şi la calculator şi la laptopul adus de acasă. A venit la curs împreună cu soţul ei, Vasile, care are 81 de ani.

Am venit să învăţ să folosesc Facebook, am cont instalat de doi ani, dar nu ştiu să îl folosesc. Am o mulţime de emailuri, dar nu ştiu să răspund, şi de asta am venit, să învăţ. Am o colegă în Olanda şi aş vrea să vorbesc cu ea pe Facebook, dar nu ştiu, ar fi mai uşor. Am poze pe Facebook dar nu ştiu să le trimit, stau acolo grămadă, am fost în excursie în Cipru şi nimeni nu poate să ştie ce am văzut. Sper să mă ajute acest curs”, a spus Cornelia Micuşan.

Întrebată dacă a învăţat să dea ”like”-uri, femeia s-a blocat. ”Nu înţeleg, care îs alea? Preferinţe, ceva? Nu ştiu ce înseamnă”, a răspuns Cornelia Micuşan.

Soţul său caută pe Youtube muzică uşoară şi populară, cântăreţi din generaţia Lucreţiei Ciobanu, Ion Cristoreanu şi a lui Alexandru Grozuţă.

Dan Ţugui, trainerul uneia dintre seriile de pensionari, a lăudat receptivitatea acestora şi faptul că s-au adaptat noilor tehnologii.

Toată lumea doreşte reţele de socializare, Facebook, cum să pună o poză, cum să dea un like. Mulţi au copii plecaţi peste hotare, au vrut să facă o video conferinţă, iar tehnologia le poate face viaţa mai uşoară. Unii şi-au adus laptopuri de acasă, pentru că sunt mai familiare, aprofundăm cursurile pe aceste dispozitive. I-am învăţat cum să utilizeze o tastatură, unde sunt diacriticile”, a spus Ţugui, care lucrează în domeniul IT de 20 de ani.

 

Sursa – Mediafax

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER