Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Noaptea Muzeelor la Dej | Surpriza serii: tur al Muzeului Locomotivelor – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

loading...

La fel ca în fiecare an, Muzeul Municipal Dej a organizat NOAPTEA MUZEELOR – o Noapte a Educației, Artei și Tehnologiei (N.E.A.T.).

În cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor s-au organizat diferite activități dedicate tuturor iubitorilor de cultură și istorie din Dej și împrejurimi. Primul eveniment intitulat „Places Suffering” a constat într-o expoziție de fotografie a lui Cristian Lipovan, fotografii care documentează într-un mod inedit zona Cernobîl, dar și diferite locuri din România, locuri construite de mâna omului, dar de mult părăsite.

Totodată, muzeul a găzduit un workshop de benzi desenate sub îndrumarea artistului clujean Adrian Barbu, prezentarea albumului de benzi desenate intitulat „Eternul Adam” și expoziția „Lumea lui Jules Verne în benzi desenate” realizate de către Gabriel Rusu. La acest eveniment a participat și Clubul de Pictură „Elena Szervacius” al Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Dej, alături de numeroși pasionați de arte vizuale.

Un alt eveniment a fost dedicat ilustrului cardinal Iuliu Hossu, o sală a muzeului dejean găzduind o expoziție temporară în care vizitatorii au putut admira hainele ceremoniale ale cardinalului.

O activitate care a trezit interesul iubitorilor de istorie a constat într-un vernisaj cu arme și obiecte din Primul Război Mondial, expoziție intitulată „In memoriam Regimentul 32 Infanterie Dej 1914-1918”.

Totodată, vizitatorii au putut intra în contact direct cu vechile obiceiuri ale lumii rurale, căci au asistat la un scurt moment de reconstituire etnografică, moment pentru care au lucrat trei eleve ale Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Dej, sub coordonarea profesor doc. Dir. Emilia Mureșan și profesor Cristina Albinetz. Momentul – intitulat „Aspecte etno-folclorice de pe Valea Sălătrucului” – s-a concentrat pe tradiția șezătorilor, dar mai ales pe căutarea ursitului.

Surpriza serii a venit prin colaborarea cu Muzeul Locomotivelor din Dej-Triaj. Astfel, la dispoziția vizitatorilor au fost puse mijloace de transport care i-au purtat într-un tur al Muzeului Locomotivelor. Dejenii au avut ocazia să vadă peste 20 de locomotive cu aburi şi electrice, precum şi vagoane, adevărate bijuterii ale transportului feroviar care au făcut istorie în România. Acestea au fost recondiționate şi revopsite în culorile lor inițiale şi se află în stare perfectă de funcționare.

Social-Cultură

Ansamblul ”SOMEȘANA” Dej la Festivalul Românilor de Pretutindeni – Chișinău 2019 – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

În perioada 14-15 septembrie 2019, români din toate colțurile lumii și-au dau întâlnire la Complexul etno-cultural VATRA aflat în apropierea Chișinăului. A răspuns invitației și Ansamblul Folcloric SOMEȘANA al Casei Municipale de Cultură Dej, participând cu un program artistic impresionant pentru publicul spectator și primind o Diplomă de  Excelență din partea organizatorilor.

În cadrul Festivalului Cultural al Românilor de Pretutindeni au urcat pe scena mare a Complexului peste 100 de ansambluri folclorice din România și Republica Moldova, precum și artiști consacrați de pe ambele maluri ale Prutului.

Festivalul are ca scop promovarea și conservarea valorilor culturale autentice. Acest festival este mijloc de comunicare și solidaritate atât între generații, cât și între localitățile înfrățite din Republica Moldova, România, Ucraina și Serbia. Pe lângă concertul propriu-zis a fost organizată și o impozantă paradă a portului popular pentru a arăta lumii specificul vestimentar al tuturor provinciilor românești. În incinta Complexului VATRA au existat mai multe spații amenajate pentru pregătirea bucatelor specifice tuturor provinciilor românești, dar și expoziții ale meșterilor populari.

Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni a transformat platoul Complexului VATRA, timp de două zile, într-un spectacol cultural al obiceiurilor, portului popular și al folclorului autentic, comori inestimabile, ce definesc un popor, făcându-l unic, statornic și nemuritor, așa cum au declarat organizatorii evenimentului.

Continuă să citești

Social-Cultură

Sergiu FLOROAIA, Cristi POPESCO și TOMA vin mâine în Braco Pub Dej! Hai la show!

Publicat acum

pe

loading...

Braco Pub Dej începe sesiunea de toamnă cu un show de stand-up comedy de zile mari: Sergiu Floroaia, Cristi Popesco și Toma Alexandru vin mâine seară, de la ora 21, în Dej!

Pe lângă multele proiecte în care sunt implicați – între care Show de Seară, Roast-ul lui Velea, Una Scurtă, Râzi ca Prostu, Podcast Ceva Mărunt sau Popesco ShowToma, Sergiu și Cristi reprezintă un ”trio” ce nu trebuie ratat pentru nimic în lume!

Cei trei nu au nevoie de nicio prezentare, aceștia făcându-se remarcați datorită originalității lor. Fiind prezenți în fiecare weekend pe scene din toată țara, Sergiu, Cristi și Toma au o ”chimie” specială și s-au coagulat ca grup.

Vara s-a cam sfârșit – la fel și concediile și vacanța, astfel că dejenii au mâine seară, de la ora 21, prilejul să marcheze acest final prin participarea la show-ul de stand-up comedy din Braco Pub. E primul show din această toamnă și vorba zice că… primul nu se uită niciodată!

Rezervări și informații: 0742.787.821 sau direct la Braco Pub Dej.

Continuă să citești

Social-Cultură

DEJ | Surpriză uriașă pentru un fost pompier de ziua lui. Planul pus la cale de colegi – VIDEO

Publicat acum

pe

loading...

La mai bine de două decenii de la pensionare, un fost pompier din Dej a trăit din nou emoțiile unei intervenții chiar de ziua lui de naștere, scrie stirileprotv.ro.

Bărbatul a urmărit cu sufletul la gură operațiunea militarilor veniți pe strada pe care locuiește. Doar că, în scurt timp, a aflat că totul a fost o simulare făcută de dragul lui.

Pompierii l-au felicitat și i-au cântat „La mulți ani!”, iar omul a plâns de fericire, mai scrie sursa citată.

Bărbatul, ieşit la pensie în urmă cu 23 de ani, este născut de Ziua Pompierilor şi locuieşte în Dej. Nu mica i-a fost mirarea când pe strada lui s-a trezit cu mai multe echipaje pregătite să stânga un incendiu. Doar că nu ştia că este o simulare şi cel căutat este chiar el.

Imediat ce pompierii au început să îi cânte „La mulţi ani!”, Babacu – aşa cum era alintat de colegi – a izbucnit în lacrimi de fericire.

Pentru că această intervenţie specială să fie una reuşita, pompierii au fost ajutaţi de familia pensionarului – care, după cum spun cei care îl cunosc – şi-a iubit enorm meseria.

Vezi materialul VIDEO, AICI!

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare