Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Noaptea Muzeelor la Dej | Surpriza serii: tur al Muzeului Locomotivelor – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

La fel ca în fiecare an, Muzeul Municipal Dej a organizat NOAPTEA MUZEELOR – o Noapte a Educației, Artei și Tehnologiei (N.E.A.T.).

În cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor s-au organizat diferite activități dedicate tuturor iubitorilor de cultură și istorie din Dej și împrejurimi. Primul eveniment intitulat „Places Suffering” a constat într-o expoziție de fotografie a lui Cristian Lipovan, fotografii care documentează într-un mod inedit zona Cernobîl, dar și diferite locuri din România, locuri construite de mâna omului, dar de mult părăsite.

Totodată, muzeul a găzduit un workshop de benzi desenate sub îndrumarea artistului clujean Adrian Barbu, prezentarea albumului de benzi desenate intitulat „Eternul Adam” și expoziția „Lumea lui Jules Verne în benzi desenate” realizate de către Gabriel Rusu. La acest eveniment a participat și Clubul de Pictură „Elena Szervacius” al Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Dej, alături de numeroși pasionați de arte vizuale.

Un alt eveniment a fost dedicat ilustrului cardinal Iuliu Hossu, o sală a muzeului dejean găzduind o expoziție temporară în care vizitatorii au putut admira hainele ceremoniale ale cardinalului.

O activitate care a trezit interesul iubitorilor de istorie a constat într-un vernisaj cu arme și obiecte din Primul Război Mondial, expoziție intitulată „In memoriam Regimentul 32 Infanterie Dej 1914-1918”.

Totodată, vizitatorii au putut intra în contact direct cu vechile obiceiuri ale lumii rurale, căci au asistat la un scurt moment de reconstituire etnografică, moment pentru care au lucrat trei eleve ale Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Dej, sub coordonarea profesor doc. Dir. Emilia Mureșan și profesor Cristina Albinetz. Momentul – intitulat „Aspecte etno-folclorice de pe Valea Sălătrucului” – s-a concentrat pe tradiția șezătorilor, dar mai ales pe căutarea ursitului.

Surpriza serii a venit prin colaborarea cu Muzeul Locomotivelor din Dej-Triaj. Astfel, la dispoziția vizitatorilor au fost puse mijloace de transport care i-au purtat într-un tur al Muzeului Locomotivelor. Dejenii au avut ocazia să vadă peste 20 de locomotive cu aburi şi electrice, precum şi vagoane, adevărate bijuterii ale transportului feroviar care au făcut istorie în România. Acestea au fost recondiționate şi revopsite în culorile lor inițiale şi se află în stare perfectă de funcționare.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER