Conectează-te cu noi

Naţional

Numărul accidentelor rutiere provocate de şoferi băuţi la volan a crescut în ultimii patru ani

Publicat acum

pe

La nivel naţional, numărul accidentelor rutiere grave provocate de şoferi care au condus sub influenţa alcoolului a crescut în ultimii patru ani, de la 226 de cazuri în anul 2013 la 247 înregistrate anul trecut, potrivit datelor furnizate, la solicitarea Mediafax, de către Poliţia Română.

În 2017, au fost înregistrate 247 de accidente rutiere grave pe fondul consumului de alcool, în urma cărora au fost 63 de decese, iar alte 249 de persoane au fost rănite grav.

La nivel naţional, în anul 2013 au fost 226 de accidente rutiere grave cauzate de şoferi care au condus sub influenţa băuturilor alcoolice, în urma cărora au decedat 53 de persoane, iar 269 au fost rănite grav. În anul de referinţă, accidentele provocate de conducerea sub influenţa alcoolului erau pe locul al nouălea în topul cauzelor accidentelor rutiere.

În anul 2014, la nivel naţional au fost 234 de accidente grave care s-au soldat cu 49 de morţi şi 235 de victime. Conducerea sub influenţa alcoolului a urcat pe locul al zecelea, în 2014, comparativ cu 2013, în clasamentul cauzelor accidentelor grave.

Un număr de 239 de accidente s-au petrecut în ţară în anul 2015 cauzate de şoferi care au urcat băut la volan, ceea ce a dus la 34 de decese şi 256 de persoane rănite grav. Accidentele produse de conducerea în stare de ebrietate s-au clasat pe locul al doisprezecelea în topul cauzelor accidentelor în 2015.

Potrivit datelor Poliţiei Române, la nivel naţional, în anul 2016 s-au înregistrat 223 de accidente cauzate de şoferi băuţi, în urma cărora au murit 56 de persoane şi alte 223 au fost rănite grav. Pentru 2016 coliziunile provate de şofatul sub influenţa alcoolului a ocupat locul al unsprezecelea în clasamentul cauzelor accidentelor.

Deşi sunt considerabil mai puţine cazuri în care au existat, la nivel naţional, accidente rutiere provocate de şoferi care s-au suit la volan sub influenţa drogurilor, numărul acestora a înregistrat o uşoară creştere. Astfel, Poliţia Română a centralizat pentru anul 2015 un singur accident cauzat de conducerea sub influenţa drogurilor care a dus la un deces şi rănirea gravă a altei persoane, în timp ce în 2017 au fost înregistrate două accidente rutiere grave din cauza conducerii sub influenţa drogurilor, în urma cărora două persoane au fost rănite grav. În anii 2013, 2014 şi 2016 nu a fost înregistrat niciun accident rutier grav care să fi fost cauzat de condusul sub influenţa drogurilor.

În perioada 2013- 2017, la nivel naţional, conducerea pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a reprezentat a unsprezecea cauză de producere a accidentelor rutiere, în timp ce conducerea sub influenţa substanţelor psihoactive se situează pe locul 33, din totalul de 42 de cauze generatoare.La nivel naţional, în perioada 2013-2017, conducerea pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice a fost a unsprezecea cauză de producere a accidentelor rutiere, iar accidentele provocate de şoferi care s-au urcat la volan sub influenţa drogurilor se situează pe locul 33, din totalul de 42 de cauze generatoare”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Române.

 

Sursa – Mediafax

Naţional

Andrei Gheorghe, incinerat fără slujbă religioasă. Explicaţia unui respectat preot pentru această decizie

Publicat acum

pe

Trupul lui Andrei Gheorghe este depus la Galeria Mobiud din Capitală, urmând ca sâmbătă la oră 10.00 să fie incinerat la crematoriul Vitan Bârzeşti.

Biserică Ortodoxă a anunţat că respectă decizia fiecărui om, dar nu va participa şi nu va oficia nicio slujbă de înmormântare sau de pomenire.

Într-o intervenţie în cadrul unei emisiuni de televiziune un cunoscut preot ortodox a precizat faptul că ”Biserica Ortodoxă Română respectă întotdeauna «decizia fiecărui om», însă, în conformitate cu propriile învăţături şi deciziile Sinoadelor sale din 1928, 1933 şi 2012, nu se va oficia nicio slujbă religioasă la înmormântare şi nici pomenirile

Învăţătura Bisericii Ortodoxe refuză incinerarea. Niciun preot nu poate participa la un ceremonial de incinerare, pentru că e interzis. Nici slujbele de pomenire nu se fac. Probabil că familia va dori să facă slujbă de pomenire după incinerare. Se respectă decizia omului”, a mai spus preotul Visarion Alexa.

 

Sursa – Gandul

Continuă să citești

Naţional

Indicele ROBOR la 3 luni îşi continuă creşterea

Publicat acum

pe

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut, joi, la 2,05%, de la 2,03% cât înregistra miercuri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a crescut şi el la 2,39% de la 2,38%. La fel şi indicele ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii platită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut de la 2,46, la 2,45%.

Indicele ROBOR la 12 luni a crescut la 2,53%, de la 2,51%.

Indicele ROBOR a avut în această săptămână o evoluţie constantă.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care bancile românesti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotatiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Continuă să citești

Naţional

FENOMENUL constatat de ANM: În ultimii trei ani, temperatura a crescut în România în medie cu un grad

Publicat acum

pe

Directoarea ANM, Elena Mateescu, a declarat că fenomenul de secetă se va accentua, în condiţiile în care, în ultimii trei ani, în România temperatura a crescut în medie cu un grad anual, în contextul încălzirii globale, scrie Mediafax.

În ultimii trei ani temperaturile au crescut. În 2017 cu 1,1 grade faţă de perioada preindustrială şi al doilea an, împreună cu 2015, cel mai călduros an după 2016. De la an la an în România temperatura medie a anului a fost pozitivă, în medie cu un grad. (…) Este posibil ca la sfârşitul lunilor iulie şi august să vorbim de accentuarea fenomenului de secetă, pentru că şi astăzi aceste zone sunt cunoscute a fi vulnerabile. Zilele cu grade mai mult de 35 de grade, pot crea un disconfort termic accentuat. Trebuie să ne adaptăm cerinţelor climatice pe viitor. Pragul de limitare a creşterii temperaturii aerului trebuie să fie operaţionalizat prin cercetări specifice„, a afirmat Elena Mateescu, director general la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), la Antena 3.

Reprezentantul ANM a adăugat că după această săptămână de ninsori, precipitaţii şi polei, vremea se va încălzi treptat, urmând ca temperaturile să ajungă spre sfârşitul acestei luni şi la 16 grade.

După 26 martie ne aşteptăm ca vreme a să intre într-un proces de încălzire, să înregistrăm valori pozitive, pe 27-29 martie între 11 şi 16 la nivelul întregii ţări, 15 şi 16 grade în sudul şi vestul ţării„, a completat Mateescu.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

RECLAMĂ

Facebook

loading...

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare