Conectează-te cu noi

Naţional

Numărul accidentelor rutiere provocate de şoferi băuţi la volan a crescut în ultimii patru ani

Publicat acum

pe

La nivel naţional, numărul accidentelor rutiere grave provocate de şoferi care au condus sub influenţa alcoolului a crescut în ultimii patru ani, de la 226 de cazuri în anul 2013 la 247 înregistrate anul trecut, potrivit datelor furnizate, la solicitarea Mediafax, de către Poliţia Română.

În 2017, au fost înregistrate 247 de accidente rutiere grave pe fondul consumului de alcool, în urma cărora au fost 63 de decese, iar alte 249 de persoane au fost rănite grav.

La nivel naţional, în anul 2013 au fost 226 de accidente rutiere grave cauzate de şoferi care au condus sub influenţa băuturilor alcoolice, în urma cărora au decedat 53 de persoane, iar 269 au fost rănite grav. În anul de referinţă, accidentele provocate de conducerea sub influenţa alcoolului erau pe locul al nouălea în topul cauzelor accidentelor rutiere.

În anul 2014, la nivel naţional au fost 234 de accidente grave care s-au soldat cu 49 de morţi şi 235 de victime. Conducerea sub influenţa alcoolului a urcat pe locul al zecelea, în 2014, comparativ cu 2013, în clasamentul cauzelor accidentelor grave.

Un număr de 239 de accidente s-au petrecut în ţară în anul 2015 cauzate de şoferi care au urcat băut la volan, ceea ce a dus la 34 de decese şi 256 de persoane rănite grav. Accidentele produse de conducerea în stare de ebrietate s-au clasat pe locul al doisprezecelea în topul cauzelor accidentelor în 2015.

Potrivit datelor Poliţiei Române, la nivel naţional, în anul 2016 s-au înregistrat 223 de accidente cauzate de şoferi băuţi, în urma cărora au murit 56 de persoane şi alte 223 au fost rănite grav. Pentru 2016 coliziunile provate de şofatul sub influenţa alcoolului a ocupat locul al unsprezecelea în clasamentul cauzelor accidentelor.

Deşi sunt considerabil mai puţine cazuri în care au existat, la nivel naţional, accidente rutiere provocate de şoferi care s-au suit la volan sub influenţa drogurilor, numărul acestora a înregistrat o uşoară creştere. Astfel, Poliţia Română a centralizat pentru anul 2015 un singur accident cauzat de conducerea sub influenţa drogurilor care a dus la un deces şi rănirea gravă a altei persoane, în timp ce în 2017 au fost înregistrate două accidente rutiere grave din cauza conducerii sub influenţa drogurilor, în urma cărora două persoane au fost rănite grav. În anii 2013, 2014 şi 2016 nu a fost înregistrat niciun accident rutier grav care să fi fost cauzat de condusul sub influenţa drogurilor.

În perioada 2013- 2017, la nivel naţional, conducerea pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a reprezentat a unsprezecea cauză de producere a accidentelor rutiere, în timp ce conducerea sub influenţa substanţelor psihoactive se situează pe locul 33, din totalul de 42 de cauze generatoare.La nivel naţional, în perioada 2013-2017, conducerea pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice a fost a unsprezecea cauză de producere a accidentelor rutiere, iar accidentele provocate de şoferi care s-au urcat la volan sub influenţa drogurilor se situează pe locul 33, din totalul de 42 de cauze generatoare”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Române.

 

Sursa – Mediafax

Naţional

Ratele românilor cresc într-un ritm alarmant! ROBOR la 3 luni a ajuns la 3,09%

Publicat acum

pe

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a crescut vineri de la 2,95% până la 3,09%.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândã variabilã, a crescut de la 3,07% la 3,16%. Şi indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintã rata dobânzii plãtitã la creditele în lei atrase de cãtre băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut de la 3,12% la 3,20% – în urmă cu două zile era de 3,09%.

ROBOR reprezintã rata medie a dobânzii la care bancile româneşti se împrumutã între ele în lei.

Continuă să citești

Naţional

Procurorii militari vor audia aproximativ 6.000 de părţi vătămate în dosarul Revoluţiei

Publicat acum

pe

Aproximativ 6.000 de părţi civile şi vătămate, precum şi urmaşi ai acestora, urmează să fie chemate la audieri de procurorii militari în dosarul Revoluţiei, potrivit unui anunţ al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Din verificările efectuate până în acest moment, se estimează numărul total al persoanelor vătămate şi părţilor civile la aproximativ 6.000.

Astfel, toate persoanele vătămate, părţile civile ori succesorii acestora vor fi citate la sediile parchetelor militare din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara sau la inspectoratele judeţene de poliţie din judeţele în care îşi au domiciliul, respectiv la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Audierile vor fi făcute de către procurorii militari sau organele poliţiei judiciare.

Având în vedere obiectul cauzei, respectiv infracţiunile contra umanităţii prev. de art. 439 din Codul penal, săvârşite în perioada 17 – 31 decembrie 1989, în prezent se fac verificări pentru identificarea tuturor persoanelor care, în perioada anterior menţionată, au fost ucise sau rănite, au suferit vătămări fizice sau psihice ori au fost private de libertate într-un mod grav, pentru identificarea succesorilor acestora, dacă este cazul, precum şi a domiciliilor lor actuale. (…) Persoanele care vor fi citate sunt rugate să prezinte, cu ocazia audierii, actele medico-legale care atestă vătămările suferite în contextul evenimentelor din decembrie 1989, documentele care atestă calitatea de succesori ai persoanelor vătămate şi părţilor civile, precum şi orice alte documente referitoare la existenţa unor dosare penale sau civile, având ca obiect vătămările suferite şi prejudiciile cauzate în cursul evenimentelor din decembrie 1989„, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii transmit că, având în vedere numărul mare al persoanelor care vor fi chemate pentru audieri, acestea sunt rugate să se prezinte la sediul unităţilor de parchet sau de poliţie indicate în citaţii, numai la data şi ora stabilite.

Pe 2 aprilie, procurorul general, Augustin Lazăr, a cerut preşedintelui României încuviinţarea urmăririi penale în legătură cu săvârşirea infracţiunii contra umanităţii în cazul lui Ion Iliescu, membru şi preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (din 22 decembrie 1989), a lui Petre Roman, membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, din 22 decembrie 1989, numit oficial prim-ministru al Guvernului României şi faţă de Gelu Voican Voiculescu, membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale din 22 decembrie 1989, numit oficial vice prim-ministru al Guvernului României, în dosarul Revoluției.

În cadrul Dosarului Revoluției, procurorii au anunţat, pe 18 decembrie 2017, că au înregistrat avansări în anchetă, fiind clarificate împrejurările legate de fuga cuplului Ceauşescu din decembrie 1989, dar şi cele legate de declanşarea şi efectuarea diversiunii militare, aceasta fiind cauza numeroaselor decese.

Totodată, a fost identificată sursa sunetului cu efect de panică emis în timpul discursului lui Nicolae Ceauşescu din 21 decembrie ’89 care a dus la izbucnirea protestelor în Capitală. Anchetatorii s-au edificat şi cu privire la declanşarea şi executarea diversiunii militare, începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989. Procurorii au mai clarificat, în cadrul dosarului, şi succesiunea evenimentelor petrecute la UM 01417 Târgovişte, locaţia unde s-a aflat cuplul Ceauşescu începând cu după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989.

Probele au evidenţiat existenţa unei constante diversiuni exercitate asupra cadrelor de comandă ale acestei unităţi militare, precum şi existenţa unor ordine venite de la vârful ierarhiei militare privind eliminarea fizică a cuplului Ceauşescu. Totodată, urmare a probatoriului administrat există o mai bună înţelegere a diversiunii radio-electronice. Au fost realizate progrese notabile pentru înţelegerea fenomenului diversionist (unic în istoria României prin complexitate şi anvergură) atât sub aspectul mecanismelor concrete de acţiune cât şi din perspectiva persoanelor ce au dirijat acest fenomen. Este de aşteptat ca viitoarele cercetări să aducă lămuriri privind autorii diversiunii şi eventualele complicităţi în realizarea acesteia”, a spus atunci procurorul Marian Lazăr.

Astfel, până la execuţia celor doi, care a avut loc pe 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizică a acestora, potrivit Parchetului.

Procurorii au mai precizat faptul că, după anul 1989, probe importante au fost distruse sau alterate.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

Naţional

ALERTĂ METEO! COD GALBEN de precipitații abundente pentru trei sferturi din țară

Publicat acum

pe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare cod galben de ploi torenţiale pentru aproape toată ţara, care intră în vigoare vineri dimineaţă. Se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi şi 40-50 l/mp.

Atenţionarea cod galben de ploi torenţiale intră în vigoare vineri, la ora 06.00, şi expiră la ora 23.00.

Meteorologii avertizează că vineri vor fi averse torenţiale, vijelii, descărcări electrice şi izolat grindină la început în Banat, Crişana şi Maramureş, apoi în Transilvania, Oltenia, cea mai mare parte a Moldovei şi în nordul Munteniei.

În intervale scurte de timp, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi frecvent 20-25 l/mp şi pe arii restrânse 40-50 l/mp.

Potrivit ANM, ploi se vor semnala şi în a doua parte a zilei de joi local în zonele de deal şi de munte, în sudul şi în nord-vestul teritoriului şi pe arii mai restrânse în rest.

Tot vineri, la ora 16.00, va intra în vigoare şi o informare meteorologică de vreme rea, ca va expira sâmbătă dimineaţă. Meteorologii avertizează că în Muntenia, Dobrogea şi sud-estul Moldovei vor fi perioade scurte de timp în care local instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată şi se va manifesta prin intensificări puternice ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, averse torenţiale şi grindină. Pe arii restrânse vor fi cantităţi de apă de peste 25-35 l/mp. Pe parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă, va continua să plouă local însemnat cantitativ şi în centru şi nord-est.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare