Conectează-te cu noi

Social-Cultură

OZN, pe cerul comunei Bobâlna – FOTO

Publicat acum

pe

FOTO - Gazeta de Cluj

Aurel Cristea este un bărbat în vârstă de 53 de ani, patronul, prosper, al unei firme de construit garduri din fier forjat din comuna Bobâlna.

Actualmente bărbatul – originar din sat, unde locuiesc mama şi fratele său – are domiciliul în municipiul Dej, însă atelierul lui se află chiar în localitatea natală, astfel că face zilnic naveta la Bobâlna.

Este un om tăcut şi cumpătat, cum s-ar zice “cu capul pe umeri şi picioarele pe pământ”, care face un lucru doar după ce-l suceşte şi răsuceşte de câteva ori.  Acesta ne mărturiseşte, sec, imediat după ce coboară dintr-un jeep elegant, că a descoperit  în urmă cu câteva zile urmele unui O.Z.N., pe o păşune aflată la circa o jumătate de kilometru de grădina casei părinteşti. Apoi ne priveşte direct în ochi, să ne observe reacţiile. Distingem o oarecare reţinere la el, ca un fel de teamă ca nu cumva să-l credem “sărit”.

La rândul nostru, îl încurajăm să-şi continue istorisirea. Pare că ar vrea să dea înapoi, dar îşi dă seama că nu mai poate face acest lucru deoarece l-a „trădat” în ajun fratele său, poetul şi scriitorul Alexandru Cristea, cel care deţine şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Bobâlna, un personaj cu un destin aparte, despre care autorul acestor rânduri a mai scris, de multe ori.  Acesta ne-a anunţat, telefonic, entuziasmat, de la faţa locului, ce găsise fratele lui, dar numai după ce s-a convins  cu propriii săi ochi de veridicitatea spuselor lui Aurel, potrivit Gazeta de Cluj.

Îşi începe Aurel relatarea întregii tărăşenii: “Apariţia O.Z.N.-ului a fost la sfârşitul lui iunie a acestui an, însă urmele le-am descoperit abia sâmbătă, 24 ocombrie, fiindcă în vară iarba era înaltă de aproape un metru şi ascundea arsurile de pe păşune, în formă de cerc.” După care continuă: “În acea noapte de vară, mă aflam în grădina casei, pe la ora 23.30, când am văzut pe dealul din apropiere o lumină mare, de formă cilindrică, de culoare cenuşie, înaltă de aproximativ 15-20 de metri. M-am uitat cu atenţie fiindcă am crezut că a pus cineva foc pe deal, dar am văzut că după vreo 4-5 minute, cilindrul uriaş – cât un bloc de vreo 3-4 etaje – s-a ridicat în aer, la o înălţime de vreo 200 de metri, după care a dispărut cu viteza fulgerului.

A doua zi, dis de dimineaţă, m-am dus la locul cu pricina, însă iarba era atât de mare, încât n-am văzut nicio urmă, pe sol, a aterizării obiectului, doar un miros persistent, ca de zinc ars. În continuare am neglijat problema, furat fiind de problemele zilnice.  După un timp iarba a fost cosită, apoi a urmat o secetă şi abia într-un târziu au venit ploile. De pe urma acestora, iarba iarba a crescut din nou – însă nu foarte tare – şi acum, odată cu venirea anotimpului rece s-a uscat şi ea, făcând perfect vizibilă amprenta şederii acelui O.Z.N. văzut de mine, în vară.

Aşa cum vă ziceam, doar sâmbătă am realizat că în acea noapte de iunie n-am visat şi totul a fost aievea. Iar fratele meu – ieri, când a venit şi el la păşune a văzut urma şi apoi v-a sunat. Sincer să fiu, eu n-aş fi anunţat pe nimeni, de teama ridicolului, fiindcă în vară –  când am deschis subiectul, pe departe, într-o convorbire avută cu nişte consăteni – aceştia s-au uitat ciudat la mine, aşa că m-am oprit.”

Intervine în discuţie şi fratele său, Alexandru, încântat teribil de subiect: “Prin august am văzut şi eu un astfel de obiect zburător, sub formă de farfurie, care se deplasa având o mulţime de lumini de poziţie. Mult mi-am dorit să ajung şi eu să văd aşa ceva şi uite că am ajuns să prind momentul acesta! Şi părinţii mei au văzut în 1977 trei astfel de obiecte, dar când m-au strigat să le văd şi eu acestea dispăruseră deja, trecuseră peste sat.” Cei doi o strigă pe mama lor, Lucreţia, în vârstă de 90 de ani, să iasă din casă şi să confirme cele relatate de el. Mărturiseşte femeia, fără să clipească, de parcă ar fi aşteptat demult să relateze acest eveniment unic: “Mă aflam în curte, alături de soţul meu – răposat, săracul în urmă cu 20 de ani – când deasupra noastră, la vreo o sută de metri, au apărut trei farfurii zburătoare. Totul se petrecea în plină zi – şi culmea, pe lângă faptul că suntem poziţionaţi la marginea satului, nimeni nu a fost acolo să confirme ce am văzut noi. Zburau încet, în şir indian, legănându-se parcă, luând direcţia spre Cluj, până au dispărut din raza vederii noastre…”

Ne deplasăm spre pe dealul din afara localităţii, păşind prin drumul noroios, de ţară. Ajunşi acolo, ni se confirmă ceea ce văzuseră cei doi fraţi: păşunea arsă în formă de cerc, având un diametru de vreo 8 metri, cu un punct în mijloc. Remarcăm, în proximitate, doi puieţi de nuc uscaţi, în timp ce, la vreo douăzeci-treizeci de metri de locul respectiv, alţi puieţi, plantaţi de ţărani, erau în continuare verzi.

Aflăm că terenul respectiv îi aparţine lui Augustin Faur, primarul comunei din perioada imediat de după revoluţie, aşa că după ce facem fotografiile de rigoare pornim spre gospodăria fostului primar, doar-doar ne-o lămuri acesta asupra provenienţei cercului straniu de pe terenul său.

În momentul când ne prezentăm în faţa sa, suntem uşor dezamăgiţi: Faur ne-a mărturisit, cu sinceritate, că habar n-are despre ce vorbim. Arată că singurul lucru pe care-l ştie despre locul respectiv este acela că doi din cei cinci nuci plantaţi acolo s-au uscat. Aşa-i spusese nepotul său, care fusese recent pe păşune. “Eu n-am fost demult pe terenulacela şi astă-vară mi-a cosit iarba de pe coastă un vecin, care n-a observat însă, nici el,  nimic. Eu am mai auzit de poveşti de-astea cu farfurii zburătoare, dar la noi în sat, până acum, deloc. Dar îl cred pe Aurel Cristea, consăteanul meu, fiindcă e un om absolut respectabil şi de încredere şi, pentru că m-aţi făcut curios, aşa că am să fug eu, imediat, până acolo, să văd  ce se află acolo”, a declarat pentru Gazeta de Cluj, Augustin Faur.

Continuarea articolului AICI

Social-Cultură

Programul cinematografului din Dej în perioada 6-12 decembrie

Publicat acum

pe

loading...

Primăria Municipiului Dej anunță programul Sălii Multimedia 3D din incinta Muzeului Municipal în perioada 6-12 decembrie 2019.

VINERI –  6.12.2019

ORA 16:00  AQUAMARINE („COMEDY/FANTASY , A.G. ,  100  MIN.)

SÂMBĂTĂ – 07.12.2019 

ORA 11:00 AVENTURILE LUI SMOL FOOT( DESENE ANIMATE DUBLATE ÎN LIMBA ROMÂNĂ, A.G., 92 MIN)

ORA 16:00 ABSOLUTELY FABULOUS (”ABSOLUT FABULOS”, COMEDY/CRIME, A.P.-12 ANI, 87 MIN)

MARȚI – 10.12.2019

ORA 16:00 A HOLOGRAM FOR THE KING  („HOLOGRAMĂ PENTRU REGE” COMEDY/DRAMA /ROMANCE , A.G., 95 MIN.)

MIERCURI – 11.12.2019

ORA 16:00 THE CHOICE  (”ALEGEREA” ROMANCE/ DRAMA, A.P.-12 ANI,  106 MIN.)

JOI – 12.12.2019

ORA 16:00 ARHITECTURA PUTERII( DOCUMENTAR ROMÂNIA, 1993  A.P. -12, 52 MIN)

”BILETELE POT FI PROCURATE DIN INCINTA LIBRĂRIEI MUNICIPALE DEJ DE MARȚI PÂNĂ SÂMBĂTĂ, ÎN INTERVALUL ORAR 8:00- 16:00, CU MAXIM O ZI ÎNAINTE DE RULAREA FILMULUI SAU CU O ORĂ ÎNAINTEA RULĂRII FILMULUI.

BILETELE SE VÂND ÎN LIMITA LOCURILOR DISPONIBILE! ÎN CAZUL ÎN CARE VOR EXISTA MAI MULTE SOLICITĂRI, FILMUL VA MAI FI RULAT ÎNCĂ O DATĂ, DUPĂ PRIMA PROIECȚIE.

ACCESUL ÎN SALĂ CU MÂNCARE ȘI BĂUTURI ALCOOLICE ESTE INTERZIS! VĂ MULȚUMIM PENTRU ÎNȚELEGERE!”, transmite Primăria Municipiului Dej.

Continuă să citești

Social-Cultură

Aparat complex de chirurgie laparoscopică la Spitalul Municipal Dej – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat a participat astăzi la evenimentul prilejuit de punerea în funcțiune, la Spitalul Municipal Dej, a noului turn de chirurgie laparoscopică. La eveniment au participat personalul medical care va utiliza echipamentul și conducerea instituției sanitare.

În valoare de 585.000 de lei, aparatul de chirurgie laparoscopică destinat secției de chirurgie a Spitalului din Dej a fost achiziționat din fondurile Consiliului Județean Cluj, care a asigurat din bugetul propriu finanțarea integrală a acestei investiții.

”Mă bucur că am avut posibilitatea să sprijin dotarea Spitalului Municipal din Dej cu un asemenea aparat ultraperformant, necesar în momente nu tocmai plăcute dar inevitabile din viața concitadinilor mei. Consiliul Județean Cluj a demonstrat încă o dată că este direct interesat de calitatea serviciilor medicale  oferite cetățenilor județului, în această speță, celor din municipiul Dej și localitățile învecinate, tehnologia modernă ajutând pacienții să treacă cu mai multă ușurință peste eventualele intervenții chirurgicale”, a declarat Marius Mînzat, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.

Noul echipament medical face parte dintr-o generație nouă și extrem de modernă de asemenea aparaturi. Chirurgia efectuată printr-o astfel de tehnică minim-invazivă este mai puțin traumatică, necesită o spitalizare mai redusă și permite recuperarea rapidă a pacienților. Succesul laparoscopiei ca metodă chirurgicală rezidă în faptul că medicul poate să vadă și să opereze în interiorul abdomenului pacientului prin intermediul a trei sau patru incizii mici, prin care este introdus tot instrumentarul chirurgical.

Continuă să citești

Social-Cultură

Concert tradițional de colinde, în Mănăstirea

Publicat acum

pe

loading...

Primăria și Consiliul Local Mica, în colaborare cu Centrul de Informare Turistică Mica, organizează un concert tradițional de colinde.

Evenimentul va avea loc duminică, 8 decembrie, de la ora 16, la Căminul Cultural din localitatea Mănăstirea.

Conform primarului Tiberiu Zelencz, pe scenă vor urca copiii localității Mănăstirea (conduși de preotul Marcel Coroian) și Grupul de colindători ”Poarta Someșurilor” (condus de profesorul Felix Gălan).

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare