Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Campanie împotriva cancerului la sân, derulată la Liceul Tehnolgic „Constantin Brâncuși” din Dej – FOTO

Publicat acum

pe

Campanie cancer la san Liceul Tehnologic Constantin Brancusi Dej (2)

Joi, 31 octombrie, sala multimedia de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Dej a găzduit o activitate de informare referitor la cancerul mamar, având în vedere că lumea medicală se confruntă cu un număr tot mai mare de neoplazii mamare, la paciente din ce în ce mai tinere.

Organizat pentru al 7-lea an consecutiv, şi al 6-lea în parteneriat cu filiala a unei companii de cosmetice şi Spitalul Municipal Dej, activitatea se înscrie în proiectul de „Educaţie pentru sănătatea femeii” coordonat de prof. Maria Dimitriu.

Derulată sub semnul fundiţei roz (simbolul luptei împotriva cancerului la sân), activitatea la care au participat eleve din clasele terminale şi numeroase profesoare, a fost deschisă de prof. Maria-Ana Dimitriu care, după o scurtă prezentare a proiectului, a vorbit despre importanța accesului la informaţii corecte şi o educaţie sanitară preventivă în rândul fetelor/femeilor, pentru detectarea în fază incipientă a cancerului de sân.

În ce priveşte aspectele medicale legate de cancerul la sân – modalităţile de depistare ale bolii, factorii care favorizează apariţia cancerului, dar şi măsurile care pot contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire, această sarcină i-a revenit medicului şcolar dr. Simona Andrieş care, cu obişnuita-i competenţă, a reuşit să capteze pe deplin atenţia participantelor. Argumentele doamnei doctor au fost exemplificate, „pe viu” prin prezenţa doamnei Delia Rusu, fostă profesoară şi directoare a şcolii, actualmente pensionară şi una dintre multele femei care au câştigat bătălia împotriva cancerului mamar.

Vorbind despre această bătălie, atât fizică cât şi psihică, domnia sa a reiterat cât de important este ca o femeie care identifică un nodul să nu-l ignore mergând pe premisa că nu îi provoacă durere, deoarece acest simptom apare abia în ultimul stadiu al bolii, când şansele de supraviețuire sunt minime. Totodată, a subliniat că este imperios necesar ca femeile să apeleze la medic pentru un diagnostic corect şi să nu se autotrateze cu diverse medicamente sau leacuri băbeşti, despre care au citit sau au auzit din diverse surse.

Nu în ultimul rând, despre campaniile anticancer derulate în fiecare an în luna octombrie (începând cu 2002) de compania de produse cosmetice şi despre rezultatele obţinute în urma lor, a vorbit d-na Cornelia Iechei, reprezentanta zonală a firmei. Campaniile fac parte dintr-o inițiativă globală a brandului companiei de produse cosmetice şi sunt dedicate creșterii gradului de conștientizare a cancerului de sân în rândul populaţiei, dar şi a posibilităţilor de vindecare într-un procent din ce în ce mai mare.

La final, participantele la activitatea de joi au avut parte de tradiţionala tombolă a companiei de produse cosmetice, şase eleve câştigătoare bucurându-se de cosmeticele înmânate de reprezentanta firmei, doamna Dana Sima. Nu înainte de a fi aprinse câteva candele roz, remember pentru toate femeile care au pierdut lupta dusă împotriva acestui teribil flagel.

Sursa: dejulmeu.ro

Social-Cultură

Programul cinematografului 3D din Dej! Ce filme vor rula în perioada 13 – 19 decembrie

Publicat acum

pe

loading...

Primăria Municipiului Dej anunță programul Sălii Multimedia 3D din incinta Muzeului Municipal Dej, în perioada în perioada 13 – 19 decembrie.

VINERI – 13 decembrie 2019

  • ORA 16:00 – CARDINALUL (BIOGRAPHY/DRAMA/HISTORY, A.P. -12 ANI, 100 MIN.)

SÂMBĂTĂ – 14 decembrie 2019

  • ORA 11:00 – GRINCH (DESENE ANIMATE DUBLATE ÎN LIMBA ROMÂNĂ, A.G., 90 MIN)
  • ORA 16:00 – CARDINALUL (BIOGRAPHY/DRAMA/HISTORY, A.P. -12 ANI , 100 MIN.)

MARȚI – 17 decembrie 2019

  • ORA 16:00 – CARDINALUL (BIOGRAPHY/DRAMA/HISTORY, A.P. -12 ANI , 100 MIN.)

MIERCURI – 18 decembrie 2019

  • ORA 16:00 – CARDINALUL (BIOGRAPHY/DRAMA/HISTORY, A.P. -12 ANI , 100 MIN.)

JOI – 19 decembrie 2019

  • ORA 16:00 – CARDINALUL (BIOGRAPHY/DRAMA/HISTORY, A.P. -12 ANI , 100 MIN.)

Dragi spectatori, biletele pot fi procurate din incinta Librăriei Municipale Dej, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 16:00, cu maxim o zi înainte de rularea filmului sau cu o oră înaintea rulării filmului. Biletele se vând în limita locurilor disponibile, iar accesul în sală cu mâncare și băuturi alcoolice este strict interzis”, se precizează într-un comunicat de presă.

Continuă să citești

Social-Cultură

Recunoaștere internațională pentru Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” Dej!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Luni, 16 decembrie 2019, incepând cu ora 12, în sala de festivități a Liceului Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” din Dej va avea loc ceremonia de instalare pe fațada liceului a plăcii care atestă dobândirea distincției „Label France Education”.

„Label France Education” este o marcă de calitate atribuită de Ministerul Francez al Afacerilor Externe (după avizul unei comisii consultative interministeriale, compusă din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Educației Naționale, Agenției pentru învățământ Francez în Străinătate și Misiunii Laice Franceze) instituțiilor școlare străine care asigură, în afara granițelor Franței și în cadrul propriului sistem de învățământ național, un învățământ bilingv francofon de excelență.

La acest eveniment vor participa oficcialități, cadre didactice și elevi ai instituței de învățământ dejene.

Continuă să citești

Social-Cultură

DEJ | Peste 200 de colindători prezenți la cea de-a VII-a ediție a concertului de colinde „Colind din suflet de copil” – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Marți, 10 decembrie, începând cu ora 17:00, la Biserica Ortodoxă Dej I, cu Hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Dej, s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție a concertului de colinde „Colind din suflet de copil”.

Evenimentul cultural-religios a fost organizat de către Protopopiatul Ortodox Român Dej și Școlile Gimnaziale din cuprinsul teritorial al Protopopiatului Dej. Au participat peste 200 de colindători, pregătiți și însoțiți de profesorii de religie, de alte cadre didactice, precum și de conducătorii instituțiilor de învățământ.

Au participat copii de la 12 Școli Gimnaziale după cum urmează: Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej, Liceul Tehnologic Special, Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, Școala Gimnazială Bobâlna, Școala Gimnazială Cășeiu, Școala Gimnazială Câțcău, Școala Gimnazială Chiuiești, Școala Gimnazială Cuzdrioara, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Dej, Școala Gimnazială Nireș, Școala Gimnazială Nr. 1 Dej și Școala Gimnazială Vad.

Prin implicarea parohiilor din municipiul Dej, toți colindătorii au primit daruri, ele fiind împărțite de către voluntarii de la Liga Tinerilor Creștini Ortodocși din Dej.

Doresc să mulțumesc tuturor, bunului Dumnezeu, părintelui mitropolit Andrei, care a acceptat cu bucurie invitația de a fi în mijlocul nostru în această seară, reprezentanților Radio Renașterea, care s-au ocupat de sonorizarea concertului, preoților din Dej, profesorilor care s-au implicat pentru reușita acestui eveniment, părinților și în mod deosebit copiilor, care, prin glasurile lor îngerești, ne-au adus vestea cea bună a venirii Domnului Hristos. Părinții și profesorii se ocupă zilnic de educația și formarea copiilor pentru viață, iar în seara aceasta am văzut cu toții roadele muncii lor”, a subliniat preotul protopop Ioan Buftea.

Seara s-a încheiat cu tradiționalul colind „O ce veste minunată”, cântat de toți cei prezenți în biserică.

La acest eveniment a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, precum și un număr mare de copii, părinți și bunici.

FOTO – Adrian Sălăjean

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare