Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Campanie împotriva cancerului la sân, derulată la Liceul Tehnolgic „Constantin Brâncuși” din Dej – FOTO

Publicat acum

pe

Campanie cancer la san Liceul Tehnologic Constantin Brancusi Dej (2)

Joi, 31 octombrie, sala multimedia de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Dej a găzduit o activitate de informare referitor la cancerul mamar, având în vedere că lumea medicală se confruntă cu un număr tot mai mare de neoplazii mamare, la paciente din ce în ce mai tinere.

Organizat pentru al 7-lea an consecutiv, şi al 6-lea în parteneriat cu filiala a unei companii de cosmetice şi Spitalul Municipal Dej, activitatea se înscrie în proiectul de „Educaţie pentru sănătatea femeii” coordonat de prof. Maria Dimitriu.

Derulată sub semnul fundiţei roz (simbolul luptei împotriva cancerului la sân), activitatea la care au participat eleve din clasele terminale şi numeroase profesoare, a fost deschisă de prof. Maria-Ana Dimitriu care, după o scurtă prezentare a proiectului, a vorbit despre importanța accesului la informaţii corecte şi o educaţie sanitară preventivă în rândul fetelor/femeilor, pentru detectarea în fază incipientă a cancerului de sân.

În ce priveşte aspectele medicale legate de cancerul la sân – modalităţile de depistare ale bolii, factorii care favorizează apariţia cancerului, dar şi măsurile care pot contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire, această sarcină i-a revenit medicului şcolar dr. Simona Andrieş care, cu obişnuita-i competenţă, a reuşit să capteze pe deplin atenţia participantelor. Argumentele doamnei doctor au fost exemplificate, „pe viu” prin prezenţa doamnei Delia Rusu, fostă profesoară şi directoare a şcolii, actualmente pensionară şi una dintre multele femei care au câştigat bătălia împotriva cancerului mamar.

Vorbind despre această bătălie, atât fizică cât şi psihică, domnia sa a reiterat cât de important este ca o femeie care identifică un nodul să nu-l ignore mergând pe premisa că nu îi provoacă durere, deoarece acest simptom apare abia în ultimul stadiu al bolii, când şansele de supraviețuire sunt minime. Totodată, a subliniat că este imperios necesar ca femeile să apeleze la medic pentru un diagnostic corect şi să nu se autotrateze cu diverse medicamente sau leacuri băbeşti, despre care au citit sau au auzit din diverse surse.

Nu în ultimul rând, despre campaniile anticancer derulate în fiecare an în luna octombrie (începând cu 2002) de compania de produse cosmetice şi despre rezultatele obţinute în urma lor, a vorbit d-na Cornelia Iechei, reprezentanta zonală a firmei. Campaniile fac parte dintr-o inițiativă globală a brandului companiei de produse cosmetice şi sunt dedicate creșterii gradului de conștientizare a cancerului de sân în rândul populaţiei, dar şi a posibilităţilor de vindecare într-un procent din ce în ce mai mare.

La final, participantele la activitatea de joi au avut parte de tradiţionala tombolă a companiei de produse cosmetice, şase eleve câştigătoare bucurându-se de cosmeticele înmânate de reprezentanta firmei, doamna Dana Sima. Nu înainte de a fi aprinse câteva candele roz, remember pentru toate femeile care au pierdut lupta dusă împotriva acestui teribil flagel.

Sursa: dejulmeu.ro

Social-Cultură

Dejeanul care studiază în Marea Britanie clima ultimilor 500.000 de ani: „România va fi printre cele mai afectate de schimbările climatice“

Publicat acum

pe

loading...

Trecutul Terrei poate da o serie de indicii despre cum ar putea să arate viitorul ei. Şi chiar dacă planeta trece printr-o perioadă de schimbări fără precedent în ultimele sute de ani, nu există niciun dubiu că situaţia se va autoregla. Acestea sunt doar câteva dintre ideile susţinute de Vasile Ersek, specialist în paleoclimatologie la Universitatea Northumbria din Newcastle.

Vasile Ersek (42 de ani) este originar din Dej (judeţul Cluj), are o licenţă la Facultatea de Biologie şi Geologie, profilul Geologie Tehnică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, şi are un master la Mississippi State University. Şi-a luat doctoratul în 2008 la Oregon State University unde a fost timp de mai mulţi ani lector, după care a fost angajat ca şi cercetător la Oxford University, în cadrul Departamentul de Ştiinţele Pământului.

Din 2013 s-a mutat la Northumbria University în Newcastle, unde este profesor şi cercetător, fiind specialist în paleoclimatologie şi geochimie. Ca paleoclimatolog, Ersek, studiază cu precădere schimbările climatice din ultimii 500.000 de ani.

„Adevărul” a discutat cu profesorul român din Newcastle despre problemele climatologice şi cauzele lor, în încercarea de a afla în ce măsură viitorul Terrei poate semăna cu trecutul îndepărtat şi, mai ales, care sunt predicţiile climatologilor pe termen scurt, dar şi mediu şi lung.

Continuarea articolului, AICI!

Continuă să citești

Social-Cultură

Batalionul 811 Infanterie „DEJ” va aniversa, vineri, 25 de ani de la înfiinţare

Publicat acum

pe

loading...

Batalionul 811 Infanterie „DEJ” va aniversa vineri, 28 februarie, 25 de ani de la înfiinţare. Ceremonia dedicată acestui eveniment se va desfăşura, de la ora 12, la sediul batalionului, în prezenţa reprezentanţilor eşaloanelor superioare, a reprezentanţilor autorităţilor publice locale, a celor din cadrul structurilor Sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională, a membrilor familiilor militarilor batalionului şi a altor invitaţi.

Batalionul 811 Infanterie „DEJ” a fost înfiinţat la 1 martie 1995 în baza Ordinului General al ministrului apărării naţionale cu nr. OG-2 / 1995, în localitatea Dej.

Obţinând rezultate foarte bune la toate activităţile desfăşurate şi dând dovadă de un înalt profesionalism, Batalionul 811 Infanterie „DEJ” a câştigat încrederea eşaloanelor superioare, astfel încât a fost nominalizat să participe cu efective şi tehnică la peste 30 de exerciţii şi aplicaţii naţionale şi internaţionale precum și la 5 misiuni în teatrele de operații: Kosovo – 2002, Irak – 2003 și 2006, Afganistan – 2010 și 2015.

Experienţa dobândită în cadrul misiunilor din teatrele de operaţii, profesionalismul militarilor şi valorile înrădăcinate de-a lungul celor 25 de ani, a transformat batalionul într-una dintre unităţile de elită ale Armatei României.

Continuă să citești

Social-Cultură

Programul cinematografului 3D din Dej! Ce filme vor rula în perioada 25 – 29 februarie

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Primăria Municipiului Dej anunță programul Sălii Multimedia 3D din incinta Muzeului Municipal Dej, în perioada în perioada 25 – 29 februarie.

MARȚI – 25 februarie 2020

  • ORA 16:00 – DAD’S ARMY („ARMATA TATĂLUI” FILM, COMEDY/WAR, A.P. -12 ANI, 100 MIN.)

MIERCURI – 26 februarie 2020

  • ORA 16:00 – ENTURAGE („ANTURAJ”, DRAMA/COMEDY, A.P. -12 ANI , 100 MIN.)

JOI – 27 februarie 2020

  • ORA 16:00 – ABSOLUTELY ANYTHING („ABSOLUT TOTUL”, COMEDY/SCI-FI, A.P. -12 ANI, 100 MIN.)

VINERI – 28 februarie 2020

  • ORA 16:00 – THE DICTATOR („DICTATORUL” FILM, COMEDY, N.-15 ANI , 100 MIN.

SÂMBĂTĂ – 29 februarie 2020

  • ORA 11:00 – HOW TO TRAIN YOUR DRAGON 2 (FILM ANIMAȚIE, 3D DUBLAT ÎN LIMBA ROMÂNĂ, A.G., 113 MIN)
  • ORA 16:00 – AN AFFAIR TO REMEMBER („O AVENTURĂ DE NEUITAT”, FILM, MUSICAL/ROMANCE , A.G., 110 MIN.)

Dragi spectatori, biletele pot fi procurate din incinta Librăriei Municipale Dej, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 16:00, cu maxim o zi înainte de rularea filmului sau cu o oră înaintea rulării filmului. Biletele se vând în limita locurilor disponibile, iar accesul în sală cu mâncare și băuturi alcoolice este strict interzis”, se precizează într-un comunicat de presă.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare