Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Paparudele, sărbătoare de tradiție în Nireș prin care se aduce ploaia – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Paparudele Nires Mica (5)

Astăzi s-a desfășurat în localitatea Nireș sărbătoarea tradițională ”Paparudele”, eveniment la care au participat numeroși locuitori ai comunei Mica.

Evenimentul, organizat în fiecare an de Primăria Comunei Mica, Studio Magic Star și Centrul de Informare Turistică Mica, a debutat imediat după terminarea slujbei de la biserică, cu începere de la ora 12, în centrul localității Nireș.

Alaiul care participă la această tradiție, readusă în Nireș de aproximativ 10 ani, e alcătuit din mai multe personaje mascate. Acestea sunt dezbrăcate și apoi înfășurate în frunze si ghirlande de boz (brusture, fag, stejar, alun). Cortegiul umbla prin sat de la o casă la alta, iar paparuda este udată de cei mascați, în ”raza lor de acțiune” fiind prinși uneori și spectatorii de pe margine. Totodată, o capră prezentă și ea pe ulițele satului joacă un dans săltăreț pentru a impresiona localnicii. Astfel, dacă pe vremuri dansul era răsplătit cu ouă, mălai, lapte sau fructe, mai nou capra primește bani. De la săteni și mai ales de la oficialități. Primarul Tiberiu Zelencz a fost ”cucerit” de jocul caprei și, la fel ca ceilalți localnici, a răsplătit dansul acesteia cu bancnote.

Tradiția paparudelor de la Nireș are ca scop aducerea ploii, precum și aducerea prosperității și belșugului pe ogoare, roade bogate și ape curate în fântâni. Paparuda este denumirea cea mai răspândită a ritului magic de provocare a ploii, practicat pe timp de secetă.

Ulterior, după încheierea tradiției, Maria și Mihai Nemeș, Ioana Breda Morar, Ana Maria Cîmpan, Grupul Tradițional al Zegrenilor din Ceaba, Cristina Beldean Moșuțan, Ansamblul Mugurii Mintiului și Tony Oprea din Budapesta i-au încântat – printr-un spectacol folcloric –  pe locuitorii care au participat în număr mare la sărbătoare.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER