Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Pereţii cu graffiti din Cluj-Napoca, curăţaţi cu o instalaţie ecologică pe bază de apă şi abur – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Primăria Cluj-Napoca a început, miercuri, curăţarea pereţilor cu graffiti din centrul oraşului cu ajutorul unei instalaţii mobile ecologice pe bază de apă sau abur sub presiune, care a costat aproape 250.000 de lei, scrie Mediafax.

Primarul Emil Boc a declarat, miercuri, când a fost folosită prima dată instalaţia, pentru curăţarea unei porţiuni acoperite de graffiti de pe Zidul Cetăţii din Cluj, că această metodă este complet nepoluantă, deoarece nu foloseşte niciun fel de substanţe chimice.

Primăria Cluj-Napoca a achiziţionat şi recepţionat acest aparat modern, unic, cred, în România, care curăţă graffiti, curăţă marcaje şi indicatoare de circulaţie sau pete de ulei de pe borduri şi trotuare. Îşi propune să ajute la curăţarea clădirilor de graffiti şi alte mizerii. Este un mijloc complet nepoluant, nu foloseşte niciun fel de substanţe chimice. Am achiziţionat acest echipament pentru a preveni şi descuraja pe cei care utilizează tehnica de graffiti în spaţii neautorizate, spunându-le că dacă vor face în continuare acest lucru, amenzile se vor aplica la nivelul maxim şi, pe lângă suportarea contravalorii pentru refacerea clădirii, vor suporta şi rigorile prevăzute de legea contravenţională, întrucât este afectată dimensiunea estetică a oraşului”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, Primăria Cluj-Napoca oferă amatorilor de graffiti proiectul „Artă în curtea şcolii”, care permite desenarea pereţilor unor unităţi şcolare.

Avem 70 de clădiri publice şi tot atâtea clădiri private care au probleme cu graffiti, sperăm că numărul lor se va reduce”, a subliniat edilul.

Instalaţia mobilă de curăţat, cu sistem dual apă/abur sub presiune, a fost achiziţionată de Primăria Cluj-Napoca prin licitaţie şi a costat 244.800 de lei, având un termen de garanţie de 24 de luni.

Reprezentanţii municipalităţii au explicat că noua instalaţie cântăreşte 750 de kg, este construită pe un cadru de bază şi este montată pe un şasiu tractabil, din oţel galvanizat, echipat pentru circulaţie pe drumurile publice.

Principiul de funcţionare este în sistem dual cu apă caldă, de înaltă presiune, sau cu abur, de înaltă presiune, prin şoc termo-mecanic.

Tehnologiile utilizate sunt ecologice, nu utilizează niciun fel de solvent, aditiv sau adaos”, au precizat reprezentanţii Primăriei clujene.

Echipamentul este destinat în special pentru înlăturarea desenelor tip graffiti şi a straturilor de vopsea de pe faţadele clădirilor, fără a utiliza alte substanţe chimice şi fără distrugerea suprafeţelor, dar şi pentru curăţarea faţadelor, monumentelor istorice, cum ar fi statui, opere de artă din metal, lemn, ziduri, pavaje, îndepărtarea urmelor de gumă de mestecat de pe pavaje şi pardoseli, îndepărtarea petelor de ulei, răşini, straturi adezive, marcaje rutiere de pe domeniul public, dezinfecţia prin procedeu termic a pereţilor, zidurilor, instalaţiilor şi echipamentelor industriale, eliminarea mirosurilor din puncte de colectare a deşeurilor menajere, containere de gunoi menajer, parkinguri sau locuri de plimbare pentru câini.

RECLAMĂ

loading...

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER