Conectează-te cu noi

Social-Cultură

PETIȚIE: Parc de agrement destinat câinilor de companie în Dej? Se strâng SEMNĂTURI!

Publicat acum

pe

Mai mulți dejeni au semnat o petiție prin care cer municipalității amenajarea unui parc de agrement destinat câinilor de companie.

Redăm, mai jos, pasaje din petiția care circula deja pe internet. După ce se vor mai strânge semnături, documentul va fi trimis către Primăria Municipiului Dej și Consiliul Local Dej.

”Considerentele care stau la baza prezentei solicitări le vom dezvolta după cum urmează. Numărul câinilor cu stăpân din municipiul Dej este într-o continuă creştere. Posesorii animalelor de companie cheltuiesc sume substanţiale de bani pentru întreţinerea lor. Marginalizarea acestor persoane nu face altceva decât să mărească numărul câinilor abandonaţi şi să descurajeze adopţia.

Având în vedere că prin dispoziţiile art.5 alin.1 lit.c din L.nr.205/2004 privind protecţia animalelor legiuitorul a stabilit în sarcina deţinătorilor de animale obligaţia de a asigura posibilitatea de mişcare suficientă acestor animale, solicităm sprijinul Primăriei Municipiului Dej şi a Consiliului Local în acest sens pentru ca aceste drepturi ale animalelor să poată fi respectate. Menţionăm că oferind acestă alternativă, în speţă un loc special amenajat pentru câinii cu stăpân unde aceştia să fie eliberaţi să alerge şi să se joace liberi, cu alţi câini, ar reduce considerabil riscurile de răspândire ale bolilor şi microbilor, dar ar şi stopa atât frica, cât şi fobia oamenilor legate de animale (alergii), inclusiv a părinţilor îngrijoraţi pentru sănătatea copiilor.

Amenajarea unui amplasament special destinat plimbării şi recreerii câinilor şi proprietarilor acestora este necesar să reprezinte o prioritate, deoarece zilnic alţi câini sunt aruncaţi pe străzi tocmai din cauza netratării acestui subiect şi aceştia devin un pericol pentru fiecare persoană din acest oraş.

O mare parte din cetăţenii oraşului deţin câini şi sunt persoane cu drept de vot, aşadar ei merită atenţie în aceeaşi măsură.

În ultimii ani în municipiul Dej a crescut exponenţial numărul animalelor de companie. Dovada în acest sens: creşterea numărului cabinetelor veterinare şi a magazinelor care comercializează hrană pentru animale, medicamente, cuşti, haine şi alte accesorii. Aproape că nu există scară de imobil sau casă în municipiul Dej în care o familie să nu deţină cel puţin un câine.

Problema este că nu avem unde să-i plimbăm şi să le oferim posibilitatea de a se mişca liber fără a le produce celor din jur stresul generat de nevoia şi implicit dreptul câinilor de a se mişca liber. Permanent apar certuri între cei care posedă câini de companie şi cetăţeni care nu au astfel de animale.

Se doreşte măcar un singur loc amenajat sub forma unui parc de agrement destinat câinilor de companie, în care deţinătorii de câini să poată ieşi cu aceştia la plimbare, aşa cum au multe oraşe din România, spre exemplu: Cluj-Napoca, Bucureşti, Braşov, Deva, Alba-Iulia, Timişoara, Botoşani etc…

Amenajarea unui parc nu presupune alocarea unor costuri pe care autoritatea locală având obligaţiile prevăzute prin disp.art.8 din O.G.nr.21 din 30 ianuarie 2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale nu le-ar putea aloca în vederea respectării Legii nr.205/2004, a Ordinului nr.523/2008 a O.U.G.nr.155/2001, a Convenţiei Europene pentru protecţia animalelor de companie semnată la Strasburg la 23 iunie 2003 şi ratificată de România prin Legea nr.60/2004.

Solicitările noastre se referă la alocarea spre amenajare şi amenajarea terenului de lângă terenul de fotbal sintetic din Parcul Mare, împrejmuirea acestuia cu un gard, amplasarea unor coşuri de gunoi specifice pentru ca proprietarii să poată face curăţenie după prietenele patrupede, un dispozitiv tip fântână, cu apă potabilă, cu vas încorporat la bază, amenajat astfel încât să nu permită acumularea apei. Astfel se va contribui la ridicarea gradului de civilizaţie, de siguranţă şi confort a comunităţii locale.

De asemenea, ridicăm în atenţia dvs. şi necesitatea toaletării digului din zona restaurantului Rex Parc deoarece în această zonă vegetaţia crescută în exces prezintă un real pericol atât pentru persoanele care doresc să se recreeze în acest spaţiu verde cât şi pentru persoanele care doresc să-şi plimbe animalele de companie în această zonă. Solicităm să aveţi în vedere şi toaletarea zonei de joacă pentru skateri pentru că este important ca locul de joacă pentru copiii de diverse vârste să fie cât se poate de sigur, iar pentru ca acest loc de joacă face parte din domeniul public, apreciem că atribuţiile privind amenajarea şi toaletarea acestui loc se află în aria de competenţă a autorităţilor locale, motiv pentru care formulăm şi această solicitare în atenţia dvs. Siguranţa şi confortul comunităţii ar trebui să fie un deziderat al autorităţilor locale, motiv pentru care suntem încredinţaţi că solicitările noastre vor fi soluţionate cu celeritate.

De asemenea, vă solicităm să vă îndreptaţi atenţia şi către solicitarea noastră privind amenajarea unei piste de biciclete în Parcul Mare, deoarece nici bicicliştii nu au posibilitatea reală de a se desfăşura liber pe aleile parcului deoarece trebuie să acorde o atenţie sporită copiilor care aleargă în spaţiul de joacă dar şi în afara acestuia, fapt care generează situaţii conflictuale între biciclişti şi părinţii copiilor aflaţi în parc. O pistă de biciclete amenajată conform standardelor ar asigura siguranţa şi confortul tuturor beneficiarilor Parcului Mare al oraşului”, transmit inițiatorii petiției.

Dejenii care doresc să semneze petiția sunt rugați să sune la numărul de telefon 0755.946.950 pentru a obține mai multe informații.

foto: eclujeanul.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER