Conectează-te cu noi

Administraţie

PREMIERĂ. Aproape 50 de străzi din Dej, MODERNIZATE! Proiectul se ridică la peste 20 de milioane de lei – VIDEO

Publicat acum

pe

loading...

Nu mai puțin de 46 de străzi din Dej ar urma să fie modernizate, valoarea proiectului fiind de peste 20 de milioane de lei. Municipalitatea va achita în jur de 9 milioane, suma urmând să fie rambursată, fără dobânzi și comisioane, în următorii 20 de ani.

Consilierii locali din Dej, întruniți în această după-amiază în ședință ordinară, au aprobat un proiect de hotărâre privind ”contractatarea unei finanțări rambursabile interne în valoare de 9.860.000 lei”. Deși în titlul proiectului s-a regăsit suma ”21.817.964,77 lei”, primarul Morar Costan a explicat că aceasta este valoarea totală a contractului, nu suma pe care o va plăti municipalitatea, fiind așadar vorba despre o eroare.

Contractul – care a fost semnat pe 24 octombrie, la București – prevede modernizarea a 46 de străzi din Dej care nu au fost eligibile pentru fonduri europene. Astfel, pentru modernizarea lor, Guvernul României va contribui cu aproximativ 11 milioane de lei – nerambursabile, în timp ce municipalitatea va achita în jur de 9 milioane de lei, sumă care trebuie rambursată în următorii 20 de ani. Pe an, municipalitatea va scoate din buzunare aproximativ 490.000 de lei.

Primarul Morar Costan a explicat și din ce bani plănuiește să achite ”rata”, anuală, către Guvern: ”Noi suntem în construcție cu zona Kaufland și încă două magazine în zonă, pe urmă discutăm și de zona Crângului care într-o perioadă de o lună, două, o concesionăm. Toate aceste valori de concesiune, de impozit pe aceste clădiri sunt mai mari decât valoarea anuală pe care noi trebuie să o distribuim. Am și găsit sursa de finanțare, astfel încât cetățenii din Dej, cei care locuiesc pe cele 46 de străzi, într-un an și jumătate, să aibă această investiție în poartă (…) În contextul dat, se face o investiție de 21 de milioane, 9 milioane din bugetul local pe o perioadă de 20 de ani, fără dobânzi, fără comisioane și suma de aproximativ 11 milioane să o primim de la Guvern”, a explicat edilul.

Ce urmează în perioada următoare a punctat tot Morar Costan. ”În data de 24 am semnat contractul, în 25 octombrie s-a declarat licitația pentru toate aceste lucrări. În data de 5 noiembrie se va deschide ofertarea și undeva până la finalul anului sau în ianuarie vom ști câștigătorul. Avem un contract ferm, nu vom da înapoi!”.

Proiectul a trecut cu 15 voturi ”pentru”. Spre finalul întrunirii, consilierii locali din Dej au aprobat și un proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico – economice și a indicatorilor tehnico – economici pentru proiectul: ”Modernizare Străzi în Municipiul Dej, Județul Cluj, 46 străzi, L=14.249 m”.

Vezi în MATERIALUL VIDEO de mai jos toate declarațiile făcute pe marginea acestui proiect de hotărâre. La minutul 03:20 sunt enumerate cele 46 de străzi:

Administraţie

Studiu de fezabilitate pentru autostrada care ar urma să treacă și prin Dej!

Publicat acum

pe

loading...

Ministrul demis al Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat că urmează să fie publicată pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) documentaţia pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru Autostrada Nordului, ofertele urmând să poată fi depuse până în ianuarie 2020.

Cuc spune că autostrada ar fi inclusă în Masterplanul de transport după 2020, însă proiectul autostrăzii de la Satu Mare la Suceava nu există deloc în MPGT, documentul strategic aprobat cu Comisia Europeană.

Am fost informat de către domnul director Scarlat (Sorin Scarlat, directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – n.r.) în cursul zilei de ieri că a semnat raportul de publicare pentru Autostrada Nordului Petea – Suceava. A fost un proiect care a fost trimis către ANAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice – n.r.) la sfârşitul lunii august. Luni va fi ridicat pe SEAP pentru depunerea ofertelor în ianuarie 2020. Vorbim de documentaţia pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru Autostrada Nordului”, a declarat Cuc, relatează Agerpres.

Este un obiectiv care era în Masterplan ca perioadă de implementare după 2020, dar noi am tras foarte mult de proiect în această fază de implementare pentru proiect, care, de altfel, ca viitorii guvernanţi, dacă vor trece testul în Parlament de mâine, să îl ducă la bun sfârşit şi nu să vină cu scuze, pentru că ar fi cel mai uşor să vii cu scuze ca să-ţi maschezi incompetenţa. Să le ducă mai departe, să asigure finanţare, să se plimbe pe şantiere, pentru că dacă nu umbli, nu te implici pe infrastructură, acestea nu vor fi finalizate”, a mai spus Cuc.

Autostrada Nordului ar urma să facă legătura între vama Petea din judeţul Satu Mare şi Suceava și ar urma să lege Satu Mare, Baia Mare, Dej, Bistrița, Vatra Dornei și Suceava.

Autostrada Nordului nu există în Masterplanul de Transport

Deși ministrul Cuc vorbește despre autostrada Nordului că ar fi inclusă în MasterPlan, acest proiect nu există deloc în documentul strategic, nici acum, nici după 2020, nici după 2030.

În varianta Masterplanului aprobat de Guvern în 2016 și convenit cu Comisia Europeană, în zona de nord între Satu Mare și Suceava nu există planificat nicio autostradă și nici vreun drum expres.

Ce există, însă, este un drum expres de la Satu Mare la Bistrița care va trece prin Dej. Iar de la Bistrița la Suceava există planificată modernizarea actualului drum sub denumirea de „Trans Regio”.

Informațiile oficiale despre proiectele rutiere din Master Plan pot fi consultate și pe harta oficială realizată de Compania de Drumuri.

Continuă să citești

Administraţie

DEJ | 215 străzi din municipiu vor beneficia de iluminat public cu LED!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Primarul municipiului Dej s-a aflat vineri la București, la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, unde a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public al Municipiului Dej”, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional.

Potrivit edilului Morar Costan, valoarea acestui proiect este de 9.900.000 lei iar contribuția de la bugetul local este de doar 2% din valoarea proiectului.

Conform sursei citate, investiția pentru creșterea eficientei energetice a sistemului de iluminat public al Municipiului Dej se va realiza prin montarea de corpuri de iluminat cu surse LED, care prmit reglarea fluzului luminos prin sistemul de gestiune nou implementat pe un număr de 215 străzi din municipiul Dej.

Proiectul are ca obiective eficientizarea sistemul de iluminat public, reducerea cheltuielilor anuale datorate consumului de energie electrică cu cel puțin 49% față de situația actuală, cu respectarea normelor și standardelor în vigoare din sectorul iluminatului public stradal, scăderea emisiilor de carbon datorate consumului redus de energie electrica, înfrumusețarea ambientului urban, precum și creșterea gradului de siguranță a persoanelor și a bunurilor.

Continuă să citești

Administraţie

Noul supermarket din Dej, în STAND-BY din cauza lipsei unui aviz. Executivul a propus ”o portiță” – VIDEO

Publicat acum

pe

loading...

Lipsa unui aviz a blocat, pentru moment, următorul pas în vederea ridicării unui nou supermarket pe Dealul Florilor din Dej. Consilierii locali ar fi putut forța nota cu ajutorul unei ”chichițe”, dar în final proiectul de hotărâre referitor la concesionarea terenului unde va fi ridicat supermarket-ul a fost retras de pe ordinea de zi, după ce majoritatea aleșilor locali au dat de înțeles că nu sunt de acord ”cu șmecheria” propusă de executiv. Vezi, mai jos, despre ce a fost vorba!

Consilierii locali din Dej s-au întrunit în această după-amiază, de la ora 15, în cadrul unei ședințe ordinare pe luna octombrie. Pe ordinea de zi s-au aflat și două proiecte referitoare la terenul de pe strada Crângului unde ar urma să fie construite un supermarket și o piață agroalimentară.

Dacă primul proiect (prin care s-a modificat o hotărâre anterioară) a trecut fără probleme la vot, al doilea proiect referitor la terenul de pe strada Crângului a generat numeroase discuții. Proiectul a privit ”aprobarea concesionării prin licitație publică a terenului în suprafață de 8.339 m.p., situat în Municipiul Dej, Strada Crângului Nr. 23, în vederea construirii unui spațiu comercial și parcări auto”.

”Este un drum foarte, foarte lung până când vom ajunge acolo unde dorim noi, să finalizăm ceea ce în urmă cu câteva luni de zile ne-am pus în gând (…) Ni s-au cerut avize, pe linie de siguranță națională, de la toate structurile – SPP, STS, SRI, DSP, MaN. Suntem în situația în care am obținut toate aceste avize într-o săptămână, dar trebuie să avem un aviz general de la Guvern (…) Eu am pus acest proiect pe ordinea de zi în ideea de a găsi soluții … Cred că în următoarele zile vom obține acest aviz de oportunitate”, a explicat primarul Morar Costan.

Mai întâi, la ce aviz lipsă a făcut referire primarul? Dej24.ro a aflat că este vorba despre ”avizul obligatoriu al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și al Statului Major General privind încadrarea obiectului concesiunii în infrastructura sistemului național de apărare”. Practic, deși s-au obținut toate celelalte avize necesare, astăzi, la momentul ședinței ordinare, avizul menționat mai sus lipsea. În ciuda acestei situații, proiectul de concesionare s-a aflat pe ordinea de zi.

Secretarul Primăriei Municipiului Dej, Cristina Pop a spus din capul locului că eu nu voi contrasemna de legalitate, dacă nu avem avizul. Puteți să vă exprimați (n.r. – în plen), dar va merge fără semnătura mea la Prefectură”.

În ciuda celor auzite, primarul a insistat: ”eu aș vrea ca fiecare să punem suflet, să încercăm să mergem mai departe pentru că este absolut logic. Noi avem aceste avize și se așteaptă avizul de la Institutul Național (n.r. – cel lipsă). Cu siguranță va veni în câteva zile. Ce facem? Mergem mai departe și ne asumăm această situație sau revenim peste câteva zile?”.

Viceprimarul Dora Muncelean a venit cu o ”portiță”: ”în lege nu este prevăzut că trebuie acel aviz PREALABIL. Da, este scris că e OBLIGATORIU, dar nu prealabil. Și atunci, dacă am vota și ulterior am obține avizele, am putea pune în aplicare hotărârea. Există și această portiță, ca să zic așa… Acum, decidem fiecare cum să facem…”.

Pe românește, consilierii ar fi putut vota proiectul de concesionare, chiar și fără avizul respectiv, având speranța că acesta va veni repede și de-abia apoi va ajunge proiectul de hotărâre la Prefectură, practic în formă completă. O ”șmecherie” cât se poate de românească…

”Lucrurile sunt clare, foarte clare! Ce portiță să utilizăm decât să respectăm legea? Nu o să votez la proiectul acesta, dar o să particip la o ședință de îndată, ne întâlnim, votăm și plecăm. Nu avem nevoie de portițe, artificii și alte găselnițe”, a zis Simion Buburuz.

Edilul Morar Costan a revenit: ”să mai discutăm…” și a anunțat că nu retrage proiectul. Cristian Filip a intervenit și a reamintit poziția secretarului Pop, care a spus, răspicat, că nu va contrasemna proiectul în aceste condiții, fără respectivul aviz. Primarul a reamintit la rândul lui ”portița” propusă de viceprimar, iar apoi a sugerat o pauză pentru ”consultări cu juriștii”.

În cele din urmă, Morar Costan s-a dat bătut. A revenit în sală și a anunțat că, totuși, retrage proiectul de pe ordinea de zi, urmând ca – după primirea respectivului aviz – să revină cu același proiect într-o ședință de îndată.

Vezi, mai jos, toate declarațiile făcut pe marginea acestui subiect:

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare