Administraţie
Primăria Municipiului Dej, 0% cea mai opacă autoritate publică locală
Publicat acum
8 anipe
Un studiu publicat ieri arată că Primăria Municipiului Dej – 0% cea mai opacă autoritate publică locală – nici un proiect de act normativ nu a fost supus consultarii publice.
Este vorba despre un studiu al Coaliției 52 privind transparența administrativă. Cinci primării municipale din județul Cluj au fost monitorizate timp de un an în sensul în care reacționează la cererile cetățenilor. Rezultatele obținute au fost prezentate, ieri, la Cluj de către Iosif Pop.
”În cele 5 municipii din județul Cluj s-au adoptat un numar total de 553 acte normative, în perioada monitorizată, dintre care 215 proiecte de acte normative au fost supuse consultării publice. Această imagine ne conduce la concluzia că prevederile legii transparenței decizionale(L52/2003) au fost aplicate într-o proportie de 38,87% la nivelul județului Cluj, punându-l într-un con de umbră cu accente de opacizare. Topul opacității versus transparență între municipiile judetului Cluj, din perspectiva supunerii proiectelor de acte normative în procesul de consultare publică, este următorul:
- Primăria Municipiului Dej – 0% cea mai opacă autoritate publică locală – nici un proiect de act normativ nu a fost supus consultarii publice (sau nu s-a transmis în termen informația publică solicitată);
- Primăria Municipiului Turda – 2,67% din actele normative adoptate au fost supuse consultării publice;
- Primăria Municipiului Cluj – 55,59% din actele normative adoptate au fost supuse consultării publice;
- Primăria Municipiului Gherla – 62,26% din actele normative adoptate au fost supuse consultarii publice;
- Primăria Municipiului Campia Turzii – 88,88% din actele normative adoptate au fost supuse consultării publice;
Dintr-un total de 553 de acte normative adoptate în municipiile jud. Cluj (187 – Turda, 53 – Gherla, 9-Câmpia Turzii și 304 – Cluj-Napoca), doar două proiecte de acte normative au suferit modificari în procesul de consultare publică (1 – Cluj Napoca si 1- Campia Turzii).
Cetățenii și asociațiile legal constituite nu își văd rostul în interactiunea cu autoritățile publice de care aparțin și nu interacționează în procesul de consultare publică. În perioada monitorizată s-au înregistrat 14 opinii scrise depuse de cetățeni și asociații legal constituite și doar două solicitări de dezbateri publice din partea asociațiilor legal constituite, toate fiind contorizate la Primăria municipiului Cluj Napoca”, se arată în respectivul studiu.
ACTUALIZARE: ”Administraţia dejeana este transparentă
La nivelul Municipiului Dej toate actele normative au fost transmise spre informare cetăţenilor, au fost afişate la sediul Primăriei Municipiului Dej, pe site-ul instituţiei, au fost transmise presei. De asemenea şedinţele de consiliu local au fost publice, cu participarea presei, fiind transmise şi în direct prin canale media.
Fiecare act normativ, trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a primi avizul de legalitate. În anul 2015 din totalul de 158 proiecte de hotărâre, 153 iniţiate de primar şi 5 iniţiate de Consiliul Local, toate au primit avizul de legalitate din partea Prefecturii Cluj, aşa cum prevede legea, ca urmare toate procedurile de legalitate au fost respectate de către Primăria Dej.
Aceeaşi situaţie a fost şi în cazul proiectelor de hotărâre din anul 2016 , când toate cele 40 de proiecte de hotărâre, iniţiate de primar, au primit avizul de legalitate din partea Prefecturii Cluj.
Toate actele normative au avut la bază, sute de audienţe, întâlniri cu cetăţenii în teren şi dezbateri publice, acolo unde prevede legea la unele proiecte existând şi sugestii de îmbunătăţire din partea cetăţenilor.
Avem respect faţă de toate asociaţiile sau organizaţiile care vor să se implice sau să solicite informaţii din partea administraţiei publice dejene, din păcate se pare că este o necorelare între ceea ce s-a întâmplat în fapt din punct de vedere administrativ la Dej şi datele pe care asociaţia care a realizat studiul, le deţine”, se apără primarul Morar Costan.