Conectează-te cu noi

Administraţie

Profesorul Jánossy Sándor, CETĂȚEAN DE ONOARE al municipiului Dej – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Profesorul Jánossy Sándor, CETĂȚEAN DE ONOARE al municipiului Dej (3)

În cadrul ședinței ordinare de azi, consilierii locali din Dej au decis să îi acorde titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Dej profesorului Jánossy Sándor.

Jánossy Sándor s-a născut la Dej în anul 1926, unde a absolvit ciclul primar și gimnazial, fiind elev al unității de învățământ reformate de atunci. Între 1943-1944 este elev, în primul an de studiu, la liceul pedagogic de băieți de stat de la Cluj. Furtuna istoriei îl ia și pe el și este înrolat în armată între anii 1944/1945. Trăiește evenimente dramatice pe care nu le va uita niciodată, dar norocul sau poate voia sorții îl aduc înapoi acasă, la Dej.

În toamna anului 1945 își continuă studiile și după ce obține diploma de învățător este numit director-învățător în comuna Jamu Mare din județul Timiș, dar revine la Dej unde va preda până în 1952. Jánossy Sándor obține diploma de profesor de biologie-geografie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în anul 1960.

De atunci este profesor la Dej, fiind și inspector școlar al raionului Dej (răspundea de școlile cu predare în limba maghiară). Jánossy Sándor a fost profesorul de biologie-geografie al secției maghiare, după care va preda din 1977 la Liceul ”Andrei Muresanu” în limba română și maghiară, până la pensionare.

De menționat și că profesorul Jánossy Sándor a devenit apicultor licențiat în 1947. Din ’71 este membru onorific al Asociației de Protecția Păsărilor din Ungaria, preluând apoi distincția Asociației Naționale a Apicultorilor din România, la Cluj (1976). Bineînțeles, Jánossy Sándor s-a ocupat și de studierea frumuseților și valorilor naturii de la Dej și împrejurimi (1978), realizând totodată și un studiu referitor la cercetarea meteo de la Dej între 1607-1982. Activitatea sa profesională avea să fie răsplătită în anul 1981, atunci când i-a fost conferit titlul de Profesor Emerit la Cluj, și în 2000 când a fost distins de Asociația Cadrelor Didactice Maghiare din România cu premiul de Dascăl Emerit. Mai mult decât atât, în 2009 a fost ales să i se ofere prestigioasa distincție „Floare de colț” de către Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România.

În cariera sa de profesor, de 43 de ani, a realizat numeroase însemnări și lucrări științifice, după cum urmează: ”Rețeaua școlară din Dej de la începuturi până în zilele noastre”, ”Examinarea microorganismelor care poluează aerul orașului, poluarea mediului” (1978), ”Fauna și flora, raritățile orașului Dej și a împrejurimilor” (1987), ”Istoria meteorologiei orașului Dej între 1607-1982” sau ”Valea Someșului în timpurile de demult” (1986).

”Jánossy Sándor se autoconsideră un patriot local și, într-adevăr, i se potrivește în totalitate acest atribut.  Comunitatea mare și mică, profesorii, elevii, părinții, membrii parohiei reformate, cetătenii maghiari și români ai Dejului îl respectă și îl iubesc pe domnul profesor, care se remarcă prin corectitudine, modestie și empatie față de semeni”, a spus Lukács Éva despre profesorul Sándor.

”Activitatea de dascăl pe care o desfășura este exemplul activității conștiincioase. A călăuzit cu multă grijă copiii care i-au fost încredințați. Randamentul unui profesor se măsoară prin succesul elevilor, și de acest fapt a ținut cont în cele patru decenii de activitate, de aceea a fost un factor determinant pentru cariera a mai multor tineri. Decenii la rând a fost de-a dreptul îndrăgostit de profesie și de natură”, crede Annamaria Kovrig, consilierul local al UDMR.

Astăzi, la inițiativa UDMR, consilierii locali din Dej au avut pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind aprobarea acordării titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Dej profesorului Jánossy Sándor.

După expunerea proiectului, a luat cuvântul Bob Axinte – directorul Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” Dej, care a vorbit despre progresul carierei renumitului profesor, iar primarul municipiului Dej, Morar Costan, l-a felicitat pentru întreaga activitate depusă de-a lungul vieții, venită în sprijinul comunității.

Ulterior, aleșii locali au trecut la vot, profesorul Jánossy Sándor fiind desemnat, în unanimitate, cetățean de onoare al municipiului Dej.

Jánossy Sándor a mulțumit consilierilor și le-a transmis că pentru înfrumusețarea Dejului stă la dispoziție oricând și poate fi contactat la orice oră din zi și din noapte, dacă e nevoie de opinia lui sau de sfaturile sale.

Vezi în MATERIALUL VIDEO de mai jos ce a mai spus Jánossy Sándor, cel mai proaspăt Cetățean de Onoare al Municipiului Dej.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER