Conectează-te cu noi

Social-Cultură

PROTEST în stradă! Un medic din Bobâlna a ieșit în fața Primăriei Cluj-Napoca, împreună cu familia

Publicat acum

pe

FOTO – ziuadecj.realitatea.net

Un medic din comuna clujeană Bobâlna a ieșit în stradă să protesteze împotriva unor măsuri pe care le consideră abuzive, scrie Ziua de Cluj.

Medicul de familie Ramona Pocol, din comuna Bobâlna, a ieșit în stradă să protesteze împotriva unor măsuri luate de primar și de Consiliu Local, pe care le consideră abuzive. I-a luat în fața Primăriei Cluj-Napoca atât pe soț, cât și pe copii. Concret, Consiliul Local a stabilit un nivel al chiriei pentru spațiul unde funcționează cabinetul medical care rivalizează, potrivit doctoriței, cu prețurile din comuna Baciu, de exemplu.

Femeia are contract de comodat pe 15 ani. În primii cinci ani, a plătit 1 euro pe metru pătrat anual. Contractul trebuia renegociat după cinci ani, dar au trecut opt de atunci. În cele din urmă, fără notificări prealabile, Consiliul Local a decis să modifice unilateral prețul: de la 75 de euro pe an la 151 de euro pe lună.

În data de 24.11.2017, viceprimarul a venit în cabinet să mă anunțe că în data de 10.11.2017 s-a hotărât de către consiliu să-mi majoreze chiria la 151 euro/lună, deși eu am un contract de comodat în care se specifică faptul că prețul chiriei se negociază și se pornește de la prețul pieței (comuna se află la 19 km de Dej și nu are nicio dotare, eu am suportat conectarea la toate utilitățile și am întreținut spațiul – ultima dată am zugrăvit în 2017).

L-am întrebat pe primar de ce s-a stabilit această chirie și mi-a spus că nu se poate face nimic, pentru că li s-a impus de la Curtea de Conturi să îmi modifice chiria pentru că era prea mică (75 euro/an), dar nu mi-a putut justifica suma: așa au procedat și alte primării – ăsta mi-a fost răspunsul și că toată lumea cunoaște prețul pieței pe zonă!

Am trimis o contestație printr-un avocat prin care li se spune că trebuie o evaluare a spațiului de către o firmă specializată, pentru stabilirea prețului. Am început să protestăm față de aceste abuzuri, prin manifeste lipite pe geamurile mașinilor personale, pancarte afișate pe pereții casei proprietate personală și chiar prin proteste în față Primăriei„, a spus Pocol, potrivit sursei citate.

Luni, aceasta a semnat însă contractul. Ea spune că a fost amenințată că, în cazul în care nu va accepta noua chirie, va fi adus un alt medic de familie. Acest lucru a fost confirmat de primarul Augustin Mureșan.

Primăria este proprietara spațiului unde funcționează cabinetul medical. Am băgat acolo 2 miliarde de lei (lei vechi, n. red.). Nouă ne-a cerut Curtea de Conturi ca în prima ședință de Consiliu Local care a urmat controlului să mărim chiria, pentru că la un euro pe metru pătrat pe an nu putem să amortizăm modernizările. Dânsa are cabinetul acolo de opt ani; are contract pe 15 ani, dar prețul urma să fie modificat după primii cinci ani.

Consiliul Local a decis modificarea chiriei, de la un euro pe metru pătrat pe an la doi euro pe metru pătrat pe lună. Asta înseamnă cam 150 de euro. Doamna doctor a contestat decizia, așa că am angajat un evaluator care a stabilit un preț de 130 de euro. Am abrogat prima decizie de Consiliu Local și am stabilit acesta ca preț final. Doamna doctor a și semnat noul contract. Dar nu e nicio problemă. Dacă nu era de acord, găseam noi doctor, să nu rămână 11 sate fără medic de familie„, a spus primarul comunei Bobâlna, conform Ziua de Cluj.

Situația de acum face parte dintr-o suită de situații tensionate între primar și doctoriță, soția fostului șef de post din Bobâlna. „Din păcate, nu mă înțeleg cu d-l primar Augustin Mureșan încă din 2009, când sub diferite pretexte a început să încurce activitatea cabinetului, consider eu că din motive personale. Se răzbună pe mine din cauză că soțul meu era șef de post pe atunci și nu era de acord cu abuzurile multiple care aveau loc în comună„, susține Pocol.

Este vorba de probleme legate de întreținerea și funcționarea spațiului unde își desfășoară activitatea cabinetul. Cel mai recent a fost un incident din vara anului trecut. „În vara lui 2017, soțul meu a depus plângere la poliție împotriva șoferului mașinii școlii, care ne-a spart parbrizul mașinii achiziționate cu o zi înainte.

Acest șofer, Adrian Pop, cu cazier auto, respectiv de conducere sub influența alcoolului, transporta zeci de copii de grădiniță și de școală și este văr cu viceprimarul Dan Florin Pop. Cu această ocazie, au început intimidări, diferite abuzuri la adresa soțului meu și familiei„, a explicat doctorița.

Fostul șef de post este mai în vârstă decât doctorița și o influențează. El este un om care dă în judecată pe toată lumea„, a afirmat primarul Augustin Mureșan.

 

Sursa – ziuadecj.realitatea.net

Social-Cultură

Peste 150 de absolvenți vor susține cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat la Dej!

Publicat acum

pe

Peste 45.000 de elevi s-au înscris anul acesta la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat, dintre care aproape 24.500 sunt absolvenţi ai promoţiei 2017-2018, iar 16.000 de candidaţi sunt din seriile anterioare, potrivit Ministerului Educației Naționale.

La nivelul municipiului Dej, cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat se va desfășura la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” și va fi susținută de cei peste 150 de absolvenți înscriși, care provin atât din municipiul Dej, cât și din Gherla.

Sesiunea a doua a Bacalaureatului 2018 va începe luni, 20 august, cu proba la Limba şi Literatura Română, urmată, pe 21 august, de proba la Limba şi Literatura maternă, proba obligatorie de profil va avea loc pe 22 august, iar ultima probă este cea la alegere şi va fi susţinută pe 23 august.

De asemenea, probele orale vor începe cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care se vor desfăşura pe 24 şi 27 august, pe 28 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, între 29-30 august, evaluarea competenţelor digitale, iar examenul se va încheia pe 30-31 august, când este programată evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Primele rezultate ale sesiunii de toamnă a bacalaureatului vor fi afişate pe 1 septembrie, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 16:00 – 20:00. În perioada 2-5 septembrie contestaţiile vor fi soluţionate, iar pe 6 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.

Procentul de promovabilitate la examenul de Bacalaureat 2018, după soluţionarea contestaţiilor, este de 69,7%, în creştere de la 67,7%, cu 2% mai mult faţă de rezultatele iniţiale. Numărul mediilor de 10 a crescut la 132, iniţial fiind înregistrate 104, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

Social-Cultură

Peste 120 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală la Mănăstirea Nicula

Publicat acum

pe

Peste 120 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală, în ultimele trei zile, în timpul pelerinajului de la Mănăstirea Nicula, majoritatea cazurilor fiind lipotimii cauzate de căldură, de lipsa alimentaţiei sau a medicaţiei administrate necorespunzător, transmite Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Cluj, Cătălin Uţă, a declarat, miercuri, presei, la Mănăstirea Nicula că într-un singur caz s-a impus transportul unui pacient la Spitalul din Gherla.

Am intervenit începând de luni la Mănăstirea Nicula la peste 120 de cazuri, dintre care doar unul a avut nevoie de transport la Spitalul Gherla. A fost vorba despre un copil cunoscut epileptic care trebuia investigat şi ţinut sub supraveghere medicală. Au predominat lipotimiile, din cauza căldurii, a lipsei alimentaţiei şi medicaţiei care nu a fost administrată corespunzător, dar am avut şi reacţii alergice la înţepături de albine”, a spus Uţă.

Slujba de Liturghie oficiată, miercuri, la Mănăstirea Nicula s-a încheiat după ora 11:30.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

Social-Cultură

Rezultate foarte bune pentru două eleve din Dej și Gherla la Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale” – FOTO

Publicat acum

pe

Cinci elevi clujeni, câştigători ai locurilor I la faza județeană a Olimpiadei „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”, desfășurată în luna mai la Cluj-Napoca și organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj și Facultatea de Teologie Ortodoxă, au reprezentat județul în cadrul celei de a XXIII-a ediţii a fazei naționale a Olimpiadei, ce a avut loc în perioada 24 – 29 iulie, la Sibiu.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul ASTRA, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al judeţului Sibiu și s-a desfășurat, ca în fiecare an, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Elevii clujeni s-au întors acasă cu patru premii importante, acestea constând în bani, cărți, rechizite și articole de îmbrăcăminte:

  • Premiul I – Secțiunea Sculptură/Prelucrare artistică a lemnului – Balázs Andor – Clubul Copiilor Huedin – instr. Benk Andras și Secțiunea Podoabe din mărgele – Tania Cornea – Clubul Copiilor Gherla, instr. Daniela Katona
  • Premiul II – Secțiunea Realizare costum popular – Nadia Gavriș – Lic.Teoretic „Octavian Goga” Huedin
  • Premiul III – Secțiunea Cusături – Maria Pîrv – Lic.Teoretic „Lucian Blaga” Cluj-Napoca – instr. Rebeca Făt
  • Mențiune – Secțiunea Podoabe din mărgele – Galu Lorena – Clubul Copiilor Dej, instr. Katona Daniela.

Tot în contextul promovării meșteșugurilor din zona Clujului, Centrul Creației Populare a organizat în perioada 6 – 11 august, la Baza de pregătire a Crucii Roșii de la Valea Ierii, o tabără de meșteșuguri la care au participat 25 de elevi de la diverse școli din județ. Atelierele desfășurate cu acest prilej, sub atenta îndrumare a meşterilor Daniela Katona și Izabela Bucur, au reprezentat o bună ocazie pentru acești copii de aprofundare a cunoștințelor despre meșteșugurile tradiționale specifice, precum: prelucrare lut, realizare podoabe din mărgele și împâslit lână.

Tabăra, organizată anual și oferită acestor copii în mod gratuit, se doreşte a fi o răsplată pentru elevii care practică meşteşugul în cadrul atelierelor opţionale din şcoli şi cluburi de copii şi, totodată, un îndemn în a nu-şi abandona pasiunea. Încurajarea lor este esenţială, deoarece alături de profesorii lor, ei duc mai departe practicarea meşteşugurilor artistice autentice, aflate pe cale de dispariție.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare