Conectează-te cu noi

....

Administraţie

PSD, prima ”înfrângere” în CL Dej. BALTA de pe Dealul Florilor rămâne în STAND-BY

Publicat acum

pe

....

Lac Balta Dej (5)

Social-democrații din Consiliul Local Dej au simțit astăzi pe propria piele ce înseamnă să ai majoritate, dar să nu poți aproba un proiect de hotărâre.

....

Consilierii locali din Dej s-au întrunit în această după-amiază în cadrul unei ședințe ordinare pe luna iulie. Cu siguranță cel mai discutat proiect de pe ordinea de zi a reprezentat „aprobarea rezilierii Contractului de asociere în participațiune Nr. 12204/24 mai 2005 încheiat între Municipiul Dej și S.C. Norserv S.R.L.”. Este vorba despre firma care se ocupă de întreținerea lacului (”Balta”, așa cum este cunoscută de dejeni) situat în cartierul Dealul Florilor.

Dej24.ro a scris despre situația deplorabilă în care se află zona de agrement de pe Dealul Florilor. Problema nu este una de actualitate, aceasta fiind de mult timp cunoscută dejenilor care aleg să își petreacă după-amiezile sau serile în această zonă a orașului. Mirosul este insuportabil, iar cei care ies la o plimbare, în special pe perioada verii, au parte de adevărate aventuri cu țânțarii care doresc neapărat să se ”înfrupte” din trecători.

Tocmai din această cauză (și nu numai, pentru că se dorește altceva în respectiva locație), municipalitatea și-a exprimat încă de acum câțiva ani intenția de a (re)intra în posesia zonei de agrement. Astăzi, în cadrul ședinței ordinare, primarul Morar Costan a încercat să treacă la fapte și a pus pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind „aprobarea rezilierii Contractului de asociere în participațiune Nr. 12204/24 mai 2005 încheiat între Municipiul Dej și S.C. Norserv S.R.L.”.

În expunerea proiectului, primarul Morar Costan a declarat că ”e momentul să luăm o decizie pentru deblocarea situației”, menționând totodată că își dorește implementarea unui proiect nou pe Baltă. Edilul a mai explicat că administratorul societății comerciale Norserv a invocat sume foarte mari investite de-a lungul anilor în lac, sume care vor fi stabilite de instanță (și despăgubirile, dacă va fi cazul), întrucât există deja un proces deschis între cele două părți asociate în participațiune, conform contractului nr. 12204 din 2005.

Morar Costan a mai arătat că lacul nu a fost întreținut și îngrijit, aceasta fiind una dintre obligațiile societății comerciale și principalul motiv care l-a determinat să ”pună piciorul în prag” și să propună rezilierea contractului.

Simion Buburuz a fost primul consilier local care a luat cuvântul pe marginea acestui subiect. ”Vreau să rezolvăm problema, situația este una penibilă”, a spus acesta încercând cumva să puncteze din start – indirect – ideea că nu contează că respectiva societate este controlată de familia fostului său coleg din CL, Viorel Federiga, liberal și el. În același timp, reprezentantul PNL a sugerat amânarea proiectului – pe luna viitoare – pentru a fi ”blindați” din punct de vedere juridic. ”Mai putem aștepta atât, dacă tot s-a așteptat atâția ani”, a precizat Buburuz.

De aceeași părere a fost și Marius Butuza. ”Nu vrem să tergiversăm această problemă, dar nu există o sentință pentru această cauză. De ce să ne asumăm responsabilitatea?”, a menționat acesta în plen. Butuza și-a sfătuit colegii din CL să fie circumspecți în ceea ce privește votarea acestui proiect, ridicând câteva semne de întrebare: ”oare nu este culpă comună? Au fost sesizate toate aceste nereguli de către asociatul Primăriei? S-a raportat situația?”. Liberalul și-a încheiat luarea de cuvânt cu o propunere de ”amânare până la soluționarea cauzei în instanță”.

Traian Mureșan a întrebat și el ”ce adrese sau notificări s-au făcut pentru a le transmite că nu și-au făcut treaba?”, pentru ca mai apoi Morar Costan să intervină prompt: ”acestea nu sunt motivații pe fond, e o <<surpriză>> poziția PNL-ului…”, lăsând să se înțeleagă că ceea ce se întâmplă la acest proiect e de fapt un joc politic PSD vs. PNL.

”Nu reprezint PNL, aici sunt consilier local”, i-a transmis Buburuz primarului, moment în care a început o adevărată discuție pe marginea acestui subiect: ”consilier local” sau ”reprezentant al unui partid?”. Cea mai haioasă declarație i-a aparținut, totuși, lui Butuza: ”Procurorii nu o să vă întrebe de la ce partid sunteți”, afirmația sa stârnind hohote de râs în sală.

Ulterior, tabăra liberală a solicitat completarea dosarului cu toate informațiile considerate lipsă la acest proiect de hotărâre. După o pauză de aproximativ 20 de minute – timp în care s-au purtat discuții pe balcon, aleșii locali s-au așezat din nou la masă pentru a își exprima opțiunile.

”Dacă nu trece proiectul, săptămâna viitoare vă chem din nou în ședință”, le-a transmis primarul, conștient că nu prea are cum să obțină cele 13 voturi necesare (doar 11 reprezentanți PSD au fost prezenți la întrunire). Comisiile s-au pronunțat favorabil, însă la vot doar 12 consilieri au votat ”pentru” (social-democrații și Kovrig Anamaria – UDMR). Morar Costan&Co. ar fi avut nevoie de două treimi din numărul aleșilor pentru ca acest proiect să treacă.

Practic, social-democrații din CL Dej au simțit astăzi pe propria piele ce înseamnă să ai majoritate (11 mandate), dar să nu poți aproba un proiect de hotărâre de acest gen.

Astfel, ca urmare a acestei ”înfrângeri” usturătoare, PSD-iștii se văd nevoiți – prin primarul Morar Costan – să repună acest proiect pe masa de ședință, săptămâna viitoare, cel mai probabil marți.

Vă reamintim, contractul de asociere în participațiune, încheiat între Municipiul Dej și S.C. NORSERV S.R.L., a fost semnat pe data de 24 mai 2005 și a constat în aprobarea amenajării şi exploatării zonei de agrement „Lac” situat pe str. Crângului, f.n.

Tot atunci s-a aprobat și încheierea unui contract de concesiune a zonei de agrement pentru o perioadă de 49 de ani. Dej24.ro vă prezintă mai jos textul hotărârii din 2005.

TEXTUL HCL:

HOTĂRÂREA NR. 53
din 31 martie 2005

privind aprobarea asocierii în participaţiune a Consiliului local al municipiului Dej şi S.C. NORSERV S.R.L. DEJ în vederea amenajării şi exploatării zonei de agrement, Lac situat în Dej, str. Crângului, f.n.

Consiliul local al municipiului Dej, întrunit în şedinţa de lucru ordinară,

Având în vedere proiectul de hotărâre prezentat din iniţiativa primarului municipiului Dej prin care se propune aprobarea asocierii în participaţiune a Consiliului local al municipiului Dej şi S.C. NORSERV S.R.L. DEJ în vederea amenajării şi exploatării zonei de agrement Lac situat în Dej, str. Crângului, f.n., proiect de hotărâre însoţit de Raportul nr. 7353/II din 17.03.2005 al S.U.A.T. din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei municipiului Dej şi avizat de Comisia pentru amenajarea teritoriului si urbanism, realizarea lucrărilor publice, protecţia mediului, conservarea monumentelor istorice si de arhitectură şi Comisia Economică în şedinţele din data de 29.03.2005, respectiv 30.03.2005;

În baza prevederilor art. 251 – 256 Cod comercial, art. 942 şi urm. Cod civil, H.C.L. nr. 123 din 27 octombrie 1999

În temeiul prevederilor art. 38 alin. 2 lit. „f” „g” şi „x” şi art. 46 alin. 2 din Legea nr. 215/23.04.2001 privind administraţia publică locală;

H O T Ă R Ă Ş T E :

  • Art. 1 – Se aprobă asocierea în participaţiune a Consiliului local al municipiului Dej şi S.C. NORSERV S.R.L. DEJ în vederea amenajării şi exploatării zonei de agrement Lac situat în Dej, str. Crângului, f.n.
  • Art. 2 – Se aprobă încheierea contractului de concesionare pentru desfăşurarea activităţii de amenajare şi exploatare a zonei de agrement Lac situat pe str. Crîngului f.n. pe o perioadă de 49 ani.
  • Art.3 –Cu ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri se încredinţează Direcţia Tehnică şi Direcţia Economică din cadrul Primăriei municipiului Dej.

Preşedinte de şedinţă
MÎNZAT MARIUS

Contrasemnează:

Nr. consilieri în funcţie 19
Nr. consilieri prezenţi 18
Nr. voturi pentru 18
Nr. voturi împotrivă 0
Abţineri 0

S E C R E T A R,
Andron Covaciu

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER