Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Recital cameral extraordinar susținut de CVARTETUL TRANSILVAN, la Dej – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Cvartet Transilvan (2)

Centrul Cultural Arta din Dej a găzduit în această seară recitalul cameral extraordinar susținut de CVARTETUL TRANSILVAN.

În cadrul evenimentului, membrii cvartetului, Gabriel Croitoru, Nicușor Silaghi, Marius Suărășan și Vasile Jucan, au interpretat lucrarea ”Ultimele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce” pe creația muzicală a compozitorului Joseph Haydn. Evenimentul s-a bucurat de un real succes, sala fiind arhiplină. La eveniment au participat și primarul Morar Costan, deputatul Cornel Itu și viceprimarul Aurelian Mureșan.

Cvartetul Transilvan a luat ființă în anul 1987. Într-o perioadă relativ scurtă de timp a obținut numeroase premii și distincții naționale, printre care Premiul I la Concursul Național pentru cvartete de coarde ”Gheorghe Dima”, Premiul Asociației Criticilor Români și Premiul Uniunii Compozitorilor din România. La numai doi ani de la formare, datorită nivelului profesional de excepție, Cvartetul Transilvan dobândește statutul de cvartet de stat în cadrul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj Napoca.

Cvartetul clujean a fost remarcat de Earl Carlyss, membru al Cvartetului Juilliard, care i-a invitat pe interpreții clujeni să participe la Festivalul din Aspen (Colorado, 1991), oferindu-le și o bursă de specializare în cadrul Centrului de Studii Avansate pentru cvartete de coarde. Avându-l ca mentor pe Earl Carlyss, Cvartetul a avut ocazia să se perfecționeze în acest prestigios centru de studii trei ani consecutiv, cu o serie de artiști de talie mondială, precum Emerson String Quartet, American String Quartet, Cleveland String Quartet sau Mendelsohn String Quartet, fiind apoi invitați să efectueze un amplu turneu de concerte pe teritoriul S.U.A.

Începând cu anul 1998, Cvartetul Transilvan are în componență la prima vioară pe Gabriel Croitoru (din ansamblu au mai făcut parte şi violoniştii Cristian Tănase şi George Dudea), unul dintre cei mai valoroși violoniști români ai perioadei actuale. Pentru meritele sale artistice deosebite, statul român i-a acordat lui Gabriel Croitoru privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu („Catedrala”), care i-a aparținut lui George Enescu.

Intensa activitate artistică a Cvartetului se reflectă în multiplele concerte, susținute întotdeauna la un înalt nivel, în România și în întreaga lume. Cvartetul a participat la festivaluri internaționale de prestigiu, precum Aspen Music Festival, Ravinia Festival (S.U.A.), Aldeburgh Festival, Bath Festival, Edinburgh Festival, Belfast Festival (Marea Britanie), Kuhmo (Finlanda), Bad Gleichenberg, Salzburg (Austria), Chemnitz (Germania), Salamanca (Spania), Aiche sur Alsette (Luxemburg), Aix en Provence (Franța) etc. În cei peste douăzeci și cinci de ani de activitate artistică, Cvartetul Transilvan a susținut peste 2000 de concerte, reprezentând totodată România și prin concerte organizate cu ocazia evenimentelor importante și a întâlnirilor diplomatice la nivel înalt (Consiliul Europei, Comisia Europeană, vizite prezidențiale, aniversări naționale etc.).

Vezi o GALERIE FOTO pe pagina de facebook Dej24.ro.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER