Conectează-te cu noi

Naţional

Record absolut de înmatriculări mașini în prima zi după eliminarea taxelor

Publicat acum

pe

Prima zi în care românii și-au putut cumpăra și înmatricula autoturisme fără impunerea vreunei taxe, 1 februarie, a adus în ghișeele serviciilor de înmatriculări dosarele a 6.791 vehicule. Cifrele reprezintă un record absolut pentru o singură zi în activitatea de înmatriculare vehicule, potrivit site-ului profit.ro.

Serviciile de înmatriculări vehicule din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Direcția Regim Permise și Înmatriculare Vehicule, au înregistrat un val uriaș de cereri la ghișee, în condițiile în care românii nu au mai avut de ieri obligația plății unei taxe de mediu, a unei taxe de înmatriculare sau altă formă de taxare, introduse succesiv de la intrarea României în UE. Anterior datei de 1 ianuarie 2007, automobilele din import avea două limitări, una fiind cea de vechime (8 ani), iar alta fiind reprezentată de taxa vamală și accize, potrivit sursei citate.

Pe 1 februarie, toate acestea au dispărut, iar românii au înmatriculat 6.791 de vehicule, din care numai 868 dintre vehicule au fost noi, restul de 5.923 fiind autoturisme second-hand de import. La acestea s-au adăugat autovehiculele reînmatriculate (de pe piața internă) care nu apar în statistici.

Cele mai multe vehicule introduse pentru prima dată în circulație au fost mașinile second-hand importate, respectiv 5.450 de autoturisme și doar 473 de vehicule comerciale, conform publicației citate.

Cele mai multe autoturisme înmatriculate au fost Volkswagen, 1713, din care 543 au fost VW Golf, majoritatea echipate cu motorul 1.9 TDI. Pe locul al doilea s-au situat autoturismele Opel, 637 unități, majoritatea Astra cu motorul 1.7 TDI. A treia marcă preferată a fost Audi, cu 515 unități înmatriculate, majoritatea A4, cu motor 1.9 TDI. Ford, 513 autoturisme, cel mai prezent model fiind Focus, cu motorul 1.8 diesel.

O altă marcă premium, BMW, a fost printre preferatele românilor în prima zi fără taxă de mediu, cu 503 autoturisme înmatriculate, fiind introduse în țară în egală măsură modelele 320d și 520d.

Dintre vehiculele noi, 652 au fost autoturisme, restul de 216 fiind autoutilitare.

Cele mai multe vehicule înmatriculate, 571, s-au înregistrat, așa cum era de așteptat, la București, unde cozile de la ghișee au ajuns din nou la cote ridicate.

Cu o zi înainte fuseseră înmatriculate în toată țara doar 435 vehicule, din care 242 vehicule noi și 193 vehicule second-hand de import. De altfel, într-o zi aglomerată din 2016 erau înmatriculate cel mult 2.000 de autovehicule.

În perioada de boom a industriei auto românești, 2007 – 2008, erau înmatriculate aproximativ 35.000 de autoturisme lunar, cu o medie în zilele lucrătoare de 1.500 de autoturisme.

Dacă se menține acest ritm de înmatriculări, este foarte probabil ca volumul importurilor de autovehicule rulate să depășească estimările de 500.000 de untiăți făcute de reprezentanții APIA.

 

Sursa – profit.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER