Conectează-te cu noi

Eveniment

Recrutat de Securitate pe când era elev în Dej. Cum spiona apoi turiștii străini. Acum e judecător

Publicat acum

pe

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) cere instanței să constate că judecătorul Ovidiu Viorel Galea de la Tribunalul Bihor a fost colaborator al Securității.

Potrivit cererii de chemare în judecată adresată Curții de Apel București, magistratul bihorean a fost recrutat de Securitatea comunistă pe când era elev la un liceu din Dej, apoi încadrat ca locotenent de Securitate la Inspectoratul Județean Timiș, Serviciul III, scrie Radio Europa Liberă.

Pe 2 martie 1981, Ovidiu Galea semna un angajament de loialitate față de securitatea statului, în prezența lt.major Laurențiu Munteanu, angajat al Securității Dej. Documentul, completat olograf pe tipizat dactilografiat a fost semnat indescifrabil de Ovidiu Galea.

Considerând că apărarea patriei, a securității statului constituie o obligație patriotică a întregului popor, înscrisă în Constituție, subsemnatul Galea Ovidiu Daniel, născut la data de (…) din instituția de învățâmânt Liceul industrial de Construcții 1 Dej, mă angajez să sprijin în mod secret, activ și sincer organele de securitate în activitatea pe care o desfășoară pentru prevenirea, descoperirea și lichidarea infracțiunilor îndreptate împotriva securității statului, pentru combaterea oricăror manifestări care afectează interesele orânduirii noastre socialiste”, se arată în angajamentul semnat de viitorul judecător.

El a primit numele conspirativ „Sorin”, documentul fiind însușit pe când era elev în clasa a XI a Liceului Industrial de Construcții Dej. Despre Galea, ofițerul de legătură Munteanu susținea că este „bun observator, are calități intelectuale bune, este cinstit și discret, cu posibilități de informare în rândul elevilor și la domiciliu”.

Ofițerul de Securitate a mai notat în dosarul lui Galea câteva scurte caracterizări ale activității acestuia în rețea: „colaboratorul a furnizat în mod constant informații din mediul elevilor, dovedind interes în munca de culegere a informațiilor. Și-a adus aportul la clarificare aunor probleme de interes operativ din liceu și activiattea unor persoane aflate în atenție, pe lângă care a fost dirijat. Printr-o educație permanentă și instruire cu sarcini concrete poate fi angrenat și în rezolvarea unor acțiuni mai complexe pe linie de securitate. Are calitățile necesare folosirii lui și în continuare în munca informativă”, nota ofițerul Munteanu despre Ovidiu Galea.

Isprăvile locotenentului de Securitate

Din documentele amintite aflăm că în perioada 1986 -1989, Ovidiu Galea „a urmat cursurile Școlii Militare de Ofițeri de Securitate București, iar la data de 23 august 1989 i-a fost acordat gradul de locotenent și a fost încadrat ofițer operativ II la IJ Timiș. Două luni mai târziu, tânărul locotenent spiona prin sondă optică turiștii străini dintr-un hotel din oraș.

Raport (cu conținut de transcriere T.O.), 23.10.1989, întocmit și semnat olograf de It. GALEA Ovidiu, I.J. Timiș Securitate, Serviciul III:

„La data de 22.10.1989 în urma exploatării mijlocului T.O. (tehnică operativă, n.D.1.) de tip S.O. (supravegherea obiectivelor prin sonde optice, n.D.I.) asupra lui Knight Oliver John Alexander în obiectivul , cam. 308, au rezultat următoarele aspecte:

  • 18.00 Obiectivul se instalează în cameră împreună cu soția sa, Knight Pamela. Au asupra lor două geamantane albastre, o sacoță neagră, un sac militar kaki și doi saci de dormit. Despachetează bagajele.
  • 19.00 – 19.50 – pornesc televizorul și citesc ziarele (The Daily Telegraph). 19.50 – 20.10 – prepară cina. Folosesc un aragaz mic de voiaj cu butelie. 20.10 – 20.30 – servesc masa.
  • 20. 40 – obiectivul părăsește camera și revine la ora 22.00 (face baie). Soția obiectivului se uită la TV.
  • 22.00 – se dezbracă și se întind în pat, separat, și citesc.
  • 22. 40 – obiectivul stinge veioza și se culcă. Soția obiectivului citește în continuare.
  • 00. 30 – soția obiectivului stinge veioza și televizorul și se culcă.
  • 03. 40 – Întuneric.
  • 05. 30 – se trezesc, aprinzând luminile, merg pe rând la baie.
  • 06.30 – obiectivul ia aparatul de radio și caută un post anume, circa 5 minute. Folosește un aparat portabil de dimensiunea 40x20x10, cu antenă telescopică de aprox. 110 cm, aparat alimentat la baterii.
  • 06. 50 – pregătesc masa.
  • 07. 00 – servesc masa.
  • 07.15 – studiază o hartă (circa 1m pătrat, tipărită în străinătate)
  • 07. 20 – obiectivul mânuiește din nou aparatul de radio, în scopul acordării pe un anume post, nu reușeste și îI împachetează, introducandu-l în sacul militar. Consultă un camețel și notează ceva
  • 07.25 – obiectivul coboară la mașină cu două valize albastre, le instaleaza în mașină, apoi verifică nivelul de ulei, șterge geamurile, lămpile, pregătește mașina de drum. În tot acest timp soția obiectivului citește presa (același ziar englezesc – datat 18.10.1989).
  • 07.45 – obiectivul revine în cameră, ia restul de bagaje și părăsesc ambii definitiv camera, lăsând lumina aprinsă și ziarele pe masă.
  • 08.00 – părăsesc parcarea hotelului și se îndreaptă pe bulevardul 23 August în direcția Comitetului județean de Partid (aspect observat prin fereastra camerei 307).

Alte date de interes operativ nu au mai rezultat în urma exploatării sondei optice. Pe toată perioada cât a durat supravegherea prin SO, compartimentul (interceptarea transmisiilor în eter, în special ale posturilor de radio considerate ostile regimului comunist — n.D.I.) a asigurat supravegnerea radio în banda UUS, nerezultând nici un aspect relevant.

La 15 minute după părăsirea hotelului de către obiectiv şi soţia sa s-a procedat la pătrunderea în camera 308, împreună cu It. maj Zaharia E. şi mm Postiniuc Mihai, de Ia compartimentul . În momentul pătrunderii nu era nimeni în hol, la lift sau în casa scărilor.

Parcarea şi intrarea în hotel au fost supravegheate de la fereastra camerei 307 de către mm Ciorogariu Dorin, de la compartimentul, în scopul sesizării unei eventuale înapoieri la hotel a obiectivului. În camera 308 au fost găsite ziarele datate 18.10.1989, Alte aspecte de interes operativ nu au rezultat.”, se arată în documentele CNSAS.

Cine este judecătorul Ovidiu Galea și ce a declarat despre acest subiect, AICI.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER