Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Renumitul profesor Nicolae Pompei Patachi din Dej s-a stins din viață

Publicat acum

pe

nicolae pompei patachi

Profesorul Nicolae Pompei Patachi din Dej, considerat fondatorul învăţământului superior electrotehnic clujean, s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani.

Originar din Dej, născut în 1920 în oraşul de pe Someş, Nicolae Pompei Patachi şi-a făcut studiile secundare la liceul ”Andrei Muresanu”, fiind unul dintre absolventii de marca al acesteiscoli la care, peste zeci de ani, in 1977, ii devinemembru de onoare. In 1944 a obtinut licenta in inginerie la Politehnica din Timisoara, cu calificativul „Magna cum laude”. Activitatea profesionala o incepe imediat dupa absolvire, la Sibiu, la sectia de Metrologie a Societatii Electrice Transilvanene SA – SETA. La Cluj vine in anul 1947 cand se si casatoreste cu medicul hematolog Maria Ungureanu. Aici incepe sa munceasca ca inginer, in proiectare, la IPROCHIM, participand la lucrari complexe in domeniul alimentarii cu energie electrica a marilor uzine industriale. In 1953 il regasim ca sef de laborator in cadrul Catedrei de Tehnologie a Metalelor din cadrul Institutului Politehnic din Cluj, dupa care, un an mai tarziu devine asistent la Catedra de Rezistenta Materialelor, urmand apoi ca sef de lucrari, pana in 1964, an cand ajunge conferentiar la disciplina de Masurari Electrice. Din 1975 este profesor universitar titular, iar din 1991 si conducator de doctorat.

De-a lungul anilor a publicat peste o suta de lucrari stiintifice, 35 de carti si manuale universitare si a tradus, in romaneste, noua volume cu tematica tehnico-stiintifica din literatura straina de specialitate. A condus 87 de contracte de cercetare stiintifica si a participat la 17 proiecte de importanta nationala, la care si-a pus amprenta sa profesionala conturata si de stagiile de perfectionare efectuate in Italia si Germania. La activul sau profesional se numara si cele 10 inventii si inovatii ce-i poarta semnatura. Cariera sa universitara numara functii precum cea de decan-interimar, prodecan, sef de catedra in cadrul Facultatii de Electrotehnica, membru in Senatul universitar politehnic din Cluj, precum si numeroase distinctii titluri acordate, printre altele, fiind si cele de doctor honoris causa si profesor emerit al institutiei clujene de invatamant superior tehnic.

Datorita culturii sale, inclusiv cea muzicala, cultivata de-a lungul vietii, Nicolae Pompei Patachi a fost un remarcabil animator si organizator a numeroase manifestari cultural-educative in randul studentilor, apreciate in intreg mediu universitar clujean.

Zeci de universitari clujeni au participat sâmbătă, în foaierul Casei Universitarilor, la funeraliile profesorului născut în Dej.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER