Conectează-te cu noi

Naţional

România, țara grătarelor! Peste 30 de milioane de mici vor „sfârâi” în minivacanţa de 1 Mai!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Românii vor pune pe grătare, în minivacanţa de 1 Mai, în jur de 30 de milioane de mici, o cantitate similară cu ceea ce au consumat şi anul trecut, preferaţii consumatorilor români fiind în continuare cei făcuţi dintr-un amestec de carne de porc şi vită, scrie Agerpres.

Din informaţiile primite de la membrii Asociaţiei Române a Cărnii, anul acesta se estimează un consum asemănător cu cel de anul trecut, în jur de 30 de milioane de mici, având în vedere faptul că Paştele Ortodox este foarte aproape de ziua de 1 Mai. Preţurile nu se vor modifica semnificativ faţă de anul trecut, pentru că fiecare companie şi-a evaluat costurile cu mult timp înainte”, a declarat Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC). Ea a precizat că micii preferaţi ai românilor sunt în continuare cei făcuţi dintr-un amestec de carne de porc şi vită.

Reprezentantul procesatorilor afirmă că în acest an evoluţia pestei porcine africane în România nu a ajutat foarte mult schimburile intracomunitare cu micii tradiţionali, cifrele raportate înregistrând un uşor regres faţă de anii precedenţi.

Din păcate evoluţia pestei porcine africane în ţara noastră şi-a pus amprenta şi asupra schimburilor intracomunitare de mici în spaţiul european, ca urmare a restricţiilor impuse de legislaţia în vigoare. Ca atare, în niciun caz nu putem vorbi de o creştere în volum a exporturilor, ci mai degrabă o stagnare, per ansamblu raportată la nivelul anului trecut sau chiar o uşoară scădere. Pieţele tradiţionale rămân în continuare cele din Italia, Spania, Marea Britanie, unde sunt comunităţile de români”, a spus Tănase.

În 2018, în jur de 5-10% din totalul producţiei de mici luau calea exportului.

În ceea ce priveşte evoluţia preţului cărnii şi al produselor din carne, reprezentantul ARC afirmă că este foarte dificil de făcut estimări din acest punct de vedere ţinând cont de conjunctura atât la nivel naţional, cât şi european şi mondial.

Este foarte dificil de făcut estimări asupra modului în care vor evolua preţurile cărnii de porc în perioada următoare dată fiind conjunctura cu totul specială în care ne aflăm atât la nivel naţional cât şi european şi mondial. Creşterea preţului la motorină, gaz şi electricitate la care s-a adăugat şi deprecierea monedei naţionale atât în raport cu euro cât şi cu dolarul sunt factori care vor avea influenţă asupra preţurilor în perioada următoare. La toate acestea se adaugă şi faptul că industria de procesare achiziţionează materie primă din alte state membre ale UE în procent de peste 50% ca urmare a imposibilităţii pieţei naţionale de a asigura necesarul pentru procesare şi consum. Trebuie menţionat faptul că în funcţie de tipul de produs costul materiei prime se regăseşte în preţul produsului din carne între 50-70%”, a explicat Dana Tănase.

Potrivit datelor statistice, în România, anual, se consumă între 20.000 şi 25.000 de tone de mici, ceea ce înseamnă că pe mesele românilor ajung în jur de 440 de milioane de mici, în fiecare an. Perioada premergătoare minivacanţei de 1 Mai se caracterizează printr-o creştere a producţiei de mici de la 15% la 30% faţă de o perioadă obişnuită.

Raportat la populaţia activă, reiese că un român mănâncă, în medie, 40 de mici/an, dar într-o singură zi, cum este cea de 1 Mai, românul consumă mici cât pentru o lună întreagă.


Istoria micilor începe undeva la sfârşit de secol XIX – început de secol XX, în restaurantul Iordache, supranumit „La o idee”, din strada Covaci nr. 3, aflat în centrul istoric al Capitalei, clădire care există şi în prezent. La acea vreme i-au trecut pragul scriitori, politicieni, diplomaţi, militari, ziarişti şi artişti ai Bucureştilor.

Povestea spune că localul şi-ar fi căpătat o faimă mai mare din ziua în care poetul şi gazetarul Nicolae T. Orăşanu, într-un moment de inspiraţie umoristo-gastronomică i-a alcătuit un meniu original, botezând în stilul său mucalit preparate şi băuturi pe care memorialistul Constantin Bacalbaşa le-a consemnat în lista de bucate ‘a la Oraşănu’.

Cum s-a întâmplat? Într-una din seri, când consumul „înfometaţilor” a făcut ravagii, iar rezerva de maţe pentru cârnaţi se terminase, patronului Iordache, în faţa acestei situaţii neprevăzute, i-a venit inspiraţia să frigă pe grătar „patricienii” (după cum au fost denumiţi cârnaţii mari de către Orăşanu) fără înveliş, dar într-o formă mai mică. Însă, la tocătură, Iordache a mai adăugat câteva condimente: chimen, cimbru, piper, bicarbonat şi puţin salpetru. Din acea seară, ei au devenit specialitatea casei, primind denumirea de „mici”, tot de la ziaristul Orăşanu.

Naţional

Lista băncilor care acordă credite prin programul Prima Casă în 2020!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri anunţă că a primit de la Ministerul de Finanţe acordul de distribuire către bănci a sumei de 1,98 miliarde lei din plafonul total de 2 miliarde lei.

Cele 14 bănci participante în program sunt: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank. Programul Prima Casă 2020 beneficiază de aceleași condiții de garantare din partea statului român.

Sume ce pot fi accesate prin Prima Casă

  • pentru locuințele vechi vei putea accesa maximum 57.000 euro;
  • pentru locuințele a căror recepție de construcție sau de consolidare a fost făcută cu maximum cinci ani
  • înainte de solicitarea creditului poți obține cel mult 66.000 euro;
  • dacă dorești să îți construiești o casă, atunci vei putea accesa tot 66.000 euro;
  • pentru cei ce vor construi o casă în regim de asociere, plafonul poate ajunge până la 71.250 euro;

Avansul este în principiu setat la minimum 5 % din prețul locuinței, dacă valoarea ei nu depășește plafonul maxim acceptat.În ceea ce privește perioada de rambursare, creditul Prima Casă 2020 poate fi accesat pe maximum 30 de ani. În același timp, nu poate fi luat un astfel de împrumut pe mai puțin de 3 ani.

Continuă să citești

Naţional

BREAKING NEWS: Primul caz de coronavirus în România, CONFIRMAT!

Publicat acum

pe

loading...

BREAKING NEWS | S-a înregistrat primul caz de coronavirus, confirmat, în România! Testele s-au făcut la Institutul Matei Balș din București.

Este vorba despre un bărbat din județul Gorj, asimptomatic (nu prezintă tuse, febră, etc.). Acesta a intrat în contact cu un italian de 71 de ani – confirmat cu coronavirus – care s-a aflat în vizită în România, în județele Gorj și și Dolj, săptămâna trecută.

Bărbatul va fi preluat de la domiciliu și urmează să fie transportat în București, a anunțat Raed Arafat (ora 23:35). Tot acesta a declarat că familia bărbatului infectat este carantinată, sub pază. Este vorba despre șapte persoane, care la acest moment nu prezintă nici ele simptome.

Continuă să citești

Naţional

Recomandările ANPC pentru consumatori pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu coronavirus

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a realizat un ghid pentru consumatori ce conţine recomandări ale autorităţilor naţionale cu responsabilitate în domeniul prevenirii şi limitării îmbolnăvirilor cu noul virus.

În conformitate cu precizările Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate (OMS), Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) şi ale Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CPCB), coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoacă diferite boli, de la o simplă răceală, până la afecţiuni mult mai grave, cum ar fi boli respiratorii acute.

Primul caz de infecţie umană cu coronavirus (COVID-19) a fost înregistrat în China, la finalul anului 2019 şi este o nouă tulpină ce nu a mai fost identificată anterior la om.

Noul coronavirus 2019 este acum denumit Sindrom Acut Respirator Sever – Coronavirus-2 (SARS-COV-2), iar boala asociată acestuia este legată de COVID -19.

Recomandările Ministerului Sănătăţii:

  • Spălaţi-vă mâinile de multe ori;
  • Evitaţi contactul cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute;
  • Nu vă atingeţi ochii, nasul şi gura cu mâinile;
  • Acoperiţi-vă gura şi nasul daca strănutaţi sau tuşiţi;
  • Nu luaţi medicamente antivirale şi nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
  • Curăţaţi toate suprafeţele cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool;
  • Utilizaţi masca de protecţie doar, în cazul, în care suspectaţi că sunteţi bolnav sau în cazul în care acordaţi asistenţă persoanelor bolnave;
  • Sunaţi la 112 dacă aveţi febră, tuşiţi sau v-aţi întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puţin 14 zile;
  • Animalele de companie nu transmit coronavirus.

Recomandările Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor:

  • Evitarea contactului cu persoanele care suferă de infecţii respiratorii acute şi interzicerea acestora de a veni în contact direct sau indirect cu animalele şi produsele de origine animală;
  • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, în special după contactul direct cu persoanele sau cu animalele bolnave;
  • Evitarea contactului neprotejat cu animalele din ferme sau cu animalele sălbatice;
  • Toate produsele de origine animală în stare crudă (carnea, organe, lapte, etc) trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucişată cu alimente ce nu necesită gătire, conform bunelor practice de siguranţă alimentară;
  • Gătirea termică a cărnii, ouălor, laptelui (produselor şi subproduselor de origine animală);
  • Efectuarea de schimburi comerciale doar cu ţările libere de Sindrom Acut Respirator Sever – Coronavirus-2 (SARS-COV-2).

Recomandările Institutului Naţional de Sănătate Publică România (Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile):

Pentru călători:

  • Evitaţi orice călătorie ne-esenţială !
  • Dacă călătoria este imperios necesară, evitaţi contactul cu persoane bolnave, în particular cu cele care prezintă simptome respiratorii, respectaţi o bună igienă a mâinilor şi a alimentelor;

Călătorii cu simptome respiratorii acute (tuse, febră, dureri de gât, scurtarea respiraţiei) care revin din cel puţin una din zonele afectate, sunt sfătuiţi să îşi pună masca pe nas şi gură, să sune la 112 şi să se adreseze secţiei/spitalului de boli infecţioase cel mai apropiat, unde să menţioneze medicului infecţionist istoricul de călătorie.

S-a observat faptul că acest virus necesită un contact strâns pentru transmiterea interumană, dar nu este exclusă posibilitatea transmiterii şi prin contact cu suprafeţe /obiecte care au fost contaminate cu secreţii respiratorii provenite de la o persoană infectată. Totuşi, având în vedere rezistenţa redusă a coronavirusurilor în mediu, ele fiind virusuri fragile, se presupune că, şi în cazul noului coronavirus, este foarte puţin probabilă transmiterea prin intermediul coletelor internaţionale (via avion sau pe cale navală), ţinând cont de timpul lung de procesare şi transport.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare