Conectează-te cu noi

Social-Cultură

S-a STINS un cunoscut PROFESOR din Dej – Badiu Sabin

Publicat acum

pe

Deces prof. Badiu Sabin

Cunoscutul și stimatul profesor, Badiu Sabin din Dej, s-a stins din viață la venerabila vârstă de 86 de ani.

Profesorul Badiu Sabin s-a născut la 25.02.1929, în Nima, jud. Cluj, într-o familie cu patru copii. A urmat cursurile liceale la Școala Normală de Învățători din Gherla (astăzi Liceul Teoretic Petru Maior) apoi pe cele universitare la Universitatea Victor Babeș Cluj, Facultatea de Filologie, specializarea “Limba și literatura română”, la finalul facultății fiindu-i acordată “Diploma de merit”.

Primii ani de profesorat și i-a desfășurat ca titular la Școala Medie nr. 1 Dej (în prezent Colegiul Național “Andrei Mureșanu), apoi la Liceul nr. 2 Dej (astăzi Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian”).

Între anii 1974-1983, director fiind la Liceul Industrial nr.1 (actualmente Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuși”) a pus umărul la construcția spațiilor școlare în care se desfășoară și în prezent procesul educațional prin care sute de elevi învață o meserie.

Trăindu-și tinerețea în vremuri tulburi, prigonit și apoi recunoscut pentru meritele sale pedagogice, sub blazonul unei noblețe intelectuale, domnul profesor Badiu Sabin s-a dăruit cu generozitate celor din jur, insuflându-le credința în dăinuirea lucrurilor temeinic și onest făcute – atât elevilor, pe care i-a păstorit de-a lungul carierei sale, cât și colegilor profesori.

A fost un iubitor al limbii române în forma ei pură, un dascăl de o înaltă ținută, înzestrat cu talent pedagogic, cunoștințe academice îmbinate cu un spirit ludic, cu mare dragoste și respect pentru elevii săi.

Retras în ultima parte a vieții în liniștea mirifică a vieții de la sat, a trăit frumos, înconjurat cu iubire de familie, fapt care i-a oferit prilejul de a-și așterne pe hârtie frânturi din viață, reunite în cartea „Trecător prin astă lume”, publicată în primăvara anului 2015.

Pentru cei care l-au cunoscut, domnul Sabin Badiu rămâne un purtător peste timp al valorilor de adevăr, frumos, omenie, muncă, moralitate și credință învățate în familie, școală și-n viață, un profesor care a contribuit în mod deosebit la înscrierea unei pagini luminoase în cartea învățământului dejean.

 

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!

Trupul neînsuflețit se află depus la Capela de pe str. Traian, iar înmormântarea va avea loc sâmbătă, 29 august 2015, cu începere de la ora 13, în Cimitirul din Cartierul Mulatău.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER