Administraţie
Sala de Sport din Dej se va numi ”Petru Stăvariu”. Detalii despre VIAȚA și CARIERA fostului director al LAPI
Publicat acum
4 anipe
Consilierii locali din Dej au aprobat, azi, un proiect de hotărâre prin care au modificat numele Sălii Sporturilor. Aceasta se va numi ”Sala de Sport Petru Stăvariu”.
Întruniți azi, de la ora 13, într-o ședință ordinară pe luna iunie, aleșii locali din Dej au avut pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind aprobarea denumirii ”Sală de sport Petru Stăvariu”. Expunerea proiectului i-a aparținut consilierului Marius Butuza, inițiatorul acestui demers. Liberalul a punctat, pe scurt, câteva motive pentru care Sala Sporturilor ar trebui să poarte numele Petru Stăvariu, personalitate marcantă a sportului dejean.
Ulterior, cele patru comisii (cultură, urbanism, juridică, econimică) au dat ”aviz favorabil”, iar apoi s-a trecut la discuții pe marginea proiectului.
”Vreau să-l felicit pe colegul meu Marius Butuza pentru acest proiect și să subliniez următorul lucru: în sport e ca în artă, înving câțiva, dar totuși câștigă toți. Vreau să vă reamintesc faptul că și în Zalău, Sala Sporturilor poartă numele distinsului Gheorghe Tadici, iar în Baia Mare Sala Sporturilor poartă numele unui mare profesor de handbal. Voi vota chiar și cu 10 mâini sus pentru ca Sala Sporturilor din Dej să poarte numele domnului profesor Stăvariu”, a declarat consilierul Lucian Husa.
”L-am cunoscut pe domnul profesor, am avut o colaborare foarte bună cu liceul pe care l-a condus. A fost un om dedicat profesiei, de suflet, care cu adevărat a vrut să facă lucruri bune pentru elevi, pentru comunitate. Acest moment este unul de cinstire pentru o personalitate importantă. În 29 iulie 2006, i s-a acordat titlul de <<Cetățean de Onoare al Dejului>> pentru că merita acest titlu. La momentul inmormântării sale, am spus că vom face tot ce depinde de noi ca Sala Sporturilor să îi poarte numele pentru ca dânsul să rămână în memoria tuturor dejenilor”, a spus și primarul Morar Costan.
Proiectul a fost votat în unanimitate de Consiliul Local Dej.
Redăm, mai jos, expunerea de motive din cadrul proiectului de hotărâre inițiat de PNL-istul Marius Butuza:
”Stăvariu Ioan Petru, pe numele său întreg, s-a născut la data de 29 iunie 1946, în satul Moldovenești, județul Cluj.
A condus activitatea sportivă de perfomanţă şcolară în Dej de aproximativ 32 de ani, timp în care a îndeplinit funcţii precum:profesor responsabil, director al Clubului Sportiv Şcolar Dej, director adjunct al Liceului Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” Dej. În tot acest răstimp a obţinut rezultate bune şi foarte bune prin prestaţia didactică de pe o parte obţinând un număr de 11 medalii în campionatele naţionale,promovând un număr de 32 de jucătoare în divizia ”A” şi 12 jucătoare în loturile naţionale de senioare de tineret şi junioare ale României.
La nivelul activităţii din instituţia pe care a coordonat-o, a obţinut rezultate remarcabile la toate ramurile de sport din planurile de şcolarizare astfel:
atletism -22 medalii
baschet – 28 medalii
volei – 32 de medalii
distribuite astfel: 38 aur, 22 argint, 25 bronz
Pe parcursul activității didactice a promovat în divizia ”A” un număr de 70 de sportivi şi sportive, dintre care au reprezentat ţara în loturile naţionale de seniori tineret şi juniori un număr de 35 de sportivi şi sportive.
Din munca acestuia împreună cu colectivul de profesori și antrenori, au apărut la nivelul municipiului Dej echipe divizionare ”A” care au reprezentat ţara în cupele europene (la baschet Cupa ”Liliana Rocheti”-turul III-) şi volei în Cupa României.
Sportivii șlefuiți prin munca acestuia, au fost prezenţi în competiţii de nivel mondial şi european: campionate mondiale,europene,balcanice etc.
A înfiinţat la Dej Centrul MEV, strucutră care are ca scop selecţionarea, pregătirea şi promovarea celor mai dotaţi sportivi pentru voleiul de performanţă şi înaltă performanţă.
Dl. Profesor Stăvariu Petru a avut o activitate intensă și fructuoasă și din punct de vedere organizatoric:
A creat la nivelul municipiului Dej o structură a activităţilor de performanţă într-un sistem integrat indiferent de şcoala unde activează, constituind astfel un sistem piramidal care-i permite sportivului ascensiunea spre vârf în funcţie de valoare.
A fost iniţiatorul organizării activităţii sportive pe grupe valorice la clasele cu profil sportiv și a înfiinţat la Dej CMEV
ACTIVITATEA TEORETICO-METODICĂ
Pe linia preocupărilor teoretico-metodice a organizat şi susţinut activităţi diverse, dintre care amintim:
Amendamente aduse Proiectului Legii Sportului în lucrarea prezentată în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi înaintată Comisiei de învăţământ a Parlamentului României.
A condus activitatea metodică a profesorilor din Cluburile Sportive Şcolare şi clasele cu profil sportiv 5 ani (1997-2002), inițiind un schimb de experienţă Dej-Chişinău în disciplina baschet, aducând la Dej o profesoară emerită (a fostei URSS) care timp de 2 săptămâni a lucrat alături de colegii din catedra de baschet, acţiune finalizată într-o prezentare a unor mijloace eficiente şi moderne pentru tehnicilor specifice.
A făcut parte din Biroul executiv al activităţilor metodice de pe lângă Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Cluj, fiind un militant activ în cadrul Comisiei Naţionale a profesorilor de educaţie fizică, prin intervenţii directe cu privirea la statutul liceelor şi claselor cu profil sportiv.
PREOCUPĂRI PUBLICISTICE
-A activat ca redactor sportiv la Gazeta Someşană (ziar local) timp de 4 ani.
-A publicat în revista de specialitate “Palistrica Mileniului III” lucrarea “Modificarea programelor sau modificarea oarganizării sistemului”.
-A susţinut în cadrul Despărţământului Dej al Astrei lucrarea “Jocurile Olimpice modern,act de cultură”.
-A alcătuit lucrarea “Pledoarie pentru Sport”-proiect, motivație pentru constituirea unor săli de sport la nivelul municipului Dej, lucrarea înaintată de către Primăria municipiului Dej, Prefercturii Cluj, şi Ministerul Tineretului şi Sportului Bucureşti.
-A alcătuit lucrarea “Momente semnificative ale sportului dejean – în date”, prezentată cu ocazia târgului de oferte educaţionale, acţiune organizată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, la Cluj-Napoca.
MANAGEMENT ŞI RESURSE
Având în vedere evoluţiile activităţilor de educaţie fizică şi sport, a exigenţelor în ceea ce priveşte managementul în perfomanţa sportivă, a acordat o importanţă mare realizării parteneriatelor şi protocoalelor pentru asigurarea de resurse materiale şi nu numai, astfel:
– Protocolul de colaborare în domeniul Voleiului în Unirea ”Someş” Dej
– Protocolul de colaborare în domeniul Baschetului cu ”Someş-Tiger” Dej.
– Contract de asociere, colaborare şi finanţare cu CS ”Lucefărul”Dej în domeniul Fotbalului.
Tot ca efect al preocupărilor de atragere de resurse extrabugetare a reuşit următoarele:
Construirea noului sediu al CSS-CMEV care cuprinde:
-52 locuri de cazare
-52 locuri servirea mesei
-sală de conferinţă 50 locuri
-birouri administrative
-cabinet medical-sală de masaj şi recuperare şi altele
-alcătuirea unui proiect pentru reamenajarea bazei sportive a CSS Dej prin atragerea de investitori
În ceea ce priveşte relaţiile de parteneriat, în afara celor locale (Primărie, instituţii şi asociaţii,cluburi), a reușit să încheie parteneriate cu cluburi şi echipe din afara ţării:
-la atletism cu Şcoala nr.14 Gdynia-Polonia
-la baschet cu Şcoala sportivă Debreczen-Ungaria, “Baschet club de la Dombes”-Franţa, cu Şcoala nr.14 Gdynia-Polonia,cu Şcoala Sportivă Chişinău “U” Nitra-Slovacia,cu Şcoala Sportivă Szolnok-Ungaria
-la fotbal cu localitatea Dalfsen-Olanda,cu Şcoala nr.14 Gdynia-Polonia
-la volei cu A.S. Tomaşov-Polonia, Şcoala nr.14 Gdynia,cu Barcelona-Spania.
Aceasta este sinteza vieții și activității unei personalități marcante a sportului dejean, care se întinde de mai bine de 50 de ani de muncă prolifică și intensă, căruia i s-a dedicat în totalitate cu pasiune și entuziasm.
Toți cei care l-au cunoscut și apreciat pe profesorul, dar mai ales pe omul Petru
Stăvariu îi poartă și astăzi un respect deosebit pentru munca si rezultatele acestuia și se înclină în fața unui adevărat monument de abnegație și devotamet pentru profesia pe care a practicat-o cu atâta dragoste de-a lungul întregii vieți.
Pentru toate aceastea, în semn de prețuire și admirație, ca recunoaștere a valorii umane și profesionale închinată Dejului și sportului dejean, căruia i-a adus numele dar mai ales renume în România și în Europa, propunem ca Sala Sporturilor din Dej să poarte numele de
”Sala de sport Petru Stăvariu”
Considerăm că aceasta ar fi o măsură potrivită, pentru cinstirea memoriei unei mari personalități umane și profesionale cu care ne vom mândri, cu cel care a fost și va rămâne pentru totdeauna, Prof. Petru Stăvariu”, a arătat PNL-istul Marius Butuza în expunerea proiectului de hotărâre.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în Dej, nu uita să dai LIKE paginii de facebook Dej24.ro!
iULiAN
2020-06-30 la 8:31:15 PM
Primare!!!! Despre tine asa se va vorbi??????