Conectează-te cu noi

....

Social-Cultură

Sărbătoarea tradițională „Paparudele” va avea loc duminică, 17 iunie, la Nireș! Printre invitați, Ghiță Munteanu

Publicat acum

pe

....

Duminică, 17 iunie, va avea loc în localitatea Nireș, comunca Mica, sărbătoarea tradițională „Paparudele”.

....

Evenimentul, organizat de Primăria Comunei Mica, Consiliul Local al Comunei Mica și Centrul de Informare Turistică Mica, va debuta la ora 12:30, după o slujbă religioasă, în centrul localității Nireș.

Tradiția paparudelor de la Nireș are ca scop aducerea ploii, precum și aducerea prosperității și belșugului pe ogoare, roade bogate și ape curate în fântâni.

Paparuda este denumirea cea mai răspândită a ritului magic de provocare a ploii, practicat pe timp de secetă. Alaiul care participă la această tradiție, readusă în Nireș de aproape un deceniu, e alcătuit din mai multe personaje, dintre care cel puțin una-două trebuie să fie mascate. Acestea sunt dezbrăcate și apoi înfășurate în frunze si ghirlande de boz.

Alaiul umbla apoi prin sat de la o casă la alta, iar paparuda era udată de cei mascați, în „raza lor de acțiune” fiind prinși și spectatorii. Totodată, o capră prezentă și ea pe ulițele satului joacă un dans săltăreț. Astfel, dacă pe vremuri dansul era răsplătit cu ouă, mălai, lapte sau fructe, mai nou capra primește bani.

Manifestațiile tradiționale se vor încheia cu un spectacol. De la ora 16, pe scena ce va fi amplasată în localitatea Nireș, vor evolua Ghiță Munteanu, Tony Oprea, Claudiu Moldovan, Ioana Maria Câmpan, Cristina Beldean Moșuțan, Zina Doboș, Raluca Pall și Cristina Peter, Mugurii Mintiului, Ansamblul Folcloric Someșana Dej, dar și Ciprian Rus alături de Gabriel Tecar și formația. Evenimentul va fi prezentat de Mariana Reman.

Dej24.ro este partener media al acestui eveniment!

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER