Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Se fură ca-n codru! Județul Cluj, în topul județelor cu cele mai masive defrișări ilegale

Publicat acum

pe

În 2016, la nivel național au fost înregistrate 9.444 de cazuri de tăieri ilegale de arbori, ceea ce reprezintă o medie de 26 de cazuri pe zi, potrivit noului raport Greenpeace România. Din totalul cazurilor depistate ca fiind ilegale, 3.986 – adică 42% – au fost identificate de cetățeni.

Dintre județele care au înregistrat cele mai multe cazuri identificate de tăieri ilegale, pe primul loc se află județul Mureș cu 1057 de cazuri (11%), urmat de Brașov – 664 de cazuri (7%) și Olt – 605 cazuri (6%)[1].

Ca volum de lemn tăiat ilegal, raportul Greenpeace România arată că din județele Maramureș, Iași și Cluj au dispărut cele mai mari cantități de lemn, cele trei județe înregistrând 52% din volumul de lemn tăiat ilegal la nivel național.

Cu o medie de 14,82 m³ pe caz, prejudiciul total estimat de autorități, în perioada 2015-2016, este de 39.475.235,29 ron (aproximativ 9 milioane de euro), iar cele mai mari prejudicii au fost înregistrate în județul Maramureș – 17.966.536 ron – reprezentând 45,59% din valoarea totală la nivel național.

1.146 mijloace de transport confiscate și contravenții în valoare de 33.038.652 ron

În cursul anului 2016 au fost aplicate 22.264 de contravenții, în valoare de 33.038.652 ron, cele mai multe fiind înregistrate în județele Argeș – 2.106 contravenții, Vrancea – 1.969 și Mureș – 1.455. Totodată, ca urmare a noilor prevederi legale, au fost confiscate, de către reprezentații Poliției și cei ai Jandarmeriei, 1.146 de mijloace de transport folosite pentru transportarea de material lemnos fără proveniență legală.

42% din tăierile ilegale depistate au fost semnalate de către cetățeni

Cifrele arată că implicarea societății civile a avut un rol extrem de important și fără precedent în identificarea și semnalarea cazurilor de tăieri ilegale. Astfel, 42% dintre cazurile investigate, respectiv 3.986, au fost identificate de cetățeni și semnalate autorităților, prin instrumentele puse la dispoziție de către autorități- Radarul Pădurii, aplicația mobilă Inspectorul Pădurii, site-ul www.inspectorupadurii.ro-, dar și prin platforma on-line lansată de Greenpeace România, www.salvezpadurea.ro.

Județele cu cel mai mare grad de implicare a cetățenilor sunt Argeș și Dâmbovița, fiecare cu 7% din totalul cazurilor identificate ca urmare a sesizărilor primite.

În ceea ce privește aplicația mobilă Inspectorul Pădurii, aceasta a fost instalată de peste 60.000 de utilizatori, iar din totalul apelurilor efectuate la numărul de urgență 112, pentru a verifica transportul de material lemnos, 1 din 5 a dus la descoperirea unei infracțiuni. Mai exact, 3.184 de transporturi verificate nu erau înregistrate în baza de date a sistemului de prevenire a tăierilor ilegale (SUMAL), conform prevederilor legislative în vigoare.

Felicitări cetățenilor care nu au rămas pasivi în fața distrugerii pădurilor. Iată cum transparența poate ajuta în lupta împotriva tăierilor ilegale. Ministerul Apelor și Pădurilor trebuie să continue să ofere cetățenilor posibilitatea de a contribui la stoparea degradării pădurilor României, prin implementarea completă a Sistemului de Management al Informațiilor și de Monitorizare Forestieră.

Pe lângă acest sistem care presupune integrarea datelor legate de administrarea pădurilor, transparența totală mai înseamnă date statistice corecte și publice, deci continuitatea Inventarului Forestier Național, precum și un registru unic și public al contravențiilor și infracțiunilor silvice, care să reunească raportările tuturor autorităților de control, de la Garda Forestieră la Poliție și Jandarmerie”, a adăugat Valentin Sălăgeanu, Coordonator al campaniei de Păduri la Greenpeace România.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER