Conectează-te cu noi

Politic

Se solicită anchetă la UMF Cluj după vizita Vioricăi Dăncilă!

Publicat acum

pe

loading...

Senatorul USR Mihai Goțiu a depus, în această săptămână, o interpelare oficială în care îi solicită Ecaterinei Andronescu inițierea unei anchete a Corpului de control al Ministerului Educației Naționale (MEN) la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF), din Cluj, în legătură cu scandalul din timpul campaniei electorale, când studenților universității le-a fost interzis să intre în clădire pentru a nu deranja un eveniment PSD, la care erau prezenți premierul Viorica Dăncilă, alături de parlamentari și lideri locali ai partidului.

„Vă solicit să stabiliți cine a fost organizatorul evenimentului (Guvernul, organizația locală a PSD, UMF?), cine a permis și/sau a aprobat subordonarea spațiului universitar unui partid politic, care au fost considerentele academice pentru a accepta organizarea unui asemenea eveniment în spațiul universitar și cine a luat decizia de restricționare a accesului în instituție, inclusiv pentru proprii studenți, și să-mi comunicați concluziile raportului și măsurile luate”, arată, în interpelare, Mihai Goțiu, membru al Comisiei pentru Învățământ, cercetare, tineret și sport din Senat.

În cuprinsul interpelării, senatorul clujean detaliază incidentul. ”În data de 9 Mai 2019, în plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, d-na prim-ministru Viorica Dăncilă s-a deplasat la Cluj-Napoca, unde, împreună cu un grup de parlamentari și lideri ai organizației locale a PSD, a vizitat, printre altele, și Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” din localitate, instituție aflată în subordinea Ministerului Educației Naționale.

În timpul desfășurării evenimentului politico-electoral, clădirea UMF a fost înconjurată de jandarmi și accesul restricționat, fiind permisă intrarea exclusiv pentru participanții la acțiune. Astfel, am fost martor la momentul în care jandarmii le-au interzis mai multor studenți ai UMF să intre în instituție, la bibliotecă și la alte activități specifice.

Dincolo de ridicolul situației, în care membrii delegației PSD conduse de doamna prim-ministru au folosit căi de acces și de ieșire dosnice, prin parcările de la subsol ori prin capela Bisericii de la Institutul Oncologic, pentru a intra în instituții publice din Cluj-Napoca, rămâne întrebarea: este normal ca, pentru o vizită ”de lucru”, cum se pretindea a fi cea a delegației PSD (în realitate un eveniment clar electoral), să fie întreruptă activitatea didactică și de cercetare într-un spațiu academic și o instituție publică de învățământ? Mai mult, consider că interzicerea accesului studenților în propria Universitate reprezintă o gravă încălcare a drepturilor acestora, precum și o violare a principiilor pe care se bazează însăși existența spațiului universitar. Când l-am întrebat pe șeful dispozitivului Jandarmeriei cine a luat o asemenea decizie, răspunsul a fost ”întrebați-l pe organizator, el ne-a solicitat asta”.”, precizează Mihai Goțiu.

Senatorul USR i-a mai cerut ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, să spună dacă apreciază că e normal ca astfel de evenimente să aibă loc într-un spațiu universitar în timpul unei campanii electorale și să arate care ar fi baza legală care permite restricționarea dreptului studenților unei universități de a participa la activitățile specifice lor, în spațiul academic.

Politic

Guvernul Orban își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi și desființarea SIIJ!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Guvernul Orban îşi va asuma, la începutul anului viitor, răspunderea pentru desfiinţarea SIIJ şi pentru legea privind alegerea primarilor în două tururi, relatează surse guvernamentale pentru Mediafax. Potrivit acestora, Guvernul aşteapă un aviz din partea CSM pentru desfiinţarea secţiei.

Guvernul condus de Ludovic Orban îşi va asuma răspunderea pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi pentru alegerea primarilor în două tururi, posibil în ianuarie 2020.

Potrivit aceloraşi surse, Guvernul aşteaptă un aviz din partea CSM pentru a demara procedura de asumare a răspunderii în privinţa desfiinţării SIIJ.

Premierul Ludovic Orban a declarat că vor fi făcute consultări cu Consiliul Superior al Magistraturii pe tema Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie, după ce vor avea loc alegerile în cadrul CSM.

Guvernul Orban îşi va asuma săptămâna aceasta răspunderea pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu şi pentru prorogarea pensionării anticipate a magistraţilor.

Ministrul Justiţiei va merge la CEDO pentru a prezenta situaţia justiţiei din România.

Continuă să citești

Politic

REZULTATE FINALE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 | Klaus Iohannis – 66,09%, Viorica Dăncilă – 33,91%

Publicat acum

pe

loading...

REZULTATE FINALE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 | Klaus Iohannis a obţinut 66,09% din voturile valabil exprimate, în timp ce Viorica Dăncilă a obţinut 33,91% din voturi.

Conform BEC, Klaus Iohannis, candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, a primit în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale 6.509.135 voturi, adică 66,09%.

Viorica Dăncilă (PSD) a obţinut 3.339.922 voturi, reprezentând 33,91 % din totalul voturilor valabil exprimate

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne a fost de 10.031.762, reprezentând 54,86 % din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.

Totalul voturilor valabil exprimate a fost 9.849.057, reprezentând 98,18 % din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne.

Totalul voturilor nule a fost 182.648, reprezentând 1,82 % din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne.

Continuă să citești

Politic

Viorica Dăncilă şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al PSD! Conducerea partidului, DIZOLVATĂ!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Viorica Dăncilă a anunţat, marţi noapte, în şedinţa Comitetului Executiv, că demisionează din funcţia de preşedinte al PSD, au declarat surse din partid pentru Mediafax.

Conducerea PSD a demisionat, marţi noapte, la presiunile social-democraţilor, nemulţumiţi de rezultatele partidului la alegerile prezidenţiale. Astfel, Viorica Dăncilă şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al PSD, Eugen Teodorovici din funcţia de preşedinte executiv şi Mihai Fifor din cea de secretar general.

Marcel Ciolacu va prelua interimar şefia PSD, iar Paul Stănescu va fi interimar în poziţia de secretar general al partidului. Au fost decişi şi alţi opt vicepreşdinţi regionali. Congresul va fi organizat într-o lună şi jumătate, a declarat Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1.

Eugen Teodorovici rămâne simplu membru al PSD.

Anterior demisionaseră din funcţiile de vicepreşedinţi ai PSD Carmen Dan, Lia Olguţa Vasilescu, Gabriel Zetea, Roxana Mînzatu, Marian Oprişan şi Dragoş Benea.

Viorica Dăncilă a anunţat în ultimul moment al reuniunii CEx că demisionează din funcţie, a adăugat Daniel Tudorache. Pe parcursul şedinţei nu ar fi vrut să demisioneze nici ea, nici Eugen Teodorovici.

De asemenea, Niculae Bădălău a declarat, la finalul unui CEx de aproape şase ore, că Congresul va avea loc undeva în februarie sau martie.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare