Conectează-te cu noi

Naţional

Singurul portar care a câștigat Balonul de Aur

Publicat acum

pe

Golden trophy in grass on soccer field background

Dacă îți place fotbalul este imposibil să nu fi auzit de celebrul trofeu Balonul de Aur. Acesta se acordă anual celui mai bun jucător după o anchetă a publicației France Football. Încă din anul 1956 se oferă acest trofeu, deci are o tradiție destul de veche, de 67 de ani.

Cel mai decorat fotbalist este în momentul de față Lionel Messi, care a câștigat nu mai puțin de 7 Baloane de Aur. El este urmat de marele său rival, Cristiano Ronaldo, care are 5, iar Michel Platini, Johan Cruyff și conaționalul său, Marco van Basten, au și ei câte 3.

Toate aceste nume duc cu gândul la jucători ofensivi pentru că ei sunt cei care marchează foarte multe goluri și fac așadar deliciul spectatorilor. Sunt puțini jucători cu profil defensiv care au câștigat acest trofeu și un singur portar a primit Balonul de Aur, este vorba despre Lev Yashin.

Cine este Lev Yashin

Pe numele său întreg, Lev Ivanovich Yashin, este un fost goalkeeper din Uniunea Sovietică. Acesta s-a născut pe 22 octombrie 1929 la Moscova și era poreclit „Păianjenul Negru” sau „Pantera Neagră”. Mulți specialiști îl consideră ca fiind cel mai bun portar din istoria fotbalului.

De-a lungul carierei sale a revoluționat acest post, el fiind foarte vocal, strigând foarte des la fundașii săi. Majoritatea goalkeeperilor de la acea vreme stăteau pe linia porții pe toată durata partidei, dar nu și Yashin care ieșea foarte bine pe centrări și  carese implica des în dueluluri 1 contra 1 cu atacanții adverși.

Provenea dintr-o familie săracă, de muncitori și din cauza celui de-al doilea Război Mondial a fost forțat să meargă la muncă încă de la vârsta de 12 ani. La 18 ani lucra la o fabrică militară din Moscova. Juca fotbal pentru echipa fabricii și astfel a fost remarcat de cei de la Dinamo Moscova.

Singurul club din cariera lui Yashin

În anul 1950 el juca primul meci la echipa mare a lui Dinamo Moscova, iar asta se întâmpla într-un amical. Din păcate pentru el, debutul nu a fost unul prea reușit pentru că a primit un gol destul de caraghios, după o degajare a goalkeeperului din poarta adversă.

Până în anul 1953, adică timp de 3 ani, el avea să mai evolueze în doar 2 partide de campionat pentru Dinamo Moscova. Se antrenează mai mult cu echipa a 2-a a grupării moscovite, dar rămâne concentrat și dornic să primească o altă șansă pentru a arăta ce poate.

Joacă inclusiv pentru echipa de hochei a dinamoviștilor, experiență care poate l-a ajutat în fabuloasa carieră care avea să urmeze. Reușește chiar să câștige și Cupa URSS la hochei pe gheață și să termine cu această formație pe locul al 3-lea în campionatul de hochei.

Din 1953 și până în 1970 devine titularul de drept în poarta lui Dinamo Moscova, club la care de altfel și-a și încheiat cariera de fotbalist. Marele său rival pe post, dar și mentor, a fost Alexei Khomich, cel poreclit „Tigrul”. A strâns în total 358 de meciuri la această formație cu care a câștigat următoarele trofee:

  • 5 titluri de campion în URSS
  • 3 Cupe ale URSS

Yashin la naționala URSS

A evoluat în 78 de partide pentru selecționata URSS, prima lui convocare venind în anul 1954. Reușește doi ani mai târziu să câștige aurul la Olimpiada din 1956 cu naționala sovietică. În 1960 apără poarta URSS la primul Campionat European din istorie și câștigă trofeul cu această echipă.

Se poate lăuda și cu 3 participări la Campionatele Mondiale, în anii 1958, 1962 și 1966. La aceste 3 turnee finale a apărat în 12 meciuri, iar în 4 dintre ele a ținut poarta intactă. Dacă vrei să pariezi pe fotbal poți să introduci un cod promo Betano și să joci la una dintre cele mai bune agenții din România.

Devine cunoscut pentru prestațiile sale de la Mondialul din 1958 care a fost găzduit de Suedia pentru că își ajută echipa să ajungă până în sferturile de finală. În faza grupelor, URSS pierde cu 0-2 în fața Braziliei, care îi avea în atac pe talentatul Garrincha și pe puștiul de 17 ani care atunci era Pele.

În această partidă însă el impresionează pentru că a avut numeroase intervenții excelente care au limitat scorul ce putea fi mult mai mare în favoarea Selecao. Merge mai apoi la Campionatul Mondial din 1962, unde deși a avut 2 accidentări, o ajută pe URSS să ajungă în sferturile de finală ale competiției, unde a pierdut în fața țării gazdă, Chile.

La acel turneu final s-a văzut că până și Lev Yashin este om pentru că a făcut câteva greșeli, asta probabil și din cauza problemelor medicale pe care le-a avut. Una dintre gafe a adus singurul gol marcat direct din corner la un Mondial de fotbal masculin, autorul fiind columbianul Marcos Coll.

Așadar, cu naționala URSS are 2 trofee și anume:

  • 1x medalie de aur la Olimpiada din 1956
  • 1 x Campionat European in 1960

Omul și Balonul

Chiar dacă anul 1962 nu a fost unul strălucit pentru el, Yashin își revine și în anul următor are niște prestații extraordinare. Acestea i-au adus în 1963 celebrul trofeu Balonul de Aur, devenind astfel primul și singurul goalkeeper din istorie care a câștigat această distincție.

Într-un meci din același an dintre Anglia și Restul Lumii face niște parade spectaculoase. De atunci, absolut toată lumea îl știa pe „Păianjenul Negru”. Încercând să ajute naționala URSS merge și la Mondialul din 1970 fiind a 3-a opțiune de portar, dar și antrenor secund.

Partida sa de retragere a avut loc pe stadionul Lenin, cu 100.000 de oameni în tribune. Aceștia au avut ocazia să urmărească superfotbalisti precum Pele, Eusebio sau Franz Beckenbauer. Din păcate, Lev Yashin a plecat de pe această lume pe 20 martie 1990, la vârsta de doar 60 de ani.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER