Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Sorina Pintea: Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va fi terminat în 2023

Publicat acum

pe

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţă că Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va fi finalizat în anul 2023, investiţia totală ridicându-se la o jumătate de miliard de euro. Costurile sunt asigurate din fonduri europene, guvernamentale, judeţene şi locale, transmite Mediafax.

Sorina Pintea a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Prefectura Cluj, că la finalul lunii august vor fi depuse de către consultanţi studiile de fezabilitate, aplicaţia de finanţare se va depune la CE în octombrie – noiembrie 2018 iar în 2019 va fi lansată licitaţia de proiectare, contrucţie şi supervizare.

Am prezentat în cadrul unei reuniuni de lucru cu reprezentanţii BEI şi echipa Ministerului Sănătăţii draftul studiului de fezabilitate al Spitalului Regional de Urgenţă Cluj care se va construi în Floreşti. Prin programul de guvernare, Guvernul şi-a asumat construcţia a 8 spitale regionale de urgenţă, dintre care cele din Iaşi, Cluj, Craiova sunt într-o fază mai avansată, Iaşi şi Cluj în faza cea mai avansată. La finalul lunii august vor fi depuse de către consultanţi studiile de fezabilitate pentru Iaşi şi Cluj, aplicaţia de finanţare se va depune la CE în octombrie – noiembrie 2018 , în 2019 va fi lansată licitaţia de proiectare, contrucţie şi supervizare, iar finalizarea construcţiei, echipare şi operaţionalizare în decembrie 2023. (…) Costurile totale ale spitalului din Cluj sunt de 500 de milioane de euro cu TVA, în integralitatea lor. Sursele de finanţare sunt fonduri europene, bugetul de stat, iar pentru utilităţi, autorităţi locale şi judeţene”, a spus Pintea.

Potrivit acesteia, Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va avea o suprafaţă de 120.000 mp, din care 49.000 mp este destinată serviciilor medicale şi chirurgicale, alţi 19.000 mp urmând să fie destinaţi servciilor de tratament.

Spitalul Regional Cluj va avea 849 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi. Are un concept nou, foarte modern chiar şi pentru ţările UE, care presupune împărţirea pe centre chirurgicale, medicale, pe anatomii, să spunem, cap, gât, torace, astfel încât nu va mai exista problema că nu vor fi paturi libere. Paturile vor fi flexibile, în funcţie de pacienţii care se vor adresa spitalului şi nevoilor de servicii medicale de înaltă performanţă”, a subliniat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că îşi doreşte foarte mult Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, în condiţiile în care, în calitate de manager de spital judeţean (la Baia Mare – n.a), a simţit că erau cazuri medicale disperate, astfel că noua unitate este un obiectiv foarte important pentru Regiunea de Nord-Vest.

Sorina Pintea a participat joi la Prefectura Cluj la o reuniune de lucru pe tema Spitalului Regional de Urgenţă Cluj, alături de ministrul Cercetării, Nicolae Burnete, reprezentanţi ai prefecturilor şi consiliilor judeţene din judeţele Regiunii de Nord-Vest, manageri de spitale, parlamentari.

Proiectul de construire a unui spital regional de urgenţă a fost lansat în mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj al lui Marius Nicoară (PNL), începând din 2004, fiind vorba de o unitate care să deservească judeţele din Regiunea de Nord-Vest. Iniţial, a fost vizat un amplasament pe un teren din comuna Apahida, proiectul fiind aprobat de Ministerul Sănătăţii în 2007 şi prins în planul de investiţii al acestei instituţii. După iunie 2008, locaţia a fost schimbată în cea actuală, şi anume terenul fostei unităţi militare din comuna Floreşti.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER