Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Spitalul Municipal Dej, printre puținele spitale din județ cu unitate de transfuzie AUTORIZATĂ

Publicat acum

pe

Spitalul Municipal Dej

Spitalul Municipal Dej face parte dintr-o listă restrânsă de spitale din județul Cluj, care dețin o unitate de transfuzie sanguină autorizată.

În sistemul sanitar românesc funcţionează 108 spitale publice şi 34 private cu unităţi de transfuzie sanguine fără autorizaţie, a anunţat Ministerul Sănătăţii, în contextul cazurilor de transfuzii greşite la două spitale din Bucureşti. 18 unităţi fără autorizaţie se află în judeţul Cluj: 10 publice şi 8 private, potrivit Mediafax.

Potrivit site-ului Ministerului Sănătăţii, în judeţul Cluj, în acest moment, doar şapte spitale au unităţi de transfuzii AUTORIZATE, dintre care patru sunt în municipiul Cluj-Napoca:

  • INSTITUTUL INIMII „NICOLAE STĂNCIOIU” CLUJ-NAPOCA
  • INSTUTUTUL ONCOLOGIC „IOAN CHIRICUȚĂ” STR. 21 DECEMBRIE, CLUJ-NAPOCA
  • INSTUTUTUL ONCOLOGIC „IOAN CHIRICUȚĂ” STR. REPUBLICII, CLUJ-NAPOCA
  • SPITAL MUNICIPAL CAMPIA TURZII
  • SPITAL MUNICIPAL DEJ
  • SPITAL ORASENESC HUEDIN
  • SPITALUL CLINIC MUNICIPAL CLUJ-NAPOCA

 

La nivelul județului Cluj funcționează fără autorizație 18 unități de transfuzie sanguină, printre care și Spitalul Municipal Gherla:

Lista unitati de transfuzie sanguina fara autorizatie judetul Cluj

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, apreciază că situația în care unitățile neautorizate au fost ignorate ani la rând este inacceptabilă și a decis o serie de măsuri de urgență.

În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.

În această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizatăsau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.

Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri.

În același timp, ministerul lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor. Documentul este în curs de finalizare și va fi publicat în cel mai scurt timp.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER