Conectează-te cu noi

Naţional

Starea drumurilor, în topul cauzelor care scad gradul de siguranţă rutieră

Publicat acum

pe

loading...

În topul cauzelor care influenţează negativ siguranţa rutieră, alături de nerespectarea regulilor de circulaţie şi efectuarea de manevre riscante, se regăseşte starea drumurilor, arată un sondaj efectuat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România – UNSAR.

În opinia respondenţilor, gradul de siguranţă al infrastructurii rutiere din România este influenţat în cea mai mare măsură de nemodernizarea reţelei existente (79,1%), respectiv de lipsa autostrăzilor (76,8%) şi depăşirea capacităţii de trafic (76%). De asemenea, lipsa elementelor de siguranţă şi protecţie (70,1%) şi deficienţele de semnalizare (63,9%) sunt considerate a fi alte cauze majore ale nivelului redus de siguranţă al drumurilor.

Având în vedere experienţa acumulată în traficul autohton, cei mai multi respondenţi (44%) declară că în traficul de zi cu zi percep un nivel mediu de siguranţă. Totodată, 30% apreciază că nivelul de siguranţă în trafic este redus şi foarte redus, procent superior celor care văd traficul sigur şi foarte sigur (26%).

Rezultatele nu sunt deloc surprinzătoare dacă luăm în calcul faptul că potrivit statisticilor, la nivel naţional, zilnic, în medie îşi pierd viaţa câte 5 persoane, 22 sunt rănite grav, 87 sunt rănite uşor şi au loc circa 275 accidente soldate numai cu pagube materiale”, notează autorii studiului.

În opinia participanţilor la sondaj, cauzele care influenţează în cea mai mare mare măsură climatul de siguranţă rutieră sunt: efectuarea de manevre riscante (61,7%), nerespectarea regulilor de circulaţie (58,4%) şi starea drumurilor (51,1%).

În acelaşi timp, numărul mare de accidente este luat în calcul de 50,4% dintre respondenţi, chiar dacă numai 30,8% au trecut prin asemenea experienţe traumatizante.

Potrivit UNSAR, 41,4% din respondenţi consideră că starea tehnică a vehiculelor constituie doar în oarecare măsură o cauză de nesiguranţă în trafic. Problemele frecvent întâlnite din perspectiva parcului auto sunt: defecţiunile tehnice (61,3%), existenţa în trafic a autovehiculelor fără asigurare RCA (47,7%) şi lipsa inspecţiei tehnice periodice (44,4%).

Lipsa dotării cu sisteme de siguranţă activă este invocată în proporţie de 40,7%, iar vechimea mare a autovehiculelor este menţionată de 38,3% din respondenţi, ciferele apropiate arătând că aproape 40% sunt conştienţi de importanţa folosirii unor autovehicule moderne, corespunzătoare unui standard ridicat de siguranţă.

Potrivit participanţilor la sudiu, categoriile de participanţi la trafic a căror atitudine rutieră este considerată a fi cea mai riscantă sunt căruţaşii (71,8%) şi automobiliştii (59,6%), „aspect interesant dacă avem în vedere că 96,6% din respondenţi sunt posesori ai permisului de conducere, procentul reflectând o recunoaştere implicită a faptului că se conduce imprudent”. Urmează mopediştii şi motocicliştii (48,6%), respectiv pietonii (46,8%), deşi din statisticile privind accidentele grave de circulaţie rezultă că indisciplina pietonală este pe primul loc în topul cauzelor generatoare, cu o pondere de 20,5%, urmată de viteză cu 19,1%, se mai arată în studiul citat.

În opinia respondenţilor, elementele care influenţează cel mai mult nivelul de siguranţă rutieră din perspectiva reglementării circulaţiei sunt lipsa sistemelor automate de constatare a abaterilor rutiere (55,2%) şi insuficienţa mijloacelor de impunere a legii (53%). De asemenea, sancţiunile prea blânde (43,4%) şi capacitatea redusă de colectare a amenzilor (42,7%) sunt invocate de respondenţi.

Legislaţia învechită este considerată importantă de către 35% dintre respondenţi, în timp ce 34,5% cred că aceasta are influenţă numai în oarecare măsură.

Chestionarul online, la care au răspuns în mod voluntar 3.785 de persoane, a vizat identificarea opiniilor faţă de: nivelului de siguranţă perceput în traficul rutier, conceptele de educaţie, risc şi responsabilitate, principalele elemente care contribuie la siguranţa rutieră, lege şi respectarea ei, celelalte categorii de participanţi la trafic şi propria contribuţie la îmbunătăţirea climatului de siguranţă rutieră.

Iniţiativa a stârnit interesul tinerilor din mediul urban într-o proporţie de 74,9%. Potrivit celor declarate de aceştia, 30,8% au fost implicaţi în accidente de circulaţie rutieră (dintre care două treimi în calitate de victime), iar 49% au fost sancţionaţi în calitate de participanţi la trafic.

Potrivit opiniei respondenţilor, profilul general al participantului la traficul din România este influenţat de slaba educaţie rutieră primită în şcoli (53,4%), superficialitatea pregătirii în şcolile de şoferi (52,7%) şi exemplul primit în familie (51%).

UNSAR a prezentat rezultatele studiului în cadrul conferinţei „Siguranţa în trafic, un deziderat realist”, organizată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) şi Institutul de Studii Financiare. Studiul a fost iniţiat în decembrie 2017 pe website-ul asiguropedia.ro şi pe pagina de Facebook Asiguropedia.

Înfiinţată în 1994, UNSAR reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 80% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

 

Sursa – Mediafax

Naţional

Numărul deceselor cauzate de GRIPĂ a ajuns la 44!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Numărul persoanelor care au murit până în prezent din cauza gripei a ajuns la 44, a anunţat, joi, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Ultimele patru persoane decedate sunt femei confirmate cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09: una în vârstă de 41 de ani, din judeţul Iaşi, una de 79 de ani, din judeţul Neamţ, o alta de 64 de ani, din Bucureşti, şi o femeie de 43 de ani, din judeţul Iaşi.

Niciuna din cele patru persoane nu fusese vaccinată antigripal. Femeia din judeţul Iaşi de 41 de ani nu avea condiţii medicale preexistente cunoscute.

Continuă să citești

Naţional

20 februarie – Ziua Mondială a Justiției Sociale

Publicat acum

pe

loading...

Ziua mondială a justiţiei sociale este marcată anual la 20 februarie.

Tema din acest an este “REDUCEREA INEGALITĂȚILOR, pentru a ajunge la justiție socială ”! Această temă a fost stabilită întrucât 1 din 5 lucrători trăiește încă într-o sărăcie moderată sau extremă. Mulți dintre ei văd că salariile lor stagnează și nu beneficiază în egală măsură de creșterea economică. Inegalitățile geografice în interiorul țărilor sau chiar între țări rămân, la fel ca și inegalitățile între sexe.

Toate aceste inegalități împiedică oamenii să-și atingă întregul potențial iar economia nu are decât de pierdut.

Este timpul să acționăm pentru a reduce inegalitatea globală!

Justiția socială este o condiție fundamentală pentru coexistența pașnică și prosperă a oamenilor în interiorul națiunilor și între națiuni. Servim justiția socială atunci când pledăm pentru egalitatea de gen sau pentru drepturile popoarelor și migranților indigeni. Avansăm în justiție socială atunci când descompunem barierele legate de sex, vârstă, rasă, etnie, religie, cultură sau handicap.

CE ESTE JUSTIȚIA SOCIALĂ?

Justiția socială se bazează pe drepturi egale pentru toate popoarele și posibilitatea ca toate ființele umane, fără discriminare, să beneficieze de progresul economic și social din întreaga lume. Promovarea justiției sociale nu înseamnă doar creșterea veniturilor și crearea de locuri de muncă, ci înseamnă și drepturi, demnitate și libertate de exprimare a lucrătorilor, precum și autonomie economică, socială și politică.

La 10 iunie 2008, Organizația Internațională a Muncii a adoptat în unanimitate Declarația OIM privind justiția socială pentru o globalizare echitabilă. Declarația din 2008 este o expresie a viziunii contemporane a misiunii OIM într-o lume globalizată. Această afirmație importantă este rezultatul consultărilor tripartite între reprezentanții guvernului și organizațiile de angajatori și lucrători din 182 de state membre.

Declarația stabilește un nou fundament esențial pentru eforturile de promovare și realizare a justiției sociale prin intermediul programului de lucru decent și a celor patru piloni ai acesteia – ocuparea forței de muncă, protecția socială, dialogul social și drepturile și principiile fundamentale la locul de muncă.

Globalizarea și interdependența oferă noi oportunități pentru creșterea și dezvoltarea economică globală prin comerț, investiții și fluxuri de capital, precum și avansuri tehnologice, inclusiv tehnologia informației, precum și pentru îmbunătățirea nivelului de trai la nivel mondial, dar rămân probleme importante, și anume insecuritatea, sărăcia, excluderea și inegalitatea în cadrul și între societăți și țările respective, iar țările în curs de dezvoltare și unele țări în tranziție, continuă să fie foarte dificil să se integreze și să participe pe deplin la economia mondială.

Adunarea generală ONU consideră că dezvoltarea socială și justiția socială sunt esențiale pentru stabilirea și menținerea păcii și securității între și în interiorul națiunilor și că, în schimb, nu poate exista dezvoltare socială nici justiție socială dacă pacea și securitatea nu sunt stabilite și dacă nu sunt respectate toate drepturile omului și libertățile fundamentale. Creșterea economică generală și susținută, în contextul dezvoltării durabile, este esențială pentru sustenabilitatea dezvoltării sociale și a justiției sociale.

Continuă să citești

Naţional

Încă un deces din cauza GRIPEI! Numărul morților a ajuns la 40

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Un bărbat de 51 de ani din Dâmboviţa a murit din cauza gripei, numărul deceselor din sezonul 2019 – 2020 ajungând la 40.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), un bărbat de 51 de ani din Dâmboviţa a murit din cauza gripei, deesul survenind în cursul zilei de marţi.

Bărbatul suferea şi de alte afecţiuni şi nu se vaccinase antigripal.

Numărul deceselor cauzate de gripă în sezonul 2019 – 2020 a ajuns, astfel, la 40.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat, miercuri, că în acest an sunt înregistrate cele mai puţine decese cauzate de gripă, acesta fiind un semn că vaccinarea şi campania de vaccinare au fost eficiente.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare