Conectează-te cu noi

Politic

Theodor Paleologu: De ce trebuie modificată Constituția României

Publicat acum

pe

Candidatul PMP la funcția de președinte al României, profesorul Theodor Paleologu s-a distanțat la ultimele declarații de bătălia dintre candidați cu scopul de a prioritiza discuțiile despre programul prezidențial pe fondul crizei politice actuale. Sătul de prezentarea profilurilor candidaților și calculele ce se fac de către partide pentru turul 2, Theodor Paleologu a atras atenția asupra ineficienței Constituției actuale care încurajează jocurile politice. 

În conferința de presă de la Cluj-Napoca, alături de senatorul Vasile-Cristian Lungu, președinte PMP Cluj, candidatul de dreapta a declarat faptul că există o nevoie majoră de a schimba Constituția României cu o formă mai concretă și mai specifică. În forma actuală, Constituția României a fost copiată după Constituția franceză dar cu intervenții greșite, astfel, președintele are rol decorativ în situații interne de criză precum dizolvarea Parlamentului. În România, Parlamentul se dizolvă după căderea Guvernului prin moţiune de cenzură adică după voinţa Legislativului şi respingerea de două ori a propunerilor de Premier ale Preşedintelui ce ține tot de Legislativ. Însă, Președintele nu poate propune un Premier deoarece Premierul este ales din rândul partidului majoritar sau a coaliţiei parlamentare majoritare, și astfel doar prin decizia majorităţii parlamentare se poate dizolva Parlamentul. Acest fapt presupune ca Parlamentul să se autodizolve.

Pentru a evita momentele repetate de criză politică în care România este prinsă de atâta vreme, Theodor Paleologu vede necesară o discuție pe tema reformei Constituției și chiar a regimului politic, ori România să devină o republică pur parlamentară, ori președintele să primească mai multă autoritate. Propunerea PMP și a candidatului Theodor Paleologu pentru reforma Constituției are trei variante: autodizolvarea Parlamentului conform unui prag prestabilit (fie majoritate simplă sau calificată), dizolvarea Parlamentului în urma unui referendum de demitere a Președintelui care a eșuat sau dizolvarea Parlamentului (Legislativului) în urma unui referendum convocat de Președintele României cu scopul binedeterminat al dizolvării.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER