Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Tinerii din Protopopiatul Dej prezenți la „Întâlnirea tinerilor Creștini Ortodocși” de la Baia- Mare – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Vineri, 5 iulie, municipiul Baia-Mare, județul Maramureș, a fost din nou gazda Întâlnirii Tinerilor Creștini Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

La acest eveniment, au participat 50 de tineri din Protopopiatul Dej, însoțiți de preoții însoțitori Bodnariuc Mihai, Lazăr Călin și Todoran Vlad Cristian.

Evenimentul a debutat la Muzeul Satului, loc în care tinerii au putut regăsi imaginea satului românesc de odinioară. Muzeul Satului din Baia-Mare adăpostește biserica și casele românești din toate părțile Maramureşului: Chioar, Codru, Lăpuș şi Maramureşul tradiţional.

Deschiderea oficială a întâlnirii a avut loc la amfiteatrul în aer liber a Muzeului Județean de Etnografie şi Artă Populară unde a avut conferinţa inaugurală susținută de Peter Hurley, cel care a subliniat frumusețea sufletului românesc și valorile poporului român.

Tinerii dejeni s-au bucurat de diverse activități educative și recreative, alături de preoții însoțitori și de tinerii reprezentanți ai protopopiatelor eparhiei. După-amiază, tinerii au partipat la „Procesiunea bucuriei”, desfășurată pe traseul: Muzeul de Etnografie şi Artă Populară – străzile principale ale orașului Baia Mare – până la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”.

Întâlnirea tinerilor creștini ortodocși s-a încheiat prin slujba Vecerniei, urmată de cuvântul de învățătură al ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Evenimentul a adus bucurie în sufletele tinerilor dejeni participanți, dar și numeroase informații despre satul strămoșesc, cel care ne va aduce mereu aminte de identitatea autentic românească.

Social-Cultură

Ziua Națională Constantin Brâncuși va fi marcată și la Dej

Publicat acum

pe

loading...

Primăria Municipiului Dej organizează, miercuri, 19 februarie 2020, activități dedicate Zilei Naționale Constantin Brâncuși.

În incinta Muzeului Municipal Dej, în sala multimedia va rula, între orele 09:00- 13:00, documentarul „Constantin Brâncuși. Coloana sau lecția despre infinit”, creație premiată de Uniunea Cineaștilor din România în anul 2001, la categoria „Film mărturie”.

Proiecția filmului se adresează profesorilor și elevilor dejeni, care vor participa organizat la acest eveniment cultural, dar și dejenilor iubitori de artă. Filmul este o producție Cinepub în regia și scenariul lui Laurențiu Damian. Firul documentarului se concentrează pe momentul octombrie 1996, atunci când „Coloana fără sfârşit” a fost demontată. După patru ani de expertize tehnice, lucrările de restaurare au fost iniţiate în toamna anului 2000 şi finalizate la începutul iernii. Documentarul surprinde acest proces, probabil unic, în contextul mai larg al operei şi personalității lui Constantin Brâncuși.

La ora 14:00, în incinta Muzeului Municipal va fi deschisă o expoziție de tehnici mixte intitulată: „Brâncuși în viziunea copiilor” ediția a II-a. Lucrarile sunt create de micii artiști de la Clubul Copiilor Dej, coordonați de profesor Loredana Tomșa.

Continuă să citești

Social-Cultură

DEJ | Patinoarul artificial din Piața Bobâlna SE ÎNCHIDE!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Patinoarul artificial din Piaţa Bobâlna se închide, potrivit unui anunț al Primăriei Dej. Acesta va funcţiona până în data de 16 februarie, inclusiv, în intervalul orar 10:00-21:30, iar începând de luni, 17 februarie va începe demontarea lui.

În prima fază vor fi efectuate operațiunile de dezghețare a suprafeței de gheață a patinoarului artificial, care vor urmate de demontarea instalațiilor și a podiumului pe care a fost amplasat. Aparatura şi componentele podiumului vor fi dezasamblate şi depozitate pentru a fi montate în sezonul de iarnă 2020- 2021.

Și în acest an patinoarul artificial pe care l-am amenajat în centrul municipiului, s-a dovedit a fi atractiv. În cele 2 luni de funcționare peste 7000 de persoane au frecventat patinoarul, iar copiii din școlile dejene au putut să își desfășoare orele de sport”, a afirmat edilul Morar Costan.

Continuă să citești

Social-Cultură

DEJ | Limitatoare de viteză pe strada Crângului, după ce Dej24.ro a subliniat necesitatea instalării acestora în zonă – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

După ce în urmă cu aproape o lună de zile Dej24.ro relata despre o autoutilitară care se deplasa pe strada Crângului dinspre cartierul Dealul Florilor și părăsea partea carosabilă, oprindu-se la câțiva metri de o locuință (detalii AICI!), vineri, 14 februarie, autoritățile locale au luat primele măsuri.

Este vorba despre amplasarea unui prag de reducere a vitezei semnalizat corespunzător prin indicatoare rutiere, montat astăzi pe strada Crângului.

Oamenii susțineau că în zonă au avut loc numeroase accidente. Chiar dacă au solicitat amplasarea de parapeți de protecție, astfel încât autoturismele să nu mai părăsească partea carosabilă, administratorul drumului a considerat oportună amplasarea în zonă a unui prag de limitare a vitezei pentru a-i obliga pe șoferi să încetinească.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare