Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Trupa de teatru francofon a LAPI Dej s-a întors recent de la Festivalul International de Teatru Francofon din Catania, Italia – FOTO

Publicat acum

pe

Trupa de teatru francofon a Liceului Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” din Dej s-a întors recent de la Festivalul International de Teatru Francofon din Catania, Italia, care s-a desfăsurat în perioada 19-24 aprilie și a reunit 23 de trupe de teatru din 8 țări (Belgia, Canada, Franța, Italia, Luxemburg, România, Serbia și Spania).

Tinerii liceeni pasionati de teatru și de limba franceză au trait, graţie organizatorilor, o experiență culturală de excepție, al cărui scop a fost cel al unității în diversitate, atât de bine exprimat prin sloganul „Je suis toi!”.

Schimbul cultural, care se manifestă atât de natural pe perioada desfășurarii unui festival internaţional, s-a evidenţiat în toată complexitatea sa – pe scenă, în cadrul dezbaterilor, prin activitătile desfăşurate în cadrul atelierelor, în familiile care i-au gazduit pe elevii veniți din alte țări sau descoperind splendoarea cladirilor baroce, care face din Catania un spatiu de o bogație culturală unică. Să adugăm defilarea trupelor de teatru pe strazile orașului, primirea caldă și prietenoasă la primăria orașului, vizitarea localității Taormina cu al sau teatru antic și, „cireasa de pe tort”, vizitarea zonei vulcanice Etna.

Ca spectatori am trait emotii complexe, deoarece spectacolele au fost de foarte buna calitate si extrem de variate, ceea ce explica si decizia juriului de a distribui tuturor premii, fara a face clasamente. Ca actori, experienta tinerilor actori dejeni s-a îmbogatit jucand, in fata unui public venit din spatii culturale diferite, o parodie scrisa de un scriitor roman atat de important,  ca Marin Sorescu. In acest context, trupa noastra de teatru a primit, premiul pentru cel mai simpatic personaj,  «Fat-Frumos cel urât» , jucat atat de inspirat de Alin Vancea.

Spectacolul, indelung aplaudat, a constituit un eveniment cultural care ne-a facut sa ne simtim bine, sa ne bucuram ca am fost apreciati, ca am reprezentat cu succes Romania. Dezbaterile, activitatile desfasurate in cadrul atelierelor au stimulat interesul tinerilor actori pentru o atitudine analitica si creativa fata de demersul lor artistic.

Ideea de a gazdui pe elevii straini in familii siciliene a fost primita si traita cu entuziasm. Tinerii roamni si sicilieni au trait impreuna clipe de neuitat pentru ca familiile au organizat intalniri, seri distractive , mici excursii menite sa-i ajute pe elevii straini sa descopere spatiul cultural atat de specific Siciliei. Prieteniile legate cu acest prilej vor fi, cu siguranta, perpetuate si vor contribui la continuarea acestui dialog cultural, fara a recurge la clisee, ci din perspectiva propriilor experiente.

Festivalul a fost pentru membrii trupei de teatru «Caractères» una din cele mai frumoase si mai interesante experiente traite in ultimii ani. Felicitari pentru prestatia artistica, pentru conduita ireprosabila tuturor celor care compun aceasta trupa, cu totii elevi din clasele bilingv-franceza: Vasile Birtas, Denisa Bote, Carina Bokor, Adina Coasa, Teofan Chiţia, Claudiu Costea, Bianca Fatol, Emanuela Ilies, Denisa Marchis,  Alexandra Măşcăşan,  Andrei Mănăşturean, Narcisa Radu , Florina Sava si Alin Vancia.

Multumim tuturor celor care au sprijinit activitatea trupei de teatru «Caractères» a Liceului «Alexandru Papiu Ilarian» si au facut posibila deplasarea trupei noastre de teatru la acest festival: Consiliului local Dej, doamnei director, prof. Dorina Gherman, doamnei prof. Cornelia Platon, consilier educativ, Asociatiei LAPI si nu in ultimul rand parintilor, care au inteles ca activitatea artistica de calitate largeste orizontul cultural al copiilor si le ofera sansa de a se dezvolta armonios”, a declarat pentru Dej24.ro prof. Ligia Clinciu, coordonatoarea trupei de teatru francofon „Caractères” a Liceului Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” Dej.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER