Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Un nou preot paroh la Parohia Ortodoxă ”Sfânta Treime” din Dej – FOTO

Publicat acum

pe

Ieri, la Parohia Ortodoxă ”Sfânta Treime” din Dej a fost instalat un nou preot paroh.

Este vorba despre părintele Nicolae Muntean, cel care în urma concursului organizat de Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a ocupat acest post. În mod simbolic, așa cum este tradiția, i-au fost înmânate noului paroh Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și o cheie, iar apoi au urmat luările de cuvânt. Cu această ocazie, părintele Nicolae Muntean s-a prezentat în fața comunității.

Preotul Nicolae Muntean este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox și al Facultății de Teologie din Cluj-Napoca, unde a obținut și titlul academic de Doctor în Teologie, la catedra de Misiologie, sub îndrumarea Pr. Prof. Univ. Dr. Valer Bel. Hirotonit în anul 2013, acesta a păstorit Parohia Cutca, unde a ridicat o casă parohială, iar apoi a ocupat, prin concurs, postul de preot slujitor la Parohia ”Sfântul Nicolae” din Gherla.

La finalul slujbei de ieri, protopopul Dejului, Ioan Buftea a evocat activitatea părintelui Teodor Mureșan, fostul preot paroh, cel care din 1999 a păstorit această comunitate alături de părintele Ioan Câmpean. Retragerea părintelui Teodor din activitate are loc după o slujire de 47 de ani la altarul Bisericii, timp în care, împreună cu vrednici enoriași a ridicat trei biserici și o casă parohială. Pentru întreaga sa activitate, recent, a fost distins cu Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție din Biserica Ortodoxă Română.

Vă reamintim, Parohia Ortodoxă Dej III a fost înfiinţată la data de 18 februarie 1995. Noul lăcaș de cult, situat în cartierul dejean Dealul Florilor, pe strada Unirii, nr. 1 D, cu hramul ”Sfânta Treime”, a fost construit între anii 1998-2021, în timpul păstoririi preoților: Ioan Câmpean (paroh în perioada 1995-2004) și Teodor Mureșan (paroh din 2004).

Piatra de temelie a fost pusă la data de 10 octombrie 1995, de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, iar construcția efectivă a început în anul 1998, după un proiect realizat de arhitecții Dorin Munteanu și Călin Bumb. Biserica este împodobită cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorii Ioan și Mariana Botiș.

La nivel parohial se desfăşoară o serie de activităţi catehetice, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Activităţile educative pentru copii sunt organizate în parteneriat cu Şcoala ”Avram Iancu” din municipiu şi cu grădiniţele din raza de activitate a parohiei. De asemenea, periodic au loc colecte pentru familiile sărace și se oferă lunar ajutoare materiale la 50 de persoane defavorizate, scrie protopopiatulortodox.ro.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER