Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Un singur procuror de la Dej a soluționat, anul trecut, peste 1000 de dosare

Publicat acum

pe

loading...

Un singur procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej a instrumentat în cursul anului trecut peste 1.000 de cauze, din care 158 au fost trimise în instanță.

Potrivit bilanțului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, unitatea de parchet din Dej a soluţionat anul trecut 1.150 de dosare, dintre acestea 158 au fost trimise în judecată. Pe lângă această activitate, procurorul din Dej a reuşit să participe la 1951 şedinţe de judecată.

Potrivit analizei activității Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, deficitul de procurori continuă să rămână principala problemă la nivelul acestei instituţii. Conform bilanţului privind activitatea din 2018, la nivelul celor 21 de unități de parchet din raza de competență a Parchetului Curții de Apel Cluj sunt prevăzute 165 de posturi de procurori, însă doar 145 dintre acestea au fost ocupate efectiv, ceea ce reprezintă un grad de ocupare de 90,36 la sută. Dintre aceştia, 14 au o vechime mai mică de cinci ani, 59 au o experienţă cuprinsă între cinci şi zece ani, iar 21 de procurori au vechime cuprinsă între 10 şi 15 ani.

Pe parcursul anului 2018, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi unităţile de parchet din circumscripţie au soluţionat 39.832 dosare penale, mai puţin cu 312 faţă de 2017. Dintre dosarele soluționate, 4152 cauze au fost trimise în judecată prin rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

„Analiza datelor statistice din anul 2018 reflectă tendinţa de scădere a numărului de dosare înregistrate pe rolul unităţilor de parchet, în timp ce numărul de dosare soluţionate, dosare rămase în lucru, dosare soluţionate prin rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, inculpaţi trimişi în judecată, operativitatea (numărul de dosare soluţionate în termenul de un an de la data începerii urmăririi penale) se menţin între aceleaşi limite (cu uşoare creşteri)’’, explică procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Cluj, Ana Maria Edu.

Prin rechizitoriile întocmite au fost deferiți instanței de judecată 4.880 de inculpaţi, ceea ce reprezintă 0,29 la sută din populaţia celor patru judeţe în care are competenţă Parchetul Curţii de Apel Cluj (Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Maramureş şi Cluj). Din totalul persoanelor deferite instanţei, 2127 au fost acuzate de infracţiuni contra siguranţei publice, iar 905 pentru infracţiuni contra vieţii (omor, tentativă de omor). Pentru infracţiuni de corupţie şi de serviciu au fost deferiţi intanţei 63 de inculpaţi, iar pentru infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei 85 de inculpaţi. În bilanţul prezentat recent se mai arată că faţă de 522 persoane cercetate de procurori din cele patru judeţe s-a dispus luarea măsurii reţinerii, iar faţă de 400 de inculpaţi s-a solicitat luarea măsurii arestului preventiv, măsură care a fost luată faţă de 347 de inculpaţi (86,75%). Din numărul total al inculpaţilor trimişi în judecată, 1.134 au fost recidivişti ori cunoscuţi cu alte antecedente penale. În documentul de bilanţ se mai menţionează că, în anul 2018, s-au dispus dispus soluţii de netrimitere în judecată faţă de 5.598 de suspecţi şi inculpaţi. Dintre acestea, faţă de 2.065 s-au dispus soluţii de renunţare la urmărire penală şi faţă de 3.533 s-au dispus soluţii de clasare. Prejudiciul total reţinut în sarcina inculpaţilor a fost de 77.499.729 lei, fiind instituite măsuri asiguratorii în valoare de 63.334.787 lei. Cât privește doar activitatea proprie a procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, aceștia au întocmit 11 rechizitorii. În analiza activității se arată că la sfârşitul anului trecut erau în evidență 38.726 de dosare cu autori necunoscuți. 

Procurorii susţin că numărul mare de cauze cu autori necunoscuți (A.N.) este determinat de faptul că termenul de prescripţie este mare pentru anumite fapte şi, practic, aceste cauze cu A.N. se „rostogolesc” de la un an la altul.

Social-Cultură

Dejeanul care studiază în Marea Britanie clima ultimilor 500.000 de ani: „România va fi printre cele mai afectate de schimbările climatice“

Publicat acum

pe

loading...

Trecutul Terrei poate da o serie de indicii despre cum ar putea să arate viitorul ei. Şi chiar dacă planeta trece printr-o perioadă de schimbări fără precedent în ultimele sute de ani, nu există niciun dubiu că situaţia se va autoregla. Acestea sunt doar câteva dintre ideile susţinute de Vasile Ersek, specialist în paleoclimatologie la Universitatea Northumbria din Newcastle.

Vasile Ersek (42 de ani) este originar din Dej (judeţul Cluj), are o licenţă la Facultatea de Biologie şi Geologie, profilul Geologie Tehnică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, şi are un master la Mississippi State University. Şi-a luat doctoratul în 2008 la Oregon State University unde a fost timp de mai mulţi ani lector, după care a fost angajat ca şi cercetător la Oxford University, în cadrul Departamentul de Ştiinţele Pământului.

Din 2013 s-a mutat la Northumbria University în Newcastle, unde este profesor şi cercetător, fiind specialist în paleoclimatologie şi geochimie. Ca paleoclimatolog, Ersek, studiază cu precădere schimbările climatice din ultimii 500.000 de ani.

„Adevărul” a discutat cu profesorul român din Newcastle despre problemele climatologice şi cauzele lor, în încercarea de a afla în ce măsură viitorul Terrei poate semăna cu trecutul îndepărtat şi, mai ales, care sunt predicţiile climatologilor pe termen scurt, dar şi mediu şi lung.

Continuarea articolului, AICI!

Continuă să citești

Social-Cultură

Batalionul 811 Infanterie „DEJ” va aniversa, vineri, 25 de ani de la înfiinţare

Publicat acum

pe

loading...

Batalionul 811 Infanterie „DEJ” va aniversa vineri, 28 februarie, 25 de ani de la înfiinţare. Ceremonia dedicată acestui eveniment se va desfăşura, de la ora 12, la sediul batalionului, în prezenţa reprezentanţilor eşaloanelor superioare, a reprezentanţilor autorităţilor publice locale, a celor din cadrul structurilor Sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională, a membrilor familiilor militarilor batalionului şi a altor invitaţi.

Batalionul 811 Infanterie „DEJ” a fost înfiinţat la 1 martie 1995 în baza Ordinului General al ministrului apărării naţionale cu nr. OG-2 / 1995, în localitatea Dej.

Obţinând rezultate foarte bune la toate activităţile desfăşurate şi dând dovadă de un înalt profesionalism, Batalionul 811 Infanterie „DEJ” a câştigat încrederea eşaloanelor superioare, astfel încât a fost nominalizat să participe cu efective şi tehnică la peste 30 de exerciţii şi aplicaţii naţionale şi internaţionale precum și la 5 misiuni în teatrele de operații: Kosovo – 2002, Irak – 2003 și 2006, Afganistan – 2010 și 2015.

Experienţa dobândită în cadrul misiunilor din teatrele de operaţii, profesionalismul militarilor şi valorile înrădăcinate de-a lungul celor 25 de ani, a transformat batalionul într-una dintre unităţile de elită ale Armatei României.

Continuă să citești

Social-Cultură

Programul cinematografului 3D din Dej! Ce filme vor rula în perioada 25 – 29 februarie

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Primăria Municipiului Dej anunță programul Sălii Multimedia 3D din incinta Muzeului Municipal Dej, în perioada în perioada 25 – 29 februarie.

MARȚI – 25 februarie 2020

  • ORA 16:00 – DAD’S ARMY („ARMATA TATĂLUI” FILM, COMEDY/WAR, A.P. -12 ANI, 100 MIN.)

MIERCURI – 26 februarie 2020

  • ORA 16:00 – ENTURAGE („ANTURAJ”, DRAMA/COMEDY, A.P. -12 ANI , 100 MIN.)

JOI – 27 februarie 2020

  • ORA 16:00 – ABSOLUTELY ANYTHING („ABSOLUT TOTUL”, COMEDY/SCI-FI, A.P. -12 ANI, 100 MIN.)

VINERI – 28 februarie 2020

  • ORA 16:00 – THE DICTATOR („DICTATORUL” FILM, COMEDY, N.-15 ANI , 100 MIN.

SÂMBĂTĂ – 29 februarie 2020

  • ORA 11:00 – HOW TO TRAIN YOUR DRAGON 2 (FILM ANIMAȚIE, 3D DUBLAT ÎN LIMBA ROMÂNĂ, A.G., 113 MIN)
  • ORA 16:00 – AN AFFAIR TO REMEMBER („O AVENTURĂ DE NEUITAT”, FILM, MUSICAL/ROMANCE , A.G., 110 MIN.)

Dragi spectatori, biletele pot fi procurate din incinta Librăriei Municipale Dej, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 16:00, cu maxim o zi înainte de rularea filmului sau cu o oră înaintea rulării filmului. Biletele se vând în limita locurilor disponibile, iar accesul în sală cu mâncare și băuturi alcoolice este strict interzis”, se precizează într-un comunicat de presă.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare