Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Unguraş – 25 de ani de colaborare cu trei comune din Franța

Publicat acum

pe

Unguras cultural

Evenimentul desfăşurat sîmbătă, duminică şi luni la Unguraş are vechime, dar mai ales consistenţă economică, umanitară şi social-culturală.

Din 90, de cînd s-au deschis punţile de legătură cu lumea bună a Europei, comuna Unguraş a oficializat cea mai trainică prietenie cu localităţile Parcieux, Reyrieux şi Saint Andre de Corcy din Franţa.

La împlinirea celor 25 de ani de cînd şi-au strîns mîna prieteniei şi fraternităţii, conducerile celor patru comune s-au reunit într-un cadru festiv, la Unguraş, pentru a privi retrospectiv şi a jalona coridoarele pe care vor dirija eforturile consolidării acestor relaţii ce pot avea rezonanţa cuvenită chiar şi la timona Comunităţii Europene, pe segmentul solidarităţii şi ajutorului concret al integrării comunitare.

La evenimentul desfăşurat sîmbătă seara în sala de spectacole a Căminului cultural, dotat cu mobilier de la francezi, primăriţa comunei, doamna Ildiko Mureşan, a salutat cu toată prietenia comunităţii pe care o conduce delegaţia franceză din care au făcut parte Marc Louis, preşedinte VVR Franţa, dna Anne Marie Scotti, preşedinte OVR Solidarite Franţa, Bernard Lombard, preşedinte OVR 01 Franţa, Henri Ramirez, primar onorific SaintAndre de Corcy, dna Chantal Ramirez, membru OVR Franţa, Silvain Clame, consilier municipal Reyrieux şi dşoara Louise Vallin, membră OVR Franţa.

Trecîndu-se la bilanţ, preşedintele filialei Unguraş a Societăţii Operaţiunea satelor româneşti, domnul Alexandru Mocodean, a punctat principalele lucrări şi reabilitări finanţate de prietenii francezi. Iată-le: betonarea curţii Şcolii Unguraş, realizarea încălzirii în această unitate de învăţămînt, montarea geamurilor termopan, dotarea cu calculatoare, inclusiv a grădiniţei, unde au asigurat jocuri pentru cei mici şi mobilierul necesar. Şi pentru a respecta ordinea împlinirilor prezentată de dl Mocodean, trebuie să adăugăm faptul că Primăria are un stivuitor de la prietenii francezi, terenul de fotbal are scaune la tribună, fotbaliştii îmbracă şi echipament sponsorizat de aceşti oameni de bine, iar dispensarul uman răspunde cerinţelor prin dotările şi reabilitările ce poartă aceeaşi semnătură, ca să nu mai vorbim de medicamente, cărucioare pentru persoanele cu handicap şi caravanele de haine aduse în comună după revoluţie.

Investiţii s-au făcut şi în satele Batin şi Valea Unguraşului, punctele strategice fiind şcolile, grădiniţele unde pe lîngă necesarele reabilitări ale clădirilor, au fost mobilate, amenajate noi grupuri sociale, reţea de încălzire, iar calculatoarele şi altă aparatură electronică sprijină procesul educativ şi instructiv de pe
băncile grădiniţelor.

Ba mai mult, la Batin au introdus apa potabilă din izvoare locale şi au montat un rezervor de 100 mc pentru stocarea acesteia. La acest capitol au plusat cu achiziţionarea a două rezervoare din fibră de sticlă pentru apă şi extinderea reţelei de distribuţie pe trei străzi ale Unguraşului.

Buna colaborare a fost evidenţiată şi în numeroasele intervenţii ale oaspeţilor francezi, primăriţa Ildiko Mureşan concluzionînd că fără aportul substanţial al celor trei comunităţi franceze, conduse de oameni de mare valoare, Unguraşul nu putea să se prezinte în 2015 în această ţinută europeană, semne solide că parteneriatul va cunoaşte creşteri în toate componentele sale.

Seara s-a încheiat cu un frumos spectacol artistic asigurat de forţe proprii: grupul vocal maghiar din Unguraş, dansatorii din Valea Unguraşului; copiii din Unguraş şi elevii din Batin au prezentat o scenetă în limba oaspeţilor, încheind programul, care a avut şi cîteva surprize. Între acestea am reţinut cadoul făcut de francezi doamnei Ildiko – o butelie de vin francez de 25 de ani, reprezentînd vîrsta colaborării şi o alta de 10 ani, dar cu vin îmbuteliat de la Unguraş.

Sîmbătă, duminică şi luni a fost vizitată expoziţia de fotografii din spaţiul celor patru localităţi, realizată de francezi, duminică a avut loc un ceremonial de comemorare a celor dispăruţi în cei 25 de ani, plantîndu-se un pom lîngă monumentul eroilor în memoria lor. Luni au fost vizitate obiectivele realizate din finanţare franceză, iar marţi s-au pus bazele viitorului program şi a fost primită o caravană a unor tineri biciclişti francezi, care pedalează de multe zile pentru a ajunge în Delta Dunării.

Sursă: www.ziarulfaclia.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER