Conectează-te cu noi

Naţional

Vrei să citești o carte în 60 de minute? TOP 5 metode de citire rapidă

Publicat acum

pe

Revoluția digitală și-a pus amprenta într-un mod profund asupra modului în care percepi informația. Tehnologia avansată, mediul online și libertatea creatorilor de conținut de a publica fără restricții diverse date pe Internet, au făcut ca oamenii să fie depășiți de cantitatea de informații care le este pusă la dispoziție.

În aceste vremuri, nu contează cine știe mai mult, ci doar cine știe unde să caute mai repede informația. Pentru a te adapta mai repede la acest mediu care se află în continuă schimbare, este clar că ai nevoie de date actualizate, pe care le poți afla citind, fie online, fie din cărți. 

Majoritatea oamenilor reușesc să citească cu o viteză medie între 200 și 400 de cuvinte pe minut. Un cititor antrenat scurtează timpul la jumătate. Cu toate acestea, sunt persoane care reușesc performanța incredibilă de a citi peste 2000 de cuvinte pe minut, devorând o carte de 300 de pagini în mai puțin de 60 de minute. Pentru a ajunge aici, ei s-au antrenat foarte mult și au pus în aplicare diverse metode.

TOP 5 metode de citire rapidă

  1. Metoda Pointer – pune un creion sub rândul pe care îl citești, pentru a urmări mai rapid cuvintele și concentrează-te doar pe cele pe care le lecturezi. Vei avansa rapid.
  2. Metoda Tracker – subliniază textul în timp ce citești și focusează-te pe vârful instrumentului de scris. Viteza de citire se va mări considerabil.
  3. Metoda răsfoirii – citește pe diagonală fiecare pagină, concentrându-te pe cuvintele de la începutul și de la sfârșitul frazelor.
  4. Metoda Scanning – împarte imaginar textul pe trei coloane și scanează-l rapid până în josul paginii, citind cu precădere cuvintele care se află pe cea din mijloc. În acest fel, activezi vederea periferică, cu ajutorul căreia creierul tău poate descifra și restul informației, fără să o parcurgă efectiv.
  5. Anularea vocii interioare – cei mai mulți campioni la cititul rapid susțin că au ajuns la performanța de a anula vocea care le răsună în minte atunci când citesc un text. Astfel, cu mult antrenament, economisești timpul de procesare a simbolurilor deslușite de creier și a conexiunilor aleatorii pe care acesta le face pe baza textului parcurs.    

În plus, dincolo de tehnică, pentru a-ți îmbunătăți viteza de citire, este important să fii atent la câteva aspecte:

  •  evită distragerile – creează un mediu în care să nu fi întrerupt și nici distras, pentru a te putea concentra;
  •  testează tehnicile pe materiale ușoare – până vei stăpâni bine metodele, este bine să exersezi tehnicile pe materiale ușor de citit. Poți evita textele tehnice, cu limbaj de specialitate, greu de parcurs. Începe, în schimb, cu o carte aparținând literaturii moderne. Scrierea de actualitate va facilita deducțiile la nivelul textului, iar tu vei înțelege mult mai rapid mesajul;
  • acoperă cuvintele pe care le-ai citit deja – îți vei obișnui ochii să nu mai revină pe cele deja parcurse;
  • analizează progresul – fie că folosești un cronometru sau un soft online, e bine să-ți verifici din când în când viteza de citire, pentru a vedea dacă evoluezi sau nu.

Mai mult decât atât, cititul are beneficii extraordinare în ceea ce privește capacitățile tale cognitive: îmbunătățește memoria, vocabularul și modul de exprimare, sporește creativitatea și încrederea în sine (dacă te gândești la cărțile de tip self help) și reduce stresul. De aceea, e bine să faci acest lucru zilnic, iar acum, exersând și tehnicile menționate anterior, lectura poate deveni un hobby de care să te bucuri toată viața.

În final, obiectivul este să ajungi să petreci o secundă pe fiecare rând de text și apoi să mărești treptat viteza. Probabil vei constata că, la început, vei reține foarte puține informații, dar, pe măsură ce îți vei antrena creierul și te vei obișnui cu tehnicile, acest aspect se va îmbunătăți.

Sursa foto: shutterstock.com

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER