Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Zeci de mii de pelerini sunt aşteptaţi la icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula

Publicat acum

pe

Zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi să se roage la Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Mănăstirea Nicula, din judeţul Cluj, care va fi scoasă, marţi seara, din biserică şi prezentată pelerinilor de Sfânta Maria Mare, transmite Mediafax.

Reprezentanţii Mitropoliei Clujului au declarat că vor fi pregătite pentru pelerini peste 15.000 de sarmale care vor împărţite, miercuri, după oficierea slujbei de Liturghie.

Zeci de mii de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi marţi şi miercuri la Mănăstirea Nicula, de sărbătoarea Sfintei Maria, să se roage la Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Marţi seară, în jurul orei 21.30 se va scoate din biserică Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, vor fi oficiate Utrenia şi Prohodul Maicii Domnului după care, în jurul orei 2, va avea loc înconjurul bisericii cu icoana. Miercuri, începând cu ora 9, este programată Sfânta Liturghie arhierească şi predica mitropolitului Clujului, IPS Andrei Andreicuţ. Alături de mitropolitul Andrei, în sobor vor fi doi episcopi din Siria, Qais, episcop de Erzurum, şi Nicholas, episcop de Hamma. Călugării mănăstirii vor pregăti pentru pelerini peste 15.000 de sarmale dar şi felii de cozonac”, au spus sursele citate.

În cursul zilei de marţi, sute de credincioşi ortodocşi şi greco-catolici vor pleca în două procesiuni separate, pe jos, din municipiul Gherla spre Nicula, pe o distanţă de peste 7 kilometri.

Credincioşii ortodocşi au pornit, marţi, în procesiune, în jurul orei 12:30, din Gherla, având în frunte preoţi conduşi de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, de la ora 18 fiind programată la Mănăstirea Nicula slujba Vecerniei cu Litie.

Pe de altă parte, tot marţi, în jurul orei 16, vor pleca din Gherla şi credincioşii greco-catolici pentru a ajunge la biserica parohială din satul Nicula, unde, de la ora 18.15, va fi celebrată Vecernia, apoi Paraclisul Maicii Domnului urmat de cuvântul de învăţătură al episcopului eparhial Florentin Crihălmeanu.

Miercuri, în curtea bisericii va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească solemnă.

În biserica parohială din sat a lăcrimat Icoana Maicii Sfinte în anul 1694, apoi, în 1712 a fost mutată într-o biserică special ridicată pe hotarul Niculei, prin hotărârea Împăratului Leopold I din Viena, unde <<orice credincios de orice lege, să aibă drept să meargă şi să se închine sfintei icoane>>. Între 1875-1879 s-a ridicat, de către episcopii greco-catolici Ioan Vancea şi Mihail Pavel, biserica nouă de piatră a Mănăstirii Nicula unde a fost aşezată spre cinstire Icoana făcătoare de minuni. În anul 1948, Mănăstirea a fost confiscată, odată cu arestarea ierarhilor şi desfiinţarea la nivelul legii a Bisericii Greco-Catolice de către autorităţile comuniste”, se arată într-un comunicat al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

După instaurarea regimului comunist, Mănăstirea Nicula a fost preluată de Biserica Ortodoxă Română.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER